Смазки, козметика и аксесоари от Weldtite | Част 1 – въведение

Текст и снимки: Любомир Ботушаров

През пролетта на 2022 г. Drag Zone ми предоставиха един кашон, пълен с препарати и аксесоари за обгрижване на велосипеда с марката Weldtite. В него имаше няколко вида смазки, препарати за почистване и обезмасляване, машинка за почистване на верига и още 1-2 продукта. Идеята, разбира се, беше да пробвам продуктите и да споделя отзиви за тях.

Държа да подчертая, че за мен това си беше априори трудна задача. Не само че продуктите бяха много на брой, ами са и от вида, който рядко ползвам. Не заради марката или нещо такова, а просто защото, признавам си честно, не съм от хората, които обичат да обгрижват твърде много байка си. За мен това е свързано с хабене на време, така че обичайно се ограничавам до редовно смазване на веригата и до измиване на колелото тогава, когато наистина няма как да не го направя, т.е. след кални карания. Идеята след всяко каране да мия и лъскам велосипеда ми е чужда – и заради леката досада, която изпитвам, и заради това, че нямам подходящи условия да извършвам тази манипулация с голяма честота. Нямам нито гараж, нито двор с течаща вода, където да мога бързо и лесно да го изплакна за 1-2 минути, така че в повечето случаи предпочитам да прибера байка с малко засъхнала кал или прах по него, отколкото да ходя специално до автомивка.

От друга страна, велосипедът ми стои вкъщи, закачен на стената, така че избягвам да го вкарвам там прекалено мръсен. Освен това си го харесвам и в последните 1-2 години развих малко по-голяма загриженост към външния му вид.

По отношение на веригата пък винаги съм се стараел да е прилично смазана. Обикновено предпочитам да не е твърде влажна, но да не е и съвсем суха. Ако визуално виждам, че има слой смазка по нея, съм по-спокоен, макар че съм ползвал и достатъчно смазки, за които зная, че на вид я държат „суха“, но всъщност създават слой с ниско триене, макар и не винаги видим с просто око. Във всеки случай обаче до старателно почистване на веригата (звено по звено или с препарати) стигам рядко – обикновено я „минавам“ със силна струя вода, после подсушавам с парцал, премахвайки колкото мога от мръсотията и накрая нанасям смазката, развъртам по предавките и след време забърсвам излишъка със сух парцал.

Споделям всички тези подробности не като съвет – както казах, не съм най-внимателният и вманиачен в поддръжката на велосипеда си човек и често подценявам или спестявам определени стъпки от правилното обгрижване на байка. Точно затова мисля, че е важно да имате представа каква е обичайната грижа, която полагам, за да може по-лесно да разберете и мнението ми за продуктите – кои ми харесаха, кои не чак толкова и защо.

Трябва да призная, че заради този кашон започнах да правя някои неща по-често. И трябва да призная, че дори започнах да ги правя с желание. Но за това ще стане дума в следващите статии… Първата от тях очаквайте още утре!

Продуктите на Weldtite ще намерите в магазини Drag Zone и на dragzone.bg. А при поръчка онлайн можете да получите и 10% отстъпка за някои от тях чрез партньорската програма на МТБ-БГ (вж. долу).


При поръчка онлайн в dragzone.bg на определени продукти Weldtite за почистване и смазване на велосипеда можете да ползвате 10% отстъпка, въвеждайки промо код WTMTB10 в съответното поле (горе вдясно, когато сте в страницата с Вашата количка). Важи само за продукти, които не са в промоция. Вижте повече тук: https://mtb-bg.com/2023/02/22/dragzone-partnership.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>