iXS European Downhill Cup 2023 в Лошин и българското участие в него

Текст: Любомир Ботушаров; снимки: Sebastian Gruber

През изминалия уикенд, докато повечето от нас празнуваха Великден, няколко българи взеха участие в първия кръг от сериите iXS European Downhill Cup 2023, който се проведе на остров Лошин в Хърватия.

Трасето там е било домакин дори на състезания за Световната купа, така че със сигурност имаше какво да предложи на състезателите по спускане от цяла Европа (общо около 200), които се бяха записали за участие в тази надпревара. Камъните по него и без това са достатъчно остри и немилостиви, но когато бяха обилно намокрени от дъждовете още в петък, се превърнаха в наистина трудно изпитание за всеки от участниците. В събота слънцето се опитваше да изгрее и трасето поизсъхна, но в неделя пороите се завърнаха и нещата отново загрубяха, което доведе до падания, спукани гуми и други подобни инциденти, имащи склонността да променят класирането.

В цялата тази картинка се вместиха и четирима български състезатели.

Деница Тошева успя да се пребори мъжки с хлъзгавото трасе и с част от силната конкуренция при жени елит, завършвайки на пето място, което означава и подиум за нея. Какво по-добро начало на сезона от това?

Велин Дойчев също може да се гордее, защото завърши на 30 място в супер-финала. Отварям скоба да припомня, че в супер-финала карат само 30-те мъже с най-добри времена в квалификацията, т.е. самото влизане в тази група е успех. Освен това Велин караше с болки в едната ръка, придобити от падане седмица преди състезанието, заради които носеше и шина в дните преди EDC.

Реклама

В т.нар. малък финал, т.е. извън топ 30 от квалификацията, караше Иван Янулов. За разлика от много други, които срещнаха лошия късмет във финалния ден, Иван успя да финишира на 32 позиция.

За разлика от него, Димитър Джупаров в категория Pro U17 male не успя да стартира финалното спускане.

А иначе при жените най-доброто време даде Леона Пиерини, за която това е едва втори сезон при жени елит.

При мъжете Адам Ройсек от Словакия поднесе изненада, спечелвайки надпреварата в трудните условия и измествайки от върха много от фаворитите, след като година и половина не бе карал в състезания заради възстановяване от травма на рамото.

Подробен репортаж може да прочетете тук: https://www.ixsdownhillcup.com/en/Difficult-conditions-at-the-season-opener.


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>