Накратко за шестото поколение Santa Cruz Nomad

Макар и само с няколко думи, не мога да не обърна внимание на един от най-популярните модели на американската марка Santa Cruz – дългоходовият ендуро велосипед Nomad, който също бе обновен в края на 2022 г.

Следвайки тенденцията, установена с Bronson през 2021 г. и 5010 през 2022 г., новият Nomad е от типа MX, т.е. със смесен размер на колелата – 29″ отпред и 27.5″ отзад. Това е може би и най-видимата разлика спрямо предходното поколение, защото във всяко друго отношение визията е сходна и добре позната.

Друга лесно забележима новост е кутията с мек калъф за съхранение на инструменти и други дребни предмети, интегрирана в долната тръба на рамката.

Окачването се запазва с ход 170 мм и отпред, и отзад, макар е ако искате, може да сложите и 180 мм вилка. Системата VPP е с леки промени в кинематиката, които осигуряват по-добро поемане на силни и резки удари, както и по-малко anti-squat за сметка на по-добро сцепление и повече отзивчивост. На теория това би трябвало да означава по-малко ефективност при педалирането, но Santa Cruz твърдят, че байкът си остава напълно пригоден и способен за изкачвания на самоход до най-добрите пътеки – просто акцентът при Nomad е поставен в по-голяма степен върху доброто представяне при спусканията. В тази връзка окачването работи добре както с пневматични шокове, така и с амортисьори с метална пружина.

Реклама

По отношение на геометрията промените са малки – новият Nomad e малко по-дълъг и с леко намален челен ъгъл (63.5 градуса), но нищо драстично. Налице е и обръщаема вложка при една от ставите на окачването, позволяваща малки изменения на параметрите. По-важен фактът, че дължината на задницата, както и ъгълът на седалковата тръба се променят при различните размери, за да може рамката да пасва добре на съответния ръст и в предната, и в задната си част. За пълни подробности разгледайте таблицата:

Струва си да се отбележи, че почти всички варианти на Nomad идват с монтиран предпазител за предния венец – още една подсказка, че велосипедът е проектиран и предназначен за агресивно каране, а не за разходки в парка.

Nomad 2023 се предлага в общо 10 готови окомплектовки, като при по-достъпните рамката е Carbon C, а при по-скъпите Carbon CC – вероятно знаете, че разликата е в теглото, производно от по-високия клас материали, използвани за направата на CC. Най-евтиният вариант е Nomad R с цена $5649, а най-скъпа е окомплектовката с електрическа безжична скоростна система Sram X01 AXS, за която ще ви трябват $11 199 (без значение дали задният амортисьор е с въздушна или метална пружина). Байкът е наличен и в 4 цвята.

Лошото (поне за мен) е, че при нито един от велосипедите теглото не пада под 15 кг, но като се има предвид, че тези машини са направени за каране в байкпаркове и по най-груби и тежки терени, трябва да приемем тези стойности за нормални.

https://www.santacruzbicycles.com/


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>