Новият Scott Scale впечатлява не само с ниското си тегло

Към края на 2022 г. Scott представиха няколко нови или напълно обновени серии велосипеди. За два от тях вече публикувах кратка информация – новото поколение на АМ/ендуро велосипеда Genius и новия олекотен е-байк Lumen. Последен поред бе представен новият Scale, добре познатият на ХС любители и състезатели лек твърдак на швейцарската компания със 100 мм ход на вилката.

Първото, което ще напиша за новия Scale, е че той е още по-лек спрямо досегашното поколение, колкото и трудно постижимо да изглежда това. Топ-моделът Scale RC SL тежи 8.9 кг без педалите, а рамката му е едва 847 грама. Тези числа превръщат байка в един от най-леките серийни планински велосипеди на пазара.

Интересното е, че по думите на Scott понижаването на теглото не е било за тях основен приоритет при разработването на новия Scale. То по-скоро е дошло като допълнителен позитив от различни подобрения, които са направили по рамката. Честно казано, не знам дали да им вярвам, при положение че ниското тегло винаги е било една от емблемите на марката. Пък и едва ли някога ще узнаем наистина дали подобренията са направени с цел намаляване на теглото, или с някаква друга цел, която е довела до това като страничен резултат. Не че има и голямо значение…

Освен много лек, новият Scale остава и много изчистен като дизайн, даже повече от всякога. Няма да е грешка, ако кажа, че двете неща всъщност са свързани. Формите на предния и задния триъгълник са „класически“, без странни и прекалени извивки и усложнения, само с леки „удебелявания“ тук и там. Забележително е, че дори алуминиевата рамка не се различава твърде съществено като визия от карбоновите варианти. И понеже все пак композитният материал е водещ при тази ХС серия, нека уточня, че карбоновите рамки всъщност са цели три:

  • HMX-SL е от най-висок клас материали, които са по-здрави и това позволява по-тънки стени, без да се компрометират якостните характеристики. Тази рамка тежи 847 грама.
  • HMX е от същите материали, но все пак малко по-тежка със своите 912 грама.
  • HMF е от „по-масови“ платове и смоли и тежи 1013 грама.

По-ниското тегло на рамките е постигнато и чрез някои малки, почти невидими детайли, които спестяват ценни грамове. Така например металните вложки за монтаж на стойка за бидон или други аксесоари са заменени от полимерни такива, които не само тежат по-малко, но и изглеждат по-добре. Можете дори да ги замените с други капачета, които да са съвсем гладки. Водачът за верига също е максимално „лишен“ от „метално съдържание“, а ако не го искате, след демонтажа отворът за него се запушва с гладко и почти незабележимо капаче.

Интересни са и кухите „уши“ за задната проходна ос – те също водят както до по-ниско тегло, така и до много „гладък“ и изчистен външен вид. Post Mount накрайниците за задната спирачка също са оптимизирани и прибрани прилежно в рамките на задния триъгълник, а отдолу на долната тръба, близо до средното движение, ще намерите капаче, което покрива един сервизен отвор за лесен достъп до броните и изобщо до вътрешността на рамката.

Както и при другите нови модели на Scott, интеграцията в кормилната област също е засилена. Лапата и кормилото са един цял компонент от Syncros с името Fraser iC. Жилото за скоростите и маркучът за задната спирачка влизат елегантно в чашките и оттам продължават вътрешния си път през рамката.

Наред с тези подобрения в конструкцията и елементите на рамката, геометрията не е оставена без внимание. Scale и досега беше с доста модерна и леко „отпусната“ спрямо старите ХС стандарти геометрия, но сега челният ъгъл е намалял още малко до 67.9 градуса, а благодарение на чашките с променлив ъгъл можете да го намалите с още 0.6 градуса. Ъгълът на седалковата тръба също е малко по-изправен – 75.4 градуса.

Реклама

Цените, особено на най-скъпите окомплектовки, са малко плашещи, но и това вече не е новина. Топ-версията Scale RC SL, за която споменах, идва с безжичната електрическа скоростна система Sram AXS с интегриран в курбелите измервател за мощността Quarq, екзотични спирачки Trickstuff Piccola и с карбонови колела Syncros Silverton SL2-30 CL, при които каплата, спиците и тялото на главината са изработени като едно цяло от въглеродни нишки. Без съмнение всичко това звучи (и донякъде изглежда) като байк от бъдещето, но и цената му – 13 999 евро – предполага малко по-дълъг период за спестяване, при това не само от закуски! 😉

Всички модели от серията може да разгледате в сайта на производителя: https://www.scott-sports.com/.


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>