Смазки, козметика и аксесоари от Weldtite | Част 2 – смазки за верига

Текст и снимки: Любомир Ботушаров

След краткото, но важно за мен въведение, продължавам със статия, посветена на продуктите, от които най-бързо натрупах впечатления, а и за които имам най-голяма база за сравнение през годините – това са смазките за верига. В следващите редове ще разгледам пет от тях – може да се каже, че всички те са от една и съща серия, използват еднакви опаковки, но са с различен състав, цвят и предназначение.

На практика бях в завидното положение да разполагам с различна смазка за всякакви конкретни условия и сезони – два от продуктите са за сухо време, два са универсални, а един е изключително за влажни и кални условия. Постарах се, доколкото е възможно, да ги ползвам според предназначението им, указано от производителя. Някои хора може би биха избрали да си купят цял такъв комплект и да действат като мен – според прогнозата за времето и условията. Други може би биха се спрели само на една, която пасва най-добре на нуждите им.

Ще ги разгледам според хронологията на тестването им, като ще правя и сравнения между тях, където е удачно.

Преди това обаче ще кажа няколко думи за шишенцето, в което се продават продуктите. То е с вместимост 100 мл, което в зависимост от честотата на употреба може да е достатъчно дори и за цял сезон, и то ако ползвате само една смазка. В моя случай и петте бутилки са почти пълни, т.е. сумарно съм изхабил не повече от една опаковка. Размерът му е среден – побира се без проблем в джоб на раница или на дреха, но ако търсите съвсем минималистичен размер, не е този. При четири от смазките шишенцета са с двойна капачка – развива се горната част и под нея има заострен връх с отвор, който позволява прецизно дозиране на смазката. Ако предпочитате да мажете обилно, дебитът е достатъчен за това, особено ако стиснете тялото на шишето; ако пък искате да сте по-пестеливи и чисти, достатъчно е да оставите маслото да изтича без натиск и ще можете да нанесете много по-фин слой. Развивайки основната (долната) капачка, може да напълните шишето с друго съдържание, когато пресушите оригиналната смазка. Единствено маслото за сухи условия (с червената капачка и етикет) е с по-различна капачка – трябва да я натиснете надолу и да я завъртите, за да се развие.

Реклама

Weldtite All-Weather Lube

All-Weather Lube, както показва името в превод, е течна смазка (тип масло) с универсално приложение за всякакви условия и с тефлонова добавка.

Започнах пробите с нея поради няколко причини. Първо, тя може да се приеме за нещо като „базова“ смазка, класическа за Weldtite, тъй като съм виждал (и ползвал) тази формула още преди години. Така че просто исках да препотвърдя качествата ѝ. Второ, универсалното ѝ предназначение пасваше идеално на пролетния сезон, когато по пътеките имаше и кал, и прах, в зависимост от деня и мястото.

All-Weather Lube е типична течна смазка, не твърде рядка, но в никакъв случай не е и гъста/тежка. Във всеки случай прониква лесно между звената на веригата, но също така я омазнява и отвън. Това означава, че след нанасянето, като развъртите малко веригата, за да улесните достигането ѝ до всички подвижни елементи, е важно да забършете излишъка с парцал, защото в противен случай смазката има склонност да лепи прах и мръсотия.

Честно казано, макар че винаги се стараех да нанасям малко количество, след това обикновено поне два пъти, а понякога и три пъти забърсвах веригата, за да съм сигурен, че отвън няма да остане твърде много от течната фракция. Това упражнение може да е досадно на моменти, но пък се отплати с факта, че маслото обикновено се задържаше на правилните места и вършеше работата си в рамките на поне три кратки до средни карания (20-40 км всяко), т.е. подновявах/сменях смазката на около 60 до 100 км каране, което за мен е добър резултат.

Цена: 9.90 лв.

https://dragzone.bg/maslo-s-teflon-weldtite-tf-2-performance


Weldtite Ceramic Lube

Това масло за верига като качества и свойства прилича много на All-Weather Lube – гъстотата и консистенцията са еднакви, проникването и нуждата от забърсване на излишното количество също.

Разликата е, че тук във формулата са включени керамични добавки, които намаляват триенето (макар че и тефлонът в другия продукт би трябвало да е вложен с тази цел). Разбира се, аз триенето не мога да го измеря, така че по отношение на това твърдение трябва да решите сами дали да се доверите на производителя и да платите по-високата цена.

Трудно ми е да кажа категорично дали керамичната смазка се задържа по-дълго от тефлоновата. Може би да, но е в границите на субективните възприятия. Да кажем, че с нея подновявах/сменях слоя след 3-4 карания, т.е. понякога издържаше колкото другата, понякога с едно каране повече. Все пак не съм ги тествал при абсолютно идентични условия, за да съм сигурен, но като цяло след 80-120 км обикновено подновявах покритието.

Макар че дизайнът на шишето и етикета ми харесват много, тъмният му цвят не позволява да се види нивото на течността вътре, което за мен е малък недостатък.

Цена: 16.90 лв.

https://dragzone.bg/maslo-weldtite-tf2-endurance-ceramic


Weldtite Wet Lube

Преди да дойде сухата и гореща част на лятото, обикновено има един дъждовен юни. Не си спомням дали точно тогава бе „влажният период“ през 2022 г., но помня, че за пробата на маслото за мокри условия Wet Lube следях специално прогнозата за времето и го нанасях върху веригата тогава, когато очаквах, че може да ми потрябва точно такава формула. Впрочем зимата е най-подходящият сезон за тази смазка, но по стечение на обстоятелствата тази зима я пропуснах откъм каране.

Макар че на външен вид маслото за мокри условия не изглежда много по-гъсто, неговата консистенция все пак е по-плътна – дори само при разклащане на бутилката се вижда как то като че ли остава малко по-дълго върху стените ѝ. При нанасяне върху веригата също се „точи“ малко по-бавно и „мазно“.

Основната задача на тази смазка е да стои върху веригата колкото се може повече, да отблъсква водата и да предпазва от ръжда. С всички тези неща Wet Lube се справя според очакванията. Водата наистина среща трудности при срещата с това масло – дори след измиване с водоструйка веригата запазваше част от масления филм. Това обаче означава, че и когато искате да премахнете смазката (например заради полепнала по нея мръсотия), това е по-трудно и за пълен ефект е най-добре да се използва обезмаслител.

И тук е важно да забършете излишната смазка със сух парцал, ако трябва и повече от веднъж. Когато го направите, не мисля, че Wet Lube ще привлича повече прах от двете универсални масла. По-скоро бих казал, че заради малко по-плътния и траен маслен филм полепналата мръсотия изглежда някак по-трайно прикрепена към веригата.

Ако условията не са прекалено кални и мокри, трайността на смазката със сигурност е поне колкото при двете универсални, а вероятно и повече. Признавам обаче, че тук по-скоро правя догадки, защото това масло е предназначено за ползване в условия, които след това неминуемо налагат велосипедът да бъде измит, а с него и веригата, след което смазката да бъде подновена. Така че да, масленият слой е устойчив и вероятно дори в зимни условия може да изкара поне 2-3 дни, но дори аз не съм човек, който би си зарязал колелото неизмито след кална баня, т.е. подновяването на смазката тук се диктува от други съображения, а не от трайността ѝ. Важното при Wet Lube е, че стои на мястото си по време на каране, дори ако това каране е в кал или киша.

Цена: 9.90 лв.

https://dragzone.bg/maslo-weldtite-wet-lube-100ml


Weldtite Dry Wax

Още едно тъмно шише, но със светло съдържание. Както показва и името, тази смазка за сухи условия е восъчна, т.е. тип вакса. Характерно за тях е, че при нанасянето са течни, но след това изсъхват, образувайки слой с ниско триене върху и между звената на веригата. Този слой почти или изобщо няма течна фракция, поради което и много по-малко прах успява да се задържи върху веригата. Тези свойства правят подобни вакси подходящи за сухи дни и каране по прашни пътища и пътеки.

Поради това, че веригата остава по-чиста, поддръжката също е улеснена, защото обикновено е достатъчно просто да забършете хубаво (даже и със сух парцал) и да нанесете нов слой. Хубаво е обаче да го правите поне няколко часа преди каране, а най-добре цяло денонощие, за да може след като сте развъртели предавките и ваксата се е разнесла по веригата, течната фракция да засъхне и да се образува споменатото сухо покритие. Тъй като част от съставките при престой се утаяват на дъното на шишето, много е важно то да бъде енергично разклатено, преди да нанесете препарата.

Аз лично се отнасям към восъчните смазки с леки резерви. Както споменах още при въведението, предпочитам да имам някаква видима индикация за това, че веригата е намазана, или обратното, че ѝ е време да бъде намазана. При ваксите много често веригата изглежда съвсем суха. По-лошото е, че и звучи като суха. Такъв беше случаят с една друга восъчна смазка на Weldtite, която пробвах преди години – трябваше да я нанасям буквално след всяко каране и това не ми допадна.

Dry Wax обаче явно е някаква нова формула, защото ми хареса доста повече от онази. Първо, макар че след засъхването изглежда много по-незабележима и „чиста“ от маслата, описани по-горе, при прокарване на пръст по веригата тя все пак оставя мазна следа по кожата. Това се усеща и при каране по звука, който не е като от суха подрънкваща верига, а като от нормално намазана. И това продължава не само в рамките на едно каране, а по-скоро на две-три, т.е. поне около 50-60 км. Между другото, не си представяйте, че при досег с вода ваксата моментално изчезва – напротив, след измиване на колелото с маркуч или след някой летен порой, по веригата все ще можеше да се намерят остатъци от смазката, но все пак в тези случаи бе нормално да я подсуша и намажа отново.

За съжаление само на нея съм се сетил да направя снимки при нанасянето и след това при карането:

За летните месеци Dry Wax определено бе предпочитаната от мен смазка. Сетих се за нея и през октомври, когато времето отново се задържа необичайно сухо и топло в рамките на повече от месец.

Цена: 16.90 лв.

https://dragzone.bg/suha-smazka-za-veriga-weldtite-tf2-ultra-dry


Weldtite Dry Lube

И тук името е еднозначно – този препарат представлява тънко/рядко масло с тефлонова добавка, което прониква добре в движещите се части на звената, но след забърсване с парцала оставя по-тънък маслен филм върху повърхностите, за да не лепят твърде много прахоляк.

Това е теоретичната постановка и практиката донякъде я потвърди. Смазката прилича по свойства на другите масла, представени в тази статия, но е осезаемо по-рядка. Вярно е, че образува по-тънък слой, но забърсването на излишъка със сух парцал е все така важно и, каквото и да си говорим, с нея веригата привлича повече прах, отколкото с ваксата. Но пък и визуално изглежда по-мазна. Както може да се очаква, Dry Lube не е толкова издръжлива, колкото двете всесезонни масла – общо взето след всяко второ, максимум трето каране трябваше да я подновявам. От друга страна, ползвал съм подобни смазки, които и толкова не издържат, така че съм доволен от издръжливостта ѝ.

Както казах, при Dry Lube капачката е по-различна – трябва да я натиснете надолу и да я завъртите, за да се развие. Под нея се открива тапа с островърх отвор. На практика дозаторът е същият като при другите, но различната система за отваряне и затваряне може би има за цел по-добра защита от изтичане на маслото, тъй като то е по-тънко и лесно проникващо.

Цена: 9.90 лв.

https://dragzone.bg/maslo-weldtite-dry-lube-s-teflontm-100ml


Обобщение

Всеки от продуктите има своите предимства и недостатъци, особено пречупени през призмата на личните предпочитания. Генерално мога да кажа, че и четирите масла ще се харесат на хора, които предпочитат да виждат, че веригата им е мазна. Обратно, ако сте любители на по-суха и чиста верига, тогава единствено ваксата Dry Wax би могла да привлече вниманието ви. Аз може би съм някъде по средата, отчитайки и сезона/условията за ползване.

Като цяло за себе си бих избрал три от смазките. Двете универсални, All-Weather Lube и Ceramic Lube, бих ползвал през зимата (в топлите и безснежни части на страната) и преходните сезони. Те са достатъчно омазняващи (даже ще се повторя, че изискват поне два пъти да забършете веригата след нанасянето им) и достатъчно трайни, за да издържат на порой. Восъчната Dry Wax ми хареса доста като вариант за лятото и изобщо да сухите периоди, защото макар да не цапа веригата, тя я държи по-мазна, отколкото някои други подобни смазки, които съм пробвал. За мен това е плюс, но за други може да е минус.

Маслото за сухо време Dry Lube не е лошо, но не бих го предпочел пред ваксата. А и ако искам веригата ми през сухите месеци да е видимо омазнена, бих могъл да постигна същия ефект, но по-траен, с двете универсални смазки.

Що се отнася до маслото за мокри условия Wet Lube, то също е един от „класическите“ продукти на Weldtite и несъмнено е много подходящо за хора, които карат в лоши метеорологични условия – например през зимата, а защо не и  през лятото в Обиколката на Витоша… 🙂 Но този продукт е силно профилиран, а аз рядко карам в подходящите за него дни.

Продуктите на Weldtite ще намерите в магазини Drag Zone и на dragzone.bg. А при поръчка онлайн можете да получите и 10% отстъпка за някои от тях чрез партньорската програма на МТБ-БГ (вж. долу).


При поръчка онлайн в dragzone.bg на определени продукти Weldtite за почистване и смазване на велосипеда можете да ползвате 10% отстъпка, въвеждайки промо код WTMTB10 в съответното поле (горе вдясно, когато сте в страницата с Вашата количка). Важи само за продукти, които не са в промоция. Вижте повече тук: https://mtb-bg.com/2023/02/22/dragzone-partnership.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>