Mondraker Neat – още един страхотен е-байк в леката категория

През лятото на 2023 г. испанският производител Mondraker представи нов велосипед с електрическо подпомагане, наречен Neat, който с теглото си около или дори под 18 кг попада директно в една от най-популярните и бързо развиващи се категории на пазара – тази на леките е-байкове. Няма как да не го представя в MTB-BG.com, защото признавам си, за мен лично той не само е сред най-добрите, но е и един от най-красивите е-байкове, създавани до момента.

Оставям обаче субективните оценки настрана и пристъпвам към най-важните акценти за този нов продукт. Mondraker гледат на Neat като на „кръстоска“ между АМ велосипеда Foxy и е-байка с пълна мощност Crafty. С други думи, новият байк е с 29-цолови колела, 150 мм ход на задното окачване, 160 мм ход на вилката и електромотор TQ-HPR50, който осигурява достатъчно подпомагане за стръмните изкачвания, но запазва и достатъчно ниско тегло.

Впрочем борбата за всеки грам започва още с дизайна на рамката, който не само е модерен, изчистен и приятен за окото, но и оптимизиран дотолкова, че изцяло карбоновата рамка на Neat тежи само 2300 грама, използвайки композитни материали с най-високото технологично ниво, наречено от Mondraker с търговското наименование Stealth AIR Carbon.

В допълнение към това байкът е оборудван със системата за електрическо задвижване TQ-HPR50, която вече е добре позната от велосипеди като Trek Fuel EXe и Scott Lumen. Освен че се различава по вътрешното си устройство от повечето други агрегати, използвани за е-байкове, TQ-HPR50 е една от най-компактните и тихи при работа системи. Припомням набързо, че моторът с мощност 300 вата и въртящ момент 50 Nm тежи само 1850 грама, а батерията с капацитет 360 Wh е още 1830 грама, или общо около 3.9 кг. Интересното при байка на Mondraker e, че батерията може да се вади, а ако искате да сте подсигурени за по-дълги карания, може да добавите и батерия с формата на бидон за вода, която е още 160 Wh с тегло 950 грама.

Neat използва познатата многоставна система на задно окачване на Mondraker, наречена Zero Suspension System, само че кинематиката е преработена за конкретните нужди на новия байк, включително за да бъде задницата му по-компактна и лека. Освен това производителят твърди, че е подобрена чувствителността в началото на хода, както и цялостното поемане на неравностите.

Реклама

Геометрията на велосипеда също е със запазеното от Mondraker наименование Forward Geometry. Може да сте сигурни, че рамката на Neat e с дълъг преден триъгълник (хоризонталният обхват е 450/470/495/515 мм при четирите размера S/M/L/XL), малък челен ъгъл (64.5º), „изправена“ седалкова тръба (76.5º ефективен ъгъл) и ниско средно движение (348 мм), защото испанската марка бе една от първите, които започнаха да променят геометрията в тази насока преди доста години. Задницата на байка е с дължина 450 мм.

Neat се предлага в три нива на оборудване, като най-ниското е R, средното е RR, а най-скъпата и лека версия е RR SL. Подробностите за тях може да видите в сайта на Mondraker.

https://mondraker.com/


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>