Нови и интересни продукти: Devinci Chainsaw

През април 2023 г. канадският производител Devinci представи най-новия си модел, наречен Chainsaw (верижен трион) – такъв беше и прякорът на Стиви Смит, една икона на спускането в Канада, който загина твърде млад и в чиято памет е създаден този велосипед. Дори само това е достатъчно, за да му отделя няколко реда, но всъщност има и още една причина – байкът чисто и просто е добър и интересен!

Ако искате да научите повече за създаването му, гледайте това видео:

А ако ви интересуват повече характеристиките на байка, ето най-важното накратко:

Рамката на Devinci Chainsaw е алуминиева, произведена в Канада и с доживотна гаранция. Основната причина производителят да предпочете металът пред карбона, е желанието му да направи този байк по-достъпен като цена, защото една от целите, които си поставя компанията с този модел, е да достигне до повече младежи, които навлизат ударно в планинското колоездене и имат нужда от добре работещ и здрав велосипед, но без да могат да платят за него космическа цена. С тази цел са съобразени и компонентите, изграждащи готовите окомплектовки на Chainsaw – те са достатъчно здрави и надеждни, но без да са най-скъпите и лъскави на пазара. По този начин най-евтиният велосипед в тази нова линия е с цена $3899, която по западните стандарти отдавна не е стряскаща за никого.

Характерна черта на новия байк е и неговата универсалност. Devinci Chainsaw е еднакво подходящ и за ендуро карачи и състезатели, и за любители на байкпарковете или дори на състезанията по спускане. Може да се каже, че моделът се предлага в две основни разновидности, макар че рамката е една и съща. В единия си вариант той е с двукоронна вилка със 190 мм ход и със смесен размер на колелата – 29″ отпред и 27.5″ отзад. В ендуро амплоато си Chainsaw е изцяло с 29-цолови колела и с еднокоронна 170 мм вилка отпред. Както може да се очаква, геометрията има различни стойности при тези две разновидности, като в тази за спускане ъглите са малко по-малки, междуосието малко по-дълго, но във всички случаи стойностите са абсолютно адекватни спрямо съвременните тенденции – челен ъгъл около 62-63 градуса, седалков ъгъл около 79 градуса, къса седалкова тръба (470 мм при най-големия размер XL), хоризонтален обхват (reach) около 465 мм при размер М и около 490 мм при размер L. Докато сме на тема геометрия ще отбележа, че рамката има и обръщаем чип, чрез който геометрията да остане сходна при промяна в размера на задното колело, а също и че дължината на задницата е различна при отделните размери, за да се постигне по-добър баланс и пропорционалност спрямо ръста на колоездача.

Реклама

Devinci Chainsaw използва система на окачване, наречена Split Pivot HP, която не е нова за канадския производител. Тя съчетава концентрична задна става на окачването около оста на задното колело с високо разположена главна става, включваща и ролка за веригата, скрита в малка пластмасова „кутия“. Според компанията тази кинематика осигурява отлично педалиране, отлично поемане на неравностите, стабилно поведение на велосипеда и независима работа на окачването от въздействие на спирачките.

Освен че е съвместима с двукоронна вилка, рамката е проектирана да работи добре и със заден амортисьор с метална пружина, а пък ако сте по-скоро на ендуро вълна и имате нужда от бидон за вода, предвидено е и място за такъв.

За финал, ако желаете, може да изгледате и още едно видео:

https://www.devinci.com/


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>