Новият Santa Cruz 5010 е с колела 29/27.5

В последните години моделите на Santa Cruz твърде малко се променят като силует и външен вид, но това съвсем не значи, че американската компания стои на едно място. Може визуално карбоновите им рамки да се различават едва забележимо от предходното поколение, но калифорнийската марка не спира да развива и модернизира моделите си, а поредният, чиито ред за обновление настъпи, е АМ велосипедът 5010.

Припомням накратко, че този байк с не много голям ход на окачването, но с модерна и агресивна геометрия, бе лансиран преди доста години с идеята да бъде максимално игрив и забавен за каране, да насърчава скачането, триковете, бързото каране по тесни и засукани пътеки и в същото време да е достатъчно стабилен и предвидим при високи скорости и трудни терени. Ако не се лъжа, представеният тук велосипед се явява четвърто поколение на модела, а от третото поколение дори имах възможността да пробвам една бройка за кратко и да споделя впечатленията си тук: https://mtb-bg.com/2021/02/02/santa-cruz-5010-първи-впечатления.

Какво е новото сега?

На първо място, 5010 вече е с различен размер на колелата – предното е 29″, задното е 27.5. Идеята зад тази концепция, възприемана все по-широко в индустрията, е ясна – повече стабилност и по-добро газене отпред, повече здравина, коравина, пъргавост и повратливост отзад. Това е съвсем обобщено, разбира се.

Ходът на окачването се запазва – 140 мм на вилката и 130 мм на задното окачване VPP, което е допълнително рафинирано и е с по-малки стойности за anti-squat спрямо предишното поколение, за да осигури по-добра чувствителност и по-малко „ритане в педалите“ (не че съм усетил такова при предходния 5010). Прогресивността е увеличена, за да се осигури по-плавно и контролирано поемане на големите удари.

Интересен детайл е т.нар. Glovebox – интегрирана в долната тръба кутия с калъф за инструменти и резервна гума, така че винаги да са ви подръка.

Друго полезно нововъведение е т.нар. прозорец за началното сгъване, който позволява лесно да видите дали сте настроили окачването с такова налягане, че да е постигнат подходящия процент.

5010 се предлага само с карбонова рамка, но в две нива на изпълнение – C и CC. Второто е по-леко и по-скъпо, но иначе като здравина са равностойни.

Реклама

Велосипедът е наличен в цели шест размера, а геометрията е все така модерна и насърчаваща карането надолу (64.9 градуса челен ъгъл, просторен преден триъгълник, ниско средно движение, къса задница), но без да е ограничаваща при изкачванията (ъгъл на седалковата тръба 77.1 градуса). Разполагате и с обръщаема вложка (чип), водеща до малка промяна в стойностите.

5010 се предлага в шест окомплектовки (без да пропускаме и четирите различни цвята!), започващи от $5299 за варианта R и достигащи до $10649 за X01 AXS. Интересното е, че разликата в теглото между най-достъпната и най-скъпата версии не е никак фрапираща – около половин килограм. Или с други думи, всички варианти са в порядъка между 13.6 и 14.2 кг.

Повече подробности можете да видите в сайта на производителя: https://www.santacruzbicycles.com/.


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>