Велин Дойчев и неговия сезон 2023

В края на годината обикновено е време за обобщения, ретроспекции и поглед към изминалия сезон. Едно такова обобщение, посветено на Велин Дойчев, който е един от младите, но много успешни и бързо развиващи се български състезатели по спускане и ендуро, може да прочетете в следващите редове.

Основната информация за тази статия е подготвена и предоставена от малкия, но много сплотен и отдаден семеен екип, стоящ зад Велин. Както е и при повечето други български МТБ състезатели, Велин Дойчев отговаря напълно на съвременното значение на английската дума „privateer“, т.е. състезател, който не е част от професионален отбор и участва в събитията на свои разноски. В общия случай поддържащият екип на такива атлети включва най-вече членове на семейството – в случая на Велин това са майка му и баща му. Правя тези уточнения, защото аз познавам Велин от доста години, но за широката публика извън състезанията по спускане и ендуро той може да не е толкова известен, включително и заради липсата на подробни репортажи от стартовете в последните години. Ако следите класиранията обаче, със сигурност сте видели името му в челните места, които той често заема. Достатъчно е да спомена, че в националния шампионат по спускане за 2022 г. той не само спечели титлата в категория юноши 17-18 г., но даде и най-доброто време във финалното спускане. Освен това той завърши на първо място в ранглистата на Българските ендуро серии за 2022 г. в категория младежи. И това са само две от класиранията, които загатват за потенциала му, развиван от него методично и целенасочено с много усилени тренировки.

За Велин сезон 2023 не беше лек, не само заради многото пътувания в страната и чужбина, но и заради необходимостта от много учене и решаване на задачи за успешно представяне на матурите и за да бъде приет в желаната от него специалност, която да осигури бъдещето му и след „шампионския период от живота“, който при никого не е безкраен, макар че при него тепърва започва. Както в живота, така и в състезанията 2023 г. бе за него „гранична“ между юношеството и мъжеството, или с други думи, между категориите „младежи“ и „мъже елит“. Постиженията му в България не са тайна за никого и могат да бъдат проследени в класиранията на различните състезания. Сезонът тази година започна добре – с победа в Epic Enduro Благоевград през пролетта. Други положителни акценти в ендурото бяха второто място в Пампорово и първото място в Петрич. За съжаление обаче премеждията на родна почва сякаш бяха повече. За витошкото Home Mountain Enduro например Велин пристигна директно от Италия (виж по-долу) в събота вечерта, т.е. спусна се, без да е тренирал. Във втория етап обаче рамката му не издържа и се счупи. Благодарение на приятел (Валенто Александров), който му услужи със своя велосипед, Дойчев продължи участието си и дори завърши третия етап с най-добро време, но полагащото му се наказание от 5 минути заради смяната на байка го изпрати чак на 8 място в класирането. В състезанията по спускане нещата също не вървяха перфектно – в повечето от тях Велин гравитираше около 4-5 място, а в Пампорово байк фест претърпя брутално падане на секцията с корените, след което е цяло чудо, че нямаше нищо счупено. След кратка почивка до трасето той дори успя да продължи спускането си, но след това трябваше да се възстановява от травми по цялото тяло. Въпреки тези перипетии, Велин завърши на 4 място в ранглистата на Българските даунхил серии, а ендуро състезанията тази година не бяха обединени в серия, така че за тях няма общо класиране.

Реклама

Още по-интересни обаче са участията му в чужбина, на които също ще направя кратка ретроспекция. Първото състезание извън пределите на страната, в което Велин се включи през 2023 г., бе iXS European Downhill Cup в Лошин, Хърватия. Тежкото трасе в комбинация с много дъжд се оказа голямо предизвикателство за начало на състезателния сезон, но без нито за миг да се огъва пред трудностите, Велин успя да завърши на 30 място в супер финала. За незапознатите пояснявам, че в тази верига състезания супер финалът е запазен само за 30-те мъже с най-добро време в квалификациите (плюс 1-2 „защитени“ състезатели на база предишни класирания), т.е. самото участие в него вече е сериозен успех и то в най-оспорваната категория.

Страстта му към ендурото отведе Велин и във Finale Outdoor Region, една от най-известните ендуро дестинации в света, за третия кръг от Световната купа по ендуро, където участниците преминаха пет етапа с обща дължина над 50 км, спускане над 3100 м и изкачване над 2070 м. Заради липсата на точки всички българи в надпреварата участваха в отворените категории. Възрастта на Велин го изпрати в групата мъже до 21 г., където той зае 42 място.

Ентусиазмът му не намаля и той смело направи крачка и към съревнование с най-големите в спорта, записвайки се в Световната купа във Вал ди Соле, Италия. Мисля, че като изключим Изабела Янкова, която кара в професионален отбор, той е единственият български състезател, участвал в Световните МТБ серии по спускане тази година, но може и да греша. Така или иначе за Велин това бе първа година в категория мъже елит и там той завърши на 140 място, изоставайки с 53 секунди спрямо победителя.

Въпреки контузиите в Пампорово байк фест, Дойчев взе участие и в Европейския шампионат във Франция, където успя да завърши на 94 място, с 31.65 секунди закъснение, и зае втора позиция от българите. В средата на сезона Велин реши да участва и в част от румънските серии, но явно умората надделя и той не остана доволен от представянето си.

Обобщено, през 2023 г. младият дупничанин стартира в общо 14 състезания – 9 в България (5 по ендуро и 4 по спускане) и 5 в чужбина. Извън тях той не спираше да тренира по трасетата и пътеките под Рилските езера, а също и да поддържа едната от тях. Заедно с родителите си създаде и велоклуб/отбор, чрез който се опитва не само да подсигури собственото си спортно бъдеще и развитие, но и „да привлекат и да помагат с натрупаният опит на младежи и родители в трудният път на планинското колоездене и заедно да осъществяват мечти“.

За следващата година планът е готов, Велин е събрал достатъчно UCI точки, за да може да участва в няколко кръга от Световната купа и остава само да е здрав. Да му пожелаем успех!


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>