Specialized Turbo Levo SL тежи само 17.3 кг

Specialized представиха нов модел е-байк, при който основният стремеж е постигането на максимално ниско тегло и максимално близко усещане до това на „нормален“, немоторизиран планински велосипед. В духа на гръмките рекламни послания компанията твърди, че този е-байк ще промени всичко и, честно казано, аз също смятам, че той е част от една тенденция, която ще се засилва все повече в следващите години.


Веднага правя уточнението, че посоченото в заглавието тегло е за размер L (при по-малките размери теглото пада дори до 16.9 кг) на топ-версията S-Works (на снимката горе). Това означава, че за него ще трябва да отделите сума, равняваща се на цената на нов автомобил в компактния клас. За да изчерпя темата със страховитите числа, най-евтиният вариант на Turbo Levo SL с алуминиева рамка (доколкото успях да намеря информация, той тежи 19.4 кг) струва $6535, а най-скъпият – ограничената серия Founder’s Edition (само 250 броя, на снимката долу) изисква внушителните $16 525.

Страшното мина, сега нека видим кое е най-интересното…

Концепцията на Specialized изглежда проста и ясна – да доближи електрическия Turbo Levo SL максимално до теглото на обикновен АМ/ендуро байк. Тя обаче може да намери различни измерения за всеки планински колоездач. За някои най-ценно ще е това, че с по-ниско тегло байкът е по-пъргав, по-лесен за вдигане във въздуха, по-повратлив. За други, към които причислявам и себе си, Turbo Levo SL позволява да забравят въпроса „Какво ще правя, ако батерията ми свърши по средата на маршрута?“, защото с такъв велосипед отговорът „Ще си го карам със собствени сили до края“ звучи далеч по на място, отколкото за някое 22-килограмово „чудовище“. Дори и на външен вид Turbo Levo SL прилича доста на Stumpjumper, т.е. на немоторизиран байк, но това вече е свързано и с техническата част, т.е. с отговора на въпроса как Specialized са постигнали такова намаляване на теглото.

Простият отговор е: чрез по-леки материали и чрез понижаване на параметрите. За Turbo Levo SL компанията използва свой собствен електродвигател, наречен SL 1.1, който е с пикова мощност 240 вата и въртящ момент 35 Nm. Моторът е два пъти по-лек от този на „стандартните“ е-байкове Turbo Levo и Turbo Kenevo, но и два пъти по-слаб. Ниското тегло се дължи не само на компактните му размери, но и на магнезиевия корпус и на вътрешното устройство. Батерията също е по-компактна и с по-малък капацитет – 350 Wh.  Тя е интегрирана в долната тръба и НЕ може да се вади (пак за да се постигне по-ниско тегло), освен ако не демонтирате първо електромотора. Зареждането става през външен порт близо до средното движение и пак там може да включите допълнителна батерия, наречена Range Extender, която е с формата на велобидон и добавя още 160 Wh капацитет. При двете топ-версии S-Works и Founder’s Edition такава допълнителна батерия е включена в цената, а при останалите байкове от серията може да бъде закупена отделно за $450.

Реклама

С оглед на понижените параметри един от логичните въпроси е какъв пробег може да очакваме в режим подпомагане? Както знаете, този тип въпроси нямат еднозначен отговор, защото той зависи от тегло на колоездача, терен, стил на каране и избран режим на подпомагане. Specialized твърдят, че при режим Eco байкът може да бъде каран около 3 часа. Това би трябвало да е достатъчно за всеки, който иска да направи 1-2 бързи кръгчета преди или след работа. Ако говорим за по-дълги карания, единият вариант е да сложите в раницата допълнителна батерия, но аз лично си представям карането на подобен байк най-вече като умно използване на подпомагането само за най-стръмните изкачвания, т.е. бих изключвал мотора на всички по-равни участъци и на полегатите изкачвания, където собствените ми сили би трябвало да са напълно достатъчни, за да задвижват един 17-18 килограмов велосипед.

Както и при Turbo Levo, новият модел SL има 150 мм ход на окачването (отпред и отзад) и е с 29-цолови колела. Геометрията на двата байка е идентична – единствено задницата при SL е по-къса, защото компактният мотор позволява това – 437 мм вместо 455 мм.

Повече подробности ви очакват в сайта на производителя: https://www.specialized.com/.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>