Второто поколение на Nukeproof Dissent е с карбонова рамка

През пролетта на 2023 г. Nukeproof представи изцяло обновения си модел за спускане Dissent, след като той бе тестван от атлети на компанията през по-голямата част от сезон 2022. Най-значимата новост е материалът на рамката, но има и други подобрения спрямо предходното поколение.

И така, Dissent вече е с рамка от въглеродни нишки, която е по-лека (с 430 грама) и не по-малко здрава от алуминиевата рамка при първото поколение. Композитният материал е позволил на инженерите на компанията да използват по-сложни форми и да оптимизират допълнително конструкцията, добавяйки коравина в някои области и гъвкавост в други. DH велосипедът се предлага в конфигурации 297 (смесен размер на колелата) и 290 (с 29-цолови колела и отпред, и отзад). Освен това е наличен и в две нива на оборудване – RS (5999 британски лири) и Comp (4499 лири), а също и като самостоятелна рамка (2999 лири).

При преминаване към по-малкия размер задно колело има един чип, чрез чието завъртане в общи линии се запазват стойностите на геометрията. Освен него обаче, има още поне три други точки за настройка и промяна на параметрите на рамката: вложка за задната ос с три позиции, чрез която удължавате или скъсявате задницата; реглаж на главната става на окачването, чрез който променяте прогресивността; чашки, които позволяват промяна на хоризонталния обхват (reach) с +/-6мм. По този начин Dissent напълно отговаря на съвременната тенденция байковете да са нагодими към предпочитанията на собственика си. При това положение е малко трудно да се говори за абсолютни стойности на геометрията, но все пак тя е базирана около 63 градуса челен ъгъл и 76.5 градуса ъгъл на седалковата тръба (ефективен). Рамката се предлага в три размера, които са „преходни“ – NP1 се води S/M, NP2 е M/L, а NP3 е L/XL. Пълните подробности за геометрията можете да видите в сайта на производителя.

Макар че кинематиката на окачването, наречена Fallout Linkage, привидно остава същата – с реална опорна точка, около която се завърта задното рамо, но с допълнителни ставни връзки, задвижващи задния амортисьор – по нея също са направени промени. Nukeproof обясняват, че са увеличили чувствителността в началото на хода, след това окачването се втвърдява, за да осигури поддръжка в средната част, а към края става леко регресивно, за да може да се ползва по-голяма част от хода му, който е 200 мм. Според компанията рамката си пасва добре не само със задни амортисьори с метална пружина, но и с новото поколение пневматични DH шокове.

Други детайли, които си струва да спомена, са: вътрешното окабеляване, което минава през оформени за целта тръбички в стените на рамката; предпазителите на челната тръба срещу удари от горните тръби на двукоронната вилка; защитните елементи по цялата рамка – не само тези на обичайните места (под веригата и на долната тръба), но и цялостното облепване с прозрачно защитно фолио, което спестява на потребителя известна сума и време.

Вижте повече за модела в уебсайта на производителя: https://nukeproof.com/


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>