Specialized представи новото поколение на е-байка Turbo Levo SL

Turbo Levo SL e олекотеният е-байк на Specialized и за първи път бе представен през 2020 г., когато този тип електрически планински велосипеди с приоритет върху ниското тегло все още бяха зараждаща се тенденция. Три години по-късно все повече производители имат подобни продукти, засилвайки конкуренцията, и може би затова Specialized са решили, че е време да отговорят подобаващо.

Няма да скрия, че Levo SL, пък и другите подобни е-байкове, е велосипед, който бих карал безусловно дори като единствен. На теория, а и на практика, той съчетава най-доброто от двата свята – подпомагане от мотора, което е напълно достатъчно, за да превземате дълги и стръмни баири, без да се чувствате изтощени, и тегло, което го прави „караем“ дори и при изключен двигател, и което осигурява по-леко и по-лесно контролируемо усещане по време на спусканията. Единственият проблем остава цената, която започва от почти 17 000 лв. при варианта Comp Carbon и достига до 30 000 при версията S-Works (оборудван с окачване FOX и задвижване Sram XX Eagle AXS), а има дори и по-скъп вариант S-Works LTD с технологията Flight Attendant на вилката и шока от Rock Shox. Ако оставим настрана обаче немаловажния въпрос на колко депутатски закуски се равняват тези суми (по-младите читатели може и да не знаят за тази отдавнашна мерна единица за спестяване), ще ви занимая накратко с новостите при Levo SL. Наистина накратко, защото и други интересни продукти чакат да намеря време за тях, включително новия Epic на Specialized…

Реклама

И така, първата и най-очевидна промяна засяга дизайна на рамката. При сравнение с досегашния модел основната разлика се вижда лесно – липсва „асиметричната“ странична „връзка“ между горната и седалковата тръба. Личното ми мнение е, че новият Levo SL всъщност е малко „по-старомоден“ и консервативен на външен вид, без това да е нещо лошо, разбира се. На практика дизайнът е леко опростен и не бих се учудил, ако от това е спестен и някой грам. По-важното е, че новата рамка стандартно е предвидена за конфигурация с 29-цолово колело отпред и 27.5 отзад – такива са и всички готови окомплектовки. Ако държите обаче да карате и отзад с по-големия размер, при задната става на окачването има обръщаема вложка, чрез която може да удължите задницата с 11 мм и по този начин да монтирате 29-цолово колело или просто да увеличите междуосието и стабилността на велосипеда. Възможности за промяна на геометрията са заложени на още две места – при задния захват на шока, където можете да променяте височината на средното движение (а с това и челния ъгъл); и при челната тръба, където чрез „ъглови чашки“ можете да промените челния ъгъл с +/- 1 градус. Към всичко това се добавя и новата система за „оразмеряване“ на Specialized, която използва означения от S1 до S6, наблягайки върху това, че всеки карач може да избере по-дълга или по-къса рамка в зависимост от предпочитанията си, без да е обвързан с точно определен за неговия ръст размер. Важно е да имате предвид, че при най-малкия размер S1 ходът на окачването е малко по-малък, а задният амортисьор е без резервоар (за да може да се ползва бидон за вода или допълнителната батерия с тази форма). Иначе стандартно ходът отзад е 150 мм, а вилката е със 160 мм. Още подробности за рамката на новия Levo SL може да видите и в този видеоклип: https://www.youtube.com/watch?v=bKUu1xv6H0s.

Много може да се напише и за електрическото задвижване, но ето най-важното. Моторът Specialized SL 1.2 е с повишена пикова мощност (320 вата), повишен въртящ момент (50 Nm) и понижени нива на шума. Всичко това е без да се променя съществено общото тегло на двигател и батерия, което е 3.8 кг. Подобрените параметри дават възможност хем за повече подпомагане, когато е нужно, хем за запазване и дори засилване на „естественото“ усещане при каране на е-байка. Батерията е с капацитет 320 Wh, а допълнителната такава, която може да бъде сложена на мястото на бидона за вода, осигурява още 160 Wh, т.е. 50% допълнителна енергия. Колко ще можете да изминете и изкачите с Levo SL е много субективно, защото зависи от теглото и стила на каране на колоездача, както и от особеностите на самия терен, а на всичкото отгоре степените на подпомагане, разхода на енергия и цял куп други параметри могат да бъдат настройвани и индивидуализирани чрез мобилното приложение Mission Control App, което дори има функция за заключване на системата като предпазна мярка срещу кражба. „Хардуерно“ електрическото задвижване се командва чрез цветния дисплей MasterMind TCU върху горната тръба и командата с бутони на кормилото. Всичко това и още подробности за мотора и свързаните с него компоненти и характеристики може да научите от това видео: https://www.youtube.com/watch?v=44Qjntg5rVo.

А пък ако ви се гледа нещо не толкова обяснително, а по-скоро забавно и шеговито, вижте видеото, с което Specialized представи новия Levo SL:

В началото на статията споменах бегло някои от нивата на оборудване, а повече за окомплектовките и всичко останало може да видите в сайта на Specialized. Тук само ще отбележа, че новите модели Levo SL не са по-леки от досегашните, даже може би са малко по-тежки. Например вариантът S-Works тежи между 17 и 18 кг в зависимост от размера на рамката. Това се дължи (доколкото успях да разбера) най-вече на избора на компоненти, при който производителят е наблегнал на здравината и издръжливостта за сметка на най-ниското възможно тегло.

https://www.specialized.com/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>