Atherton Bikes вече са в продажба

Много от читателите на МТБ-БГ вероятно знаят, че от няколко години семейство Атертън, включващо трима от най-успешните британски състезатели по спускане за всички времена (братята Джий и Дан и сестрата Рейчъл), карат в Световната купа и навсякъде другаде с рамки, произведени под тяхната собствена марка Atherton Bikes. Това е и един от няколкото начина за тестване на прототипите, чрез които тримата роднини са добили увереност, че продуктите, предлагани от тях със собственото им име, ще бъдат на най-високо ниво по отношение на здравина, тегло и функционалност.

Лесно е човек да си помисли, че МТБ звезди от ранга на Атертън биха могли да се изкушат да „лепнат“ името си на какъв да е продукт и да изкарат едни „бързи пари“, но случаят определено не изглежда такъв. Напротив, разработката на рамките и велосипедите, преди те да излязат на пазара, продължи по-дълго, отколкото очаквах, а сега, когато продуктите вече могат да се купят, става ясно, че Atherton Bikes наистина се опитват да предложат неща, които са по-скоро бутикови и индивидуални, а не масови и универсални.

Засега новата компания предлага два велосипеда – един за спускане под името AM.200 (с 200 мм ход на окачването) и един АМ/ендуро байк името AM.150 (със 150 мм ход на окачването). Двата модела се предлагат и като рамки, и като цели велосипеди. Макар и с различно предназначение, те споделят множество общи неща, и именно те са интересни в случая.

На първо място, това е конструкцията и изработването на рамката. Трудно е да се каже кой е водещият материал при Atherton Bikes, защото рамките са с карбонови тръби, които обаче са свързани чрез титанови съединенитиелни елементи, представляващи на практика челната тръба с две разклонения, средното движение и целия блок около него, и още няколко подобни „парчета“, които всъщност са и ключовите области от гледна точка на натоварванията, които носи рамката.

Тези титанови „сглобки“ (вероятно е коректно да ги нарека и „муфи“, доколкото служат за съединяване на тръби) се изработват чрез т.нар. адитивно производство (на англ. additive manufacturing, или 3D принтиране, ако използвам по-разговорния израз), т.е. чрез постепенно наслояване на малки частици от титанова сплав на прах, които се разтопяват с помощта на лазер. По този начин могат да се постигнат много по-сложни форми, отколкото чрез традиционните методи за обработка на метални сплави, като в същото време не е проблем да се изработват индивидуални елементи или малки серии. Сглобките, необходими за една рамка, се изработват от специализирана машина за около 16 часа. След това елементите преминават през термична обработка и дооформяне на ръка.

Карбоновите тръби също се изработват отделно, като са внимателно проектирани за точните натоварвания, които се очаква да носят на съответното място (горна тръба, долна тръба и т.н.), и за желаните характеристики от гледна точка на коравина, еластичност и др. Тръбите и сглобките се свързват чрез специално лепило и тук също има една важна подробност – благодарение на метода за изработка, краищата на „муфите“ са с двойни стени – кухината между тях се пълни с лепило и след това краят на карбоновата тръба се вкарва между двете стени на муфата, избутвайки оттам излишното лепило.

Atherton Bikes твърдят, че целият този процес на изработка и внимателният подбор на материали и технологии от най-висок клас, използвани и в авиационната индустрия, гарантират изключителна здравина на рамките им, при това в комбинация с добро тегло. Нещо повече – използването на различни материали (въглеродни нишки и титанова сплав) за различни части от рамката позволява още по-добра оптимизация на теглото и якостните характеристики.

Реклама

Позволява обаче и нещо друго, което е не по-малко важно – индивидуален подход към геометрията! При рамката за спускане клиентът може да избере в момента на поръчката един от 12 стандартни размера. А при АМ/ендуро рамката „готовите“ размери са 22! Попълват се малко данни в калкулатора на сайта и той „изплюва“ предложение за най-близкия размер, който пасва на телосложението ви. Разбира се, ако човек има по-специални изисквания и е наясно какво търси, той може да поръча размера, който отговаря на тях, без да се съобразява с препоръката на производителя. А пък ако клиентът желае геометрията да пасва до милиметър на желанията му, може да направи заявка за изцяло индивидуална рамка – чрез дребни промени в заданието към 3D принтера и чрез нарязване на карбонови тръби с подходяща дължина Atherton Bikes могат да създадат за почти същото време (и срещу съответно доплащане) рамка със специфични пропорции и размери.

Цялостният процес за изработка на рамките е показан накратко в това видео:

След всичко това ще добавя няколко думи и за окачването. То е наречено DW6 и запознатите с темата бързо ще се досетят, че двете букви в името са инициалите на Дейв Уигъл – един от всепризнатите специалисти в тази област. При Atherton Bikes той е доразвил своята класическа четириставна конструкция (позната като DW-Link), добавяйки още две стави, откъдето идва и числото 6 в името. Както се досещате, твърдяната причина за това е още по-добро „манипулиране“ на кинематиката и характеристиките на окачването, така че да се осигури и „плюшено“ усещане за терена, и добро поведение при педалиране и спиране.

Очаквано, описаният дотук подход няма как да доведе до ниска цена на продуктите. АМ/ендуро рамката струва 3999 британски лири, а тази за спускане е 4100 лири. Готовите велосипеди са на цени от 6700 до 8400 британски лири.

Повече за Atherton Bikes може да научите в техния уебсайт: https://www.athertonbikes.com/. През него се правят и поръчките.


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>