Trek Fuel EXe – един лек, но и различен е-байк

Един от най-обсъжданите велосипеди през месец юли 2022 г. без съмнение е новият електрически модел на Trek, базиран върху Fuel EX, но с добавено „е“ към името. С тегло около 18 кг (17.5 за най-леката окомплектовка и около 19 за най-тежката), Fuel EXe е представител на леката категория е-байкове, които стават все по-желани от потребителите, защото каквото и да си говорим, велосипед с тегло 22-24 кг при спускането не винаги се усеща достатъчно игрив. Така че стремежът към по-ниско тегло при „електричките“, макар да е за сметка на по-малък пробег и по-малка мощност, е напълно резонен за много хора.

Един поглед върху Fuel EXe е достатъчен, за да видите, че силуетът му е почти неразличим от този на не-електрически планински велосипед. Няма я дебелата долна тръба, нито голямата „кутия“ на двигателя около средното движение. Това е възможно, защото за този модел Trek са започнали играта от самото начало и са заложили на един нов за велоиндустрията тип електромотор, разработен от германската компания TQ („Technologie in Qualität“), наречен HPR50. (В интерес на обективността ще отбележа, че подобен техен мотор, само че по-мощен, е използван за пръв път в е-байк още преди 10 години, но сегашната версия вероятно ще привлече доста по-сериозно внимание.) Името на двигателя е съкращение от „harmonic pin ring“ с 50 Nm въртящ момент. На български можете да срещнете този механизъм като „хармонично задвижване“ или „хармонична предавка“ – за разлика от „стандартните“ агрегати при е-байковете, които използват ремъци и/или зъбни колела и са далеч по-сложни, този тип мотор е съставен от по-малък брой елементи. Ако се интересувате от принципа на действие на хармоничните задвижвания, може да го видите в този видеоклип: https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=7QidXf9pFYo. Тази архитектура на двигателя го прави много ефективен, компактен, сравнително лек (1850 грама) и доста тих.

Трябва да отбележа, че този тип двигатели не са нещо ново в индустрията – просто до момента не са били ползвани масово при е-байкове. Затова пък продуктите на компанията TQ са добре познати в авиацията, роботиката, медицинските изделия и други отрасли. Със сигурност този тип електромотори имат своите предимства и недостатъци, като Trek са преценили, че за нуждите на един лек е-байк това решение е достатъчно елегантно и ефективно, а TQ са се погрижили да вложат богатото си ноухау, разработвайки този малък двигател, който остава почти незабележим за окото, но все пак доставя достатъчно подпомагане за преодоляване на стръмни баири с лекота, но и с естествено усещане.

Впрочем едно от най-важните предимства, на които набляга маркетингът на Trek, е тихата работа на мотора. Той не само „произвежда“ по-малко децибели от стандартните електродвигатели – по-важното е, че тоналността на шумовете от него е такава, че не дразни ухото и почти не прави впечатление. В сайта на производителя, както и във видеото горе, може да видите графики в подкрепа на това твърдение, но този видеоклип също е показателен:

Батерията на Fuel EXe също е компактна, с капацитет 360 Wh и тегло 1830 грама. Тя може да се вади от долната тръба сравнително лесно, макар че в повечето случаи е по-удобно да я зареждате през порта, разположен върху долната тръба. В поставката за бидон можете да добавите и допълнителна батерия с капацитет 160 Wh – подобна комбинация може да ви осигури между 4 и 7 часа пробег, в зависимост от интензивността на каране и преодоляната денивелация. Във всички случаи, дори да останете съвсем без ток, 18 кг тегло са нещо, което повечето хора биха успели да закарат на собствен ход до крайната точка на маршрута, дори ако има изкачвания.

Дисплеят, вграден в горната тръба, както и командата на кормилото, също са разработени съвместно с TQ и се вписват чудесно в изчистения силует на байка, като в същото време са достатъчно удобни и функционални при избор на един от трите режима за каране плюс възможността да изключите напълно двигателя (например при спускане) или пък да използвате специалния режим за бутане. В това отношение, както и в свързаността си с мобилното приложение на Trek, Fuel EXe не се различава съществено от другите си електрически събратя.

Остана да изброя набързо някои други характеристики, които на фона на иновативния електромотор далеч не изглеждат съществени, но все пак са важни. Рамката е карбонова (OCLV), със 140 мм ход отзад и със 150 мм вилка отпред, за 29-цолови колела. Геометрията е напълно съвременна – 65 градуса челен ъгъл, 77 градуса ъгъл на седалковата тръба и сравнително къса задница (440 мм стойки на веригата), което отново е възможно благодарение на компактния мотор. Окачването е четиризвенно с кобилица и характерната за Trek концентрична с оста на задното колелото става, наречена ABP, която запазва активната работа на окачването по време на спиране.

Реклама

Доста подробности за новия байк може да научите и от този дълъг видеоклип: https://www.youtube.com/watch?v=-W-qK8ooWck.

Засега в сайта са обявени пет различни окомплектовки, като най-скъпата е със скоростна система Sram XX1 AXS и струва 13 999 долара. В Pinkbike е спомената и шеста разновидност, Fuel EXe 9.5, която е с цена 6499 долара. Най-лека е модификацията Fuel EXe 9.9 XTR – 17.47 кг. Ако жълтият цвят ви се струва твърде „таксиджийски“, повечето разновидности се предлагат в още една или две разцветки.

https://www.trekbikes.com/


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>