Олекотен е-байк и от Santa Cruz: Heckler SL

Santa Cruz наричат своя най-нов модел с електрическо подпомагане „mid-power e-bike“. За мен Heckler SL с тегло между 18 и 19 кг попада директно в категорията олекотени е-байкове. И двете определения му подхождат – зависи върху кое от качествата му иска да наблегне човек.

SL идва от Super Light (супер лек), така че Santa Cruz в никакъв случай не подминават тази характеристика. Начинът за постигане на по-ниско тегло при е-байковете обикновено е чрез използване на по-малка батерия и по-лек и компактен мотор, което означава и по-слаб в сравнение с агрегатите на е-байковете с „пълна мощност“ (за такива се смятат тези, чиито двигател генерира около 80-90 Nm въртящ момент). Този подход е приложен и при Heckler SL, който се явява трети модел с електрическо подпомагане в продукцията на калифорнийския производител. В сравнение с Heckler (150 мм ход) и и по-дългоходовия Bullit, които са с пълна мощност, Heckler SL е с малко по-слаб мотор, но и по-лек, а Santa Cruz твърдят, че пробегът му не е задължително по-малък.

За своя олекотен е-байк Santa Cruz са заложили на двигателя Fazua Ride 60, като числото в името показва въртящия момент (в Nm), който генерира този мотор. Лесно е да се види, че в сравнение с повечето други конкуренти в тази категория, агрегатът на Fazua е малко по-силен, а в същото време е много компактен (на практика трудно може да забележите, че има такъв), лек и според твърденията на производителя няма триене, когато се движите на празен ход или при изключен двигател. Батерията, другият важен елемент, е с капацитет 430 Wh и е напълно интегрирана в долната тръба – с други думи, не може да я вадите, зарежда се само през предвидения за целта вход в рамката. Всички тези неща са добре познати в категорията на леките е-байкове.

Реклама

Заради комбинацията от по-ниско общо тегло на байка и по-ниска мощност/консумация от мотора Santa Cruz твърдят, че при умно използване на трите режима на подпомагане Heckler SL може да постигне същия пробег като по-мощните си събратя в каталога на компанията. Като стана дума за режимите, те са кръстени Breeze, River и Rocket и могат да се индивидуализират допълнително чрез мобилно приложение. Наред с тях има и режим Boost (краткотрайно увеличаване на мощността до 450 вата), както и режим за подпомагане при бутане на велосипеда – активира се от командата на кормилото, която е пръстеновидна.

Както и по-мощния Heckler, олекотеният вариант SL е със 150 мм ход на окачването VPP отзад и с вилка 160 мм отпред. Предното колело е 29-цолово, а задното е 27.5. Рамката е карбонова и е налична в две нива на изпълнение – C и CC (втората е по-лека, но със същата здравина). Геометрията на велосипеда е модерна, агресивна, ниска и издължена. Heckler SL със сигурност е един стабилен велосипед, вдъхващ увереност, но Santa Cruz подчертават, че е и достатъчно пъргав и естествен като усещане – и заради геометрията, и заради окачването и по-ниското общо тегло. За бъдещите му купувачи е особено добра новина това, че се предлага в цели пет размера – от малък до XXL, а също и в цели пет окомплектовки с цени от 7299 до 12999 долара. Подробностите за геометрията и оборудването можете да видите в следващите две таблици:

https://www.santacruzbicycles.com/


Едно от местата, където може да си купите велосипед Santa Cruz, е магазин All Mountain. Ако го направите чрез партньорската програма на МТБ-БГ, ще получите и ваучер на определена стойност за курсове и обучения на Велоучилище МТБ-БГ. Вижте повече тук: https://mtb-bg.com/2023/03/16/all-mountain-partnership.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>