Rock Shox представи Flight Attendant – технология за автоматично регулиране на окачването

Макар и с леко закъснение, дължащо се на това, че използвах първите три дни от седмицата за хубави карания, се включвам в общия хор на говорещите и пишещите за най-новата технология, която Sram (чрез марката си Rock Shox) представи официално на 5 октомври. Тя се казва Flight Attendant и осигурява на потребителите автоматично саморегулиращо се окачване (вилка и заден амортисьор), с което повишава ефективността и комфорта при каране. Американската компания съвсем не е първата, която разработва подобни продукти, но може би ще е първата, която ще успее да ги превърне в нещо по-масово, макар че за момента още е рано за подобни предсказания…

Трудно е да се пише накратко за нещо, което изглежда толкова иновативно и интересно. Все пак ще опитам, защото времето малко ме е притиснало…

Основната функция на Flight Attendant е да превключва автоматично вилката и задния амортисьор между три позиции за амортизация (по-конкретно за сгъването/компресията), които са Open (отключено), Pedal (педалиране) и Lock (заключено). Информацията за терена и за активността на колоездача се събира чрез няколко сензора (във вилката, задния амортисьор и средното движение) и се изпраща към контролния модул, който я обработва и избира съответния подходящ режим на окачването. Самото превключване се осъществява от електромоторчета.

Основните компоненти на системата Flight Attendant са:
– контролен модул, монтиран в горната част на десния крак на вилката (гледано отгоре);
– контролер за задния амортисьор;
– сензор за педалиране в средното движение;
– команда с два бутона за монтаж в лявата част на кормилото.

Flight Attendant е част от „семейството“ AXS, т.е. използва безжична връзка за комуникация между отделните модули.

Как работи на практика? Ако въртите педалите, системата отчита това и добавя информация от сензорите за терена. В резултат на тези данни контролният модул избира или режим Pedal (ако велосипедът се движи по терен с леки неравности), или режим Lock (ако сензорите отчитат по-гладък терен). Ако срещнете камък или друга по-голяма неравност, вилката и шокът се отключват и работят известно време в този режим, докато системата не отчете отново, че теренът е подходящ за режимите Pedal или Lock. Ако спрете да въртите педалите и преминете към спускане, това веднага активира режим Open и окачването става напълно активно. И така до следващото изкачване или равен участък…

Flight Attendant позволява и настройки от страна на потребителя. Най-лесно се правят чрез мобилното приложение Sram AXS, но ако предпочитате, има и бутони на контролния модул (върху вилката), както и чрез командата от кормилото. От една страна, може да превключите от автоматична към ръчна промяна на режима на вилката и шока. Това означава, че ще трябва с натискане на бутоните да избирате кога да отключите или заключите окачването си. Възможна е и т.нар. принудителна промяна (override) – тя позволява чрез командата от кормилото да изберете желания от вас режим, но без да изключвате изцяло автоматичното действие – просто го спирате за известно време и когато решите, чрез ново натискане на бутона го възобновявате. От друга страна може да индивидуализирате работата на системата чрез настройката Bias. Чрез нея можете да накарате Flight Attendant в автоматичния режим да дава по-голям приоритет на отключено или на заключено окачване. Това означава, че системата ще се стреми по-често и по-бързо да преминава към желания от потребителя приоритетен режим.

Реклама

Цялата система добавя около 310 грама към теглото на велосипеда и за момента е насочена основно към АМ и ендуро велосипеди. Всъщност важно е да отбележа, че засега няма да се предлагат вилки и задни амортисьори с Flight Attendant като отделни продукти за крайния пазар. Технологията ще е достъпна само като част от върховото оборудване на определени модели велосипеди, като в момента на представянето ѝ те са само шест: YT Jeffsy, YT Capra, Canyon Spectral, Canyon Neuron, Specialized Enduro, Trek Slash. Очаква се този списък бързо да бъде разширен, но причината за това „ограничено предлагане“ е, че Sram работи поотделно с всеки производител, за да е сигурно, че елементите на Flight Attendant ще са съвместими с конкретната рамка, а освен това се прави и допълнително оптимизиране на продуктите за съответния байк.

Между другото, при вилките с технологията Flight Attendant виждаме и някои напълно механични нововъведения, които е твърде вероятно скоро да се появят и при „стандартните“ модели. Става сума за следните неща:

  • ButterCups – вложки от виброобиращ материал, които са разположени в долния край на „шишовете“ за въздушната пружина и за амортизацията. Sram твърдят, че тези малки „буфери“ гасят около 20% от нежеланите нискочестотни трептения (от разни дребни неравности като чакъл и др.), които иначе идват към ръцете на колоездача.
  • Клапани за освобождаване на налягането в ботушите – подобни са на тези, които познаваме от новите вилки на Fox и имат същата функция – да освобождават натрупаното в ботушите налягане вследствие на температурни промени или на промени в надморската височина.
  • Преходници за главини със стандартни капачки на оста в случаите, когато не се ползват т.нар. Torque Caps на Rock Shox.

Ако искате да прочетете повече подробности по темата, препоръчвам ви няколко статии в чуждестранни медии, където са споделени и първи впечатления от ползване в реални условия на новите продукти:

Текст: Любомир Ботушаров; снимки: SRAM


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

2 Responses to “Rock Shox представи Flight Attendant – технология за автоматично регулиране на окачването”

  1. Байо

    Доста либерално нововъведение. Липсва негър, който да тества продуктите за промоснимките

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>