Смазки, козметика и аксесоари от Weldtite | Част 4 – Citrus Degreaser Spray

Текст и снимки: Любомир Ботушаров

За мен лично един от най-полезните продукти в кашона, който Drag Zone ми предоставиха за тестване миналата година, е този препарат на Weldtite за обезмасляване на веригата и венците. Както показва името му, той е със свеж аромат на цитрусови плодове, но честно казано, това е най-малкото, което има значение за мен. По-важното е, че той наистина значително улеснява и подобрява поддръжката на велосипеда – дотолкова, че аз лично промених рутината си и включих употребата му при всяко сериозно измиване на велосипеда, а понякога дори и без такова.

Препаратът се продава в компактна и удобна бутилка с обем 400 мл, върху чието гърло е монтирана разпръскваща глава с помпичка и дюза. Когато не работите с обезмаслителя, може да завъртите главата на 90 градуса, с което блокирате помпата и така няма опасност да натиснете „спусъка“ и по погрешка да опръскате нещо или някого.

Прилагането на обезмаслителя е пределно лесно. Насочвате дюзата към веригата и/или венците и ги напръсквате. След това е най-добре да ги „минете“ с четка; ако нямате подходяща, може и с влажен парцал. Накрая изплаквате обилно. Ако случайно е останала мръсотия, може да повторите процедурата – това си го представям като възможен сценарий при силно замърсени компоненти и липса на четка.

Почистващото действие на Weldtite Citrus Degreaser наистина е отлично – веригата и венците стават почти като нови, с тази разлика, че им личат следите от употребата. След това подсушавате, нанасяте смазка (впечатления от няколко такива на Weldtite вече споделих) и сте готови за каране. Препаратът е биоразградим, така че не е проблем да го използвате и сред природата.

При първата проба използвах обезмаслителя без четка. Тук можете да видите степента на почистване на средно замърсени верига и венци след пръскане с него и изплакване с вода:

Реклама

При втората проба използвах и четка след нанасянето на обезмаслителя и по време на изплакването. Ето как изглеждат веригата и венците след подсушаването:

Не е нужно да прекалявате с количеството, което пръскате върху компонентите, защото формулата на препарата е достатъчно ефективна. Както вече казах, по-важното е да имате подръка четка, за да подпомогнете механично действието му. Във всички случаи аз до момента (след няколко прилагания) съм изхабил не повече от 100 мл, т.е. при моята „норма“ на почистване, Weldtite Citrus Degreaser вероятно ще ми стигне за два или дори три сезона. Разбира се, ако сте по-старателни и загрижени за велосипеда си от мен, вероятно „разходът“ ви ще е по една опаковка на сезон. В този случай може след изчерпване на препарата да си купите направо цяла туба (1 литър), с която да допълвате бутилката. За мен лично, освен ефективното действие, именно компактните размери и удобната за употреба бутилка са сред нещата, с които ме спечели този продукт.

Цена: 24.90 лв.

https://dragzone.bg/sprey-weldtite-chain-degreaser-obezmasl-400ml

Продуктите на Weldtite ще намерите в магазини Drag Zone и на dragzone.bg. А при поръчка онлайн можете да получите и 10% отстъпка за някои от тях чрез партньорската програма на МТБ-БГ (вж. долу).


При поръчка онлайн в dragzone.bg на определени продукти Weldtite за почистване и смазване на велосипеда можете да ползвате 10% отстъпка, въвеждайки промо код WTMTB10 в съответното поле (горе вдясно, когато сте в страницата с Вашата количка). Важи само за продукти, които не са в промоция. Вижте повече тук: https://mtb-bg.com/2023/02/22/dragzone-partnership.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>