Осмото поколение V10 на Santa Cruz вече е на пазара

След пореден успешен сезон за отбора Santa Cruz Syndicate по трасетата за спускане на Световните МТБ серии, калифорнийската компания най-сетне пусна в продажба (за 2024 г.) новото (осмо поред) поколение на модела V10, с който нейните състезатели караха през цялата 2023 г. Заради това, че целият този процес на състезателно „валидиране“ и тестване бе достъпен за широката публика, повечето фенове на марката, и особено на нейния легендарен байк за спускане, вече знаят най-важните подробности за него. Ако не сте следили нещата толкова отблизо, ето какви са промените спрямо предишното поколение на модела:

В три от размерите си (S, M и L) V10 се предлага със смесен размер на колелата – 29″ отпред и 27.5″ отзад. В най-големия (XL) байкът е изцяло с 29-цолови колела. Важно е да се отбележи, че рамките са различни и не е препоръчително на рамка с някой от по-малките размери да сложите 29-цолово колело отзад или пък на най-голямата да монтирате 27.5.

Визуално разликите в рамката спрямо по-старата не са много. Има такива в „издатъка“ за седалковата тръба и на някои други места, но генерално силуетът е добре познат и добре разпознаваем за любителите на спускането. Засега V10 се предлага само с карбонова рамка от клас CC (по-високото ниво на изпълнение при Santa Cruz, което означава най-вече по-ниско тегло).

Реклама

Има обаче доста нови детайли, включително три точки по рамката, в които можете да правите промени и настройки (с три позиции), засягащи геометрията, а оттам и поведението на велосипеда. Първото такова място е челната тръба, където Santa Cruz използват чашки, позволяващи промяна на хоризонталния обхват (reach) с +/- 8мм. В долната връзка на окачването също има обръщаем чип, чрез който се променят челният ъгъл и височината на средното движение. Третата точка е задната проходна ос, която също може да бъде местена с +/- 5 мм, променяйки дължината на задницата и междуосието. При толкова много възможности за индивидуализиране на мерките и разстоянията, не е учудващо, че таблицата за геометрията изглежда доста сложна:

Окачването VPP е характерно за този модел още от самото му представяне преди две десетилетия и в това осмо превъплъщение на байка е с 208 мм ход, както и с леки промени в кинематиката, направени след множество тестове и състезания. Като цяло характеристиките му са оптимизирани за заден амортисьор с метална пружина, макар че и с повечето пневматични DH шокове байкът ще работи добре.

Велосипедите на Santa Cruz винаги са се отличавали с много внимание към детайлите – виждаме го и тук под формата на специалния преходник за задната спирачка, който позволява плъзгането на апарата напред или назад в зависимост от избраната позиция на задната ос; вътрешното окабеляване, за което в рамката са оформени специални тунели, а отвън са предвидени и допълнителни „водачи“; защитните елементи, които осигуряват спокойствие при каране; лагерите и цялостната доживотна гаранция на рамката.

Освен като самостоятелна рамка, Santa Cuz V10.8 се предлага и в две нива на оборудване (S и Х01) с цени 7699 евро и 9699 евро. Най-важните компоненти в тях можете да видите тук:

За повече подробности посетете сайта на производителя: https://www.santacruzbicycles.com/.


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>