Shimano представи пет нови и подобрени модела педали

Shimano създава първите си педали в края на 70-те (на 20 век), а от 1990 започва да предлага и системи за планинско колоездене, като най-голяма слава и разпространение добива технологията SPD за педали и обувки с автомати. Наред с това обаче компанията прави продукти и за хората, които предпочитат платформените педали, а в последно време тези продукти преживяват същинско възраждане, поне сред не-състезателите. Затова не е учудващо, че четири от петте нови педала, които японският гигант представя сега, са от такъв тип. Това са SAINT PD-M829, DEORE XT PD-M8141, SHIMANO PD-GR400 и Explorer PD-EF102. Освен тях е обновен и моделът за спускане с автомат SPD SAINT PD-M821.

Новите платформени педали SAINT (PD-M829) са с тяло от алуминиева сплав и карбон, формата е „вдлъбната“, за да следва извивката на ходилото, а шиповете могат да достигнат до 14 броя за всеки педал (10 стандартни по периферията на платформата и 4 допълнителни в средната част). Можете да избирате между два варианта за дължина на шиповете – 6 или 3 мм. PD-M829 са с размери 121х100 мм и са доста тънки – 16.1 мм. Предназначени са за спускане, фрийрайд и ендуро, а теглото за чифт е 397 грама.

За модела Deore XT в прес-изявлението на Shimano не са посочени подробности, но се вижда, че като форма и размери той е сходен със Saint. Тук обаче тялото е изцяло от един материал, а максималният брой шипове от едната страна е 12 (10 стандартни + 2 допълнителни).

Моделът, който се очаква да стане хит, т.е. да се продава най-масово, е PD-GR400. Той ще е по-достъпен вариант на горните два, с по-малка платформа 103×96 мм от здрав полимер, със същата обща височина (16 мм) и девет сменяеми шипа от всяка страна. Теглото за чифт е 394 грама.

Последният нов модел тип платформа е PD-EF102, но това е продукт основно за градско каране. Формата и размерите на тялото са сходни с тези на планинските модели, но шиповете липсват – затова пък има вградени светлоотразители.

Реклама

Подобрения са направени и в класическия SPD модел за спускане в серията Saint. Оста и лагеруването са усъвършенствани, с което се цели постигане на още по-голяма издръжливост. Освен автомат за закопчаване, педалите имат и 4 допълнителни шипа.

Очаква се новите продукти а са в магазините в края на август (за XT и GR400) и след средата на септември (за Saint).

www.shimano.com


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>