Cannondale обнови моделите Habit за 2023 г.

Сред много интересни продукти, които се появиха през пролетта на 2023 г., са и обновените модели Habit на Cannondale. Вижте накратко най-важното за тях!

На първо място ще отбележа, че модернизираната All Mountain серия на Cannondale включва две разновидности, базирани върху една и съща платформа – Habit и Habit LT. Разликата е в хода на окачването. При Habit той е 130 мм отзад и 140 мм отпред, а при LT е с 10 мм повече. Разбира се, разлика има и в компонентите – при LT те са ориентирани към по-агресивно каране и по-добро представяне надолу, а при Habit са оптимизирани за постигане на по-ниско тегло. По този начин, макар формално разликата между байковете да е съвсем малка, на практика те се усещат доста различно при каране. И в двата случая имате избор между варианти с карбонова и с алуминиева рамка, но като цяло моделите Habit са доста повече на брой, докато Habit LT са по-скоро допълнение към линията за хора, които търсят малко повече в спусканията, но без да отиват изцяло към ендуро велосипед.

Разлики има и в геометрията, макар тя при всички положения да отговаря на модерните тенденции. Habit е с челен ъгъл 65.5 градуса и ефективен ъгъл на седалковата тръба 77.5 градуса. При LT числата са с една идея по-малки – 64.7 и 77.1 градуса.

Още по-важно обаче е това, че характеристиките на байковете са различни в зависимост от размера – Cannondale наричат този подход Proportional Response. Той засяга не само разстояния като горна тръба, междуосие, хоризонтален и вертикален обхват (reach и stack) и дължина на задницата (която се увеличава с всеки следващ размер, за да запази колоездача добре центриран), но и геометрията и характеристиките на окачването, които също са оптимизирани с оглед на размера и очакваните средни тегло и ръст на ездача.

Реклама

Рамките включват и повечето модерни характеристики като вътрешно окабеляване, универсално ухо за задния дерайльор, метрични задни амортисьори, протектор за долната тръба, задна проходна ос 148х12 мм и линия на веригата 55 мм. Специален акцент е и резбованото средно движение. Окачването е четириставно, тип Horst Link.

Cannondale твърдят, че при рамките са постигнали по-ниско тегло спрямо предходното поколение, а при много от окомплектовките са спестени ценни грамове и от компонентите. Няма смисъл да ви „заливам“ с марки и модели на частите – ще кажа само, че цените на Habit започват от $2300 за алуминиевия Habit 4 и достигат $5550 при двата карбонови топ модела. Както виждате, на фона на много други предложения, тук числата не са толкова „космически“ – това е така, защото компанията не се е увлякла с много скъпи компоненти, а напротив – заложила е на по-достъпни класове, вероятно с идеята да направи байковете максимално конкурентни в тази твърде популярна пазарна ниша.

Повече може да видите в сайта на производителя: https://www.cannondale.com/


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>