Отбори и състезатели 2024, част 1

Новият сезон за много от професионалните атлети означава и нов отбор или нови спонсори. Трансферният прозорец в планинското колоездене обикновено започва през есента, след края на състезателния сезон, и повечето атлети и/или новите им спонсори и мениджъри нямат търпение да дойде новата година, за да обявят официално промените. Със сигурност тепърва ще има още такива новини, но засега вижте първата порция:

Някои атлети, особено такива, които са свързани повече с фрийрайда или с „инфлуенсърство“, а не с участие в състезанията, нямаше нужда да чакат края на сезона. Такъв е случаят с Йоан Барели, който още в началото на октомври 2023 г. обяви, че новият му главен спонсор е канадската компания Devinci, а основният байк, който ще кара щурият французин през сезон 2024, е моделът Chainsaw. Повече за това партньорство може да прочетете тук: https://www.devinci.com/en/stories/athletes/devinci-welcomes-yoann-barelli/.


Една от големите изненади преди Нова година бе раздялата на Грег Минар с отбора Santa Cruz Syndicate, където легендата от ЮАР кара в продължение на 16 години (!!!) и постигна някои от най-големите си успехи, ставайки една от емблемите и на тима, и на марката. Това обаче съвсем не означава край на състезанията за Грег. През януари стана ясно, че той ще е част от отбора Norco Factory Racing:

В новия тим той ще кара редом с младите надежди Грейси Хемстрийт и Лукас Круз, но освен като състезател, Минар ще има задачата и да структурира отбора, да организира процесите и хората в него по такъв начин, че да го превърне в устойчиво и печелившо начинание. Тъй ще работи и в тясно сътрудничество с инженерите на компанията за бъдещото развитие на велосипедите им, а знаем добре, че Грег е „маниак“ на тема настройки и технологии, така че със сигурност може да е доста полезен и в тази насока.

Тъй като това си е голяма новина, за повече подробности може да видите прес-изявлението на Norco, както и три интервюта с Грег по темата със смяната на отборите и плановете за бъдещето:
https://www.pinkbike.com/news/greg-minnaar-signs-with-norco-bicycles.html
https://www.pinkbike.com/news/interview-greg-minnaar-on-setting-up-a-dream-world-cup-team-with-norco-bicycles.html
https://www.norco.com/now/videos/its-official-greg-minnaar-joins-norco/
https://www.youtube.com/watch?v=Hm94LIb5wm4


Друга изненадваща новина е тази за разпускането на отбора по спускане RockShox Trek Race Team, който със сигурност бе един от успешните през 2023 г. – все пак там караше не кой да е, а шампионката при жените Вали Хол. Очевидно е, че тя ще има нов спонсор – остава само да види кой ще бъде той.


Подобна е вестта за оттеглянето на испанската марка Mondraker от отбора MS Racing, чиито главен спонсор бе от 2012 г. Това обаче не значи, че самият отбор ще спре функционирането си – очаква се да видим с какви велосипеди ще карат през новия сезон. Междувременно обаче се разбра, че и едно от знаковите имена на тима, Брук Макдоналд, ще трябва да си търси място някъде другаде.


Значителни промени се наблюдават и сред атлетите на Canyon. Компанията се разделя със знакови имена като Тома Женон, Тома Лемоан и Димитри Тордо, но добавя други, не по-малко значими състезатели – например французина Тибо Дапрела, който е един от „най-дивите“ и агресивни карачи в Световната купа по спускане, поради което и любимец на публиката. Ново попълнение е и фрийрайдърката Хариет Бърбидж-Смит, а в ХС състезанията германската марка ще разчита още поне три години на услугите на Лука Шварцбауер, който поднови договора си.


Реклама

Giant Factory Off-Road Team като цяло запазва повечето атлети, включително братята Люк и Реми Майер-Смит от Австралия (ендуро и спускане), Юн Дино (ендуро) и ветерана Реми Тирион (Франция). Ново попълнение за ендуро състезанията е младокът Саша Ким от Австралия, който е в категорията до 23 години. В същата възрастова група е и другото ново попълнение в тима – швейцарецът Дарио Лило, който ще кара в ХС състезанията. Повече може да видите в сайта на Giant.


Scott Factory Racing също добавя две нови имена към отбора си по спускане – това са младите надежди Итън Крейк и Гонсало Бандейра.


А пък неостаряващата легенда Ханс Рей обяви, че и през следващите три години ще кара с велосипеди GT и ще бъде подпомаган от марката в своите приключенски карания по целия свят.


Джес Блюит, една от обещаващите състезателки по спускане, която има добри изяви и във фрийрайд събития, от 2024 г. ще се състезава за Cube Factory Racing.


Доста размествания се случиха и на фрийрайд сцената, като за някои атлети още не е ясно за кого ще карат през новия сезон:

  • YT се разделя с цели трима – Греъм Агасис, Итън Нел и Айс Хейдън.
  • Братята Зимон и Давид Годзиек от Полша вече няма да карат за NS Bikes.

Има и състезатели, за които към момента се знае само това, че няма да са в предишния си отбор, но още няма информация кои ще са новите им спонсори. Такива са:

  • Ронан Дън и Луис Фъргюсън, които няма да карат за Continental Nukeproof Factory Racing
  • Дани Харт, чиито договор с Cube приключи, но британецът все още не е успял да си подсигури спонсор за 2024 г.

Официално бе обявен и краят на отбора Intense Factory Racing, менажиран от Аарън Гуин, но след това се появиха слухове, че тимът все пак ще бъде рестартиран, макар и с други състезатели. Подробностите тепърва се очакват.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>