AM.170 – нов ендуро велосипед от Atherton Bikes

Още един нов велосипед, който бе представен тази пролет, е ендуро моделът AM.170 на Atherton Bikes. Както указва името му, той е със 170 мм ход на окачването, което пък се казва DW6 и е разработено от Дейв Уигъл. Същия тип кинематика Atherton Bikes използват и при другите си модели. Идентичен е и методът на изработка на рамката – леките карбонови тръби са съединени чрез специални „муфи“ от титанова сплав, които са „3D принтирани“, ако мога да използвам този по-разговорен израз. Изобщо, за да не се повтарям излишно, препоръчвам ви първо да прочетете две по-стари статии, посветени на досегашните три модела на семейство Атертън:
https://mtb-bg.com/2022/01/24/presenting-atherton-bikes
https://mtb-bg.com/2022/10/29/atherton-bikes-am-130

Две неща отличават съществено AM.170 от по-късоходовите AM.150 и AM.130. Едното е размерът на колелата. При новия ендуро байк той е смесен – 29″ отпред и 27.5″ отзад, докато споменатите два модела са изцяло с 29-цолови колела. Другото е правата седалкова тръба, която позволява използването на по-дълги понижаващи колове с по-голям ход. И макар че всички велосипеди Atherton са достатъчно здрави и надеждни, за да покрият 4 (ендуро) и 5 (спускане) на лабораторията EFBE, тази нова рамка е с една идея по-близо до DH велосипеда от гледна точка на якостни характеристики.

Реклама

Разбира се, геометрията също е съобразена с предназначението на байка за най-стръмните и трудни терени, до които може да се изкачите на самоход. Челният ъгъл е 64 градуса, а ефективният ъгъл на седалковата тръба варира от 77 до 78.5 градуса при различните размери, които са общо… 22! Точно така, ако случайно сте пропуснали да прочетете в цитираните статии, процесът на изработка на рамките позволява на Atherton Bikes да предложат наистина огромен избор от различни пропорции, а в допълнение са възможни дори и съвсем поръчкови размери. Интересното е, че в таблицата всички тези разновидности са подредени според хоризонталния обхват (reach) – от 410 до 530 мм, като в повечето случаи при еднаква стойност на този параметър рамките се различават по височината си.

AM.170 се предлага в три нива на оборудване, като най-скъпото струва около 7720 евро, а най-евтиният вариант е 6545 евро. Ако предпочитате да си купите само рамка и да я сглобите изцяло с компоненти по ваш избор, цената е 4238 евро. Всичко това е при сегашния курс на британската лира към единната европейска валута.

Повече за байка вижте в сайта на производителя: https://www.athertonbikes.com/

Ето и едно видео за финал:


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>