Scott Lumen е един от най-леките е-байкове

Текст: Любомир Ботушаров; снимки: Scott

Преди да оставим зад гърба си 2022 г., ще отделя малко време за една от най-интересните премиери, направени в последните месеци от нея – представянето на новия олекотен е-байк на Scott, наречен Lumen, чиито най-лек вариант тежи около 15.5 кг.

Швейцарската компания винаги е била сред лидерите по отношение на ниското тегло, така че за някои може би бе учудващо, че досега не са „атакували“ сегмента на леките е-байкове, които са с по-слаби двигатели и по-малък капацитет на батерията, но с достатъчно ниско тегло, за да бъдат карани и без подпомагане, ако се наложи. Изглежда обаче, че Scott просто са се подготвяли старателно за навлизането си в тази категория, така че когато го направят, да привлекат вниманието на всеки.

Lumen е вторият лек е-байк, който използва мотора HPR50 на компанията TQ. Той работи на принципа на „хармоничното задвижване“. За първи път видяхме този компактен и тих агрегат по-рано тази година във велосипеда Trek Fuel EXe. В статията за него съм описал най-важните му характеристики и съм дал линк към едно видео, обясняващо принципа му на работа, който е доста по-различен от този на електродвигателите, използвани до момента във велоиндустрията. Затова тук само ще припомня накратко, че моторът е с въртящ момент 50Nm и тегло 1.8 кг, като е комбиниран с батерия с капацитет 360Wh, която също е доста лека (малко над 1800 грама) и компактна. Всички елементи на електрическото задвижване са перфектно интегрирани в рамката, включително и дисплеят, който е върху горната тръба. Освен него, има команда и на кормилото, а цялата система чрез Bluetooth може да се свърже с телефона и да се настройва и следи през него. Можете да добавите и външна батерия с формата на велосипедна бутилка, която е с капацитет 160Wh. По този начин може да си осигурите общ пробег около 80 км или 6-7 часа каране.

Скрит от очите (и от калта, прахта и мръсотията) е и задният амортисьор, защото Lumen използва новия дизайн на Scott, познат от Spark и Genius, с интегриран в рамката над средното движение шок. Това съсредоточаване на повечето тежки елементи от рамката близо до средното движение осигурява нисък център на тежестта и подобрява стабилността.

Всъщност производителят представя Lumen като електрически вариант на Spark и поставени един до друг, двата байка са трудно различими. Важно е обаче да се отбележи, че Lumen е с малко по-голям ход на окачването – 130 мм и отзад, и отпред, което го прави с една идея по-универсален.

Реклама

Изреждам набързо още няколко характеристики на Lumen, познати и от други модели на Scott:

  • Рамката е изцяло карбонова, тип HMX (т.е. използваща по-висок клас платове). Конструкцията ѝ обособява две зони – долната част от рамката е оптимизирана за максимална здравина и коравина, а горната част е максимално олекотена.
  • Геометрията е модерна и добре балансирана, с челен ъгъл 65.5 градуса, който може и да се променя чрез чашките с +/- 0.6 градуса.
  • Жилата, маркучите и кабелите за електрическото задвижване са изцяло интегрирани в рамката, влизайки през специални водачи в чашките.
  • Ако не ползвате външна батерия, може да съберете в предния триъгълник на рамката цели два бидона за вода.
  • Задният амортисьор е достъпен за обслужване и настройване чрез капак под средното движение, като за промяна на налягането разполагате и с удължител, който се навива върху вентила. При едната става на окачването (тази при седалковата тръба) е нанесена и скала за лесно регулиране на началното сгъване (т.нар. sag).
  • За максимален контрол върху окачването по всяко време Lumen използва системата TwinLoc, чрез която с команда от кормилото можете едновременно да променяте режима на работа на вилката и задния амортисьор. Позициите са три: отключен, заключен и Traction Control.
  • Lumen e със задна проходна ос 148х12 мм, линия на веригата 55 мм и в задния триъгълник има място за гуми с широчина до 2.6 инча.
  • Размерът на колелата е 29 цола.

Още подробности за новия лек е-байк на Scott може да научите от тези два видеоклипа:

https://www.scott-sports.com/


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>