Нови и интересни продукти: Commencal Supreme DH V5

Текст: Любомир Ботушаров; снимки: Commencal

Новият велосипед за спускане на Commencal, който се явява пето поколение на модела Supreme DH, първо направи впечатление като прототип в състезанията за Световната купа (още през 2021 г.), а през пролетта на 2022 г. производителят разпространи първите официални снимки и подробности за новия байк. Едва сега обаче, през 2023 г., продуктът реално вече е на пазара, така че вижте с какво е интересен той.

На първо място, това е окачването и неговата нова кинематика. Commencal наричат системата си HVCS (High Virtual Contact System). Става дума за сложна лостова конструкция с 6 звена и седем ставни връзки (ако съм успял правилно да ги преброя), която генерира високо разположена виртуална опорна точка (т.нар. High Pivot). Затова рамката е снабдена и с допълнителната ролка за веригата, която да неутрализира „удължаването“ ѝ при движението на задната ос назад и нагоре, което е характерно при такъв тип конструкция.

Какво постигат инженерите на Commencal с подобна система на окачване? Ако се вярва на думите им – всичко, което са пожелали! По-конкретно, те твърдят, че новата кинематика създава идеално контролирана траектория на движение на задното колело и коефициент на окачването, което води до отлично абсорбиране на всякакъв тип неравности и натоварвания, пъргаво и „живо“ усещане при работата на окачването, но и ефективност при педалиране и изпомпване. С други думи, целта е била постигане на перфектен баланс в работата на окачването и според Commencal тя е изпълнена. За протокола, ходът на задното колело е 220 мм, макар че този показател едва ли е най-важното в случая…

Реклама

Усложнената конструкция на пръв поглед може би плаши с вероятността да изисква повече поддръжка или да добавя допълнително тегло, но нещата далеч не са толкова страшни. Повечето елементи на окачването, а също обтягащата ролка, долната тръба и тръбите на задницата, са защитени чрез калобрани и протектори, а ставите на окачването използват усъвършенствана система от качествени уплътнения, болтове и лагери, така че да гарантират нужната издръжливост и здравина. Рамката на Supreme DH V5 е изработена от алуминиева сплав 6066 с тройно изтънени тръби и тежи 4.2 кг.

Геометрията е с типичните за дисциплината спускане параметри и може да бъде модифицирана по два начина. На първо място, при долния захват на задния амортисьор има обръщаеми вложки, осигуряващи общо 4 възможни позиции (висока, ниска, предна и задна), чрез които може както да се направят леки промени в геометрията, така и да се модулира работата на окачването. Освен това ушите за оста на задната главина също са с три позиции, чрез които може да променяте дължината на задницата, респективно и междуосието. Колелата са с различен размер – 29 цола отпред и 27.5 цола отзад.

Интересен е и „мостът“, свързващ двете „стойки на седалката“, т.е. горните тръби на задния триъгълник. Този елемент е сменяем, като са налични два варианта. Чрез тънкия задницата е малко по-гъвкава, абсорбира по-добре страничните натоварвания и оказва по-малко съпротивление при завиване. Обратно, с по-дебелия и масивен „мост“ се увеличава коравината с произтичащото от това по-директно, но и по-прецизно усещане на терена и натоварванията.

Самостоятелна рамка без шок струва 3200 евро, като може да избирате между пет модела задни амортисьори (два с пневматична и три с метална пружина) от Fox, Rock Shox и Ohlins. Готовите велосипеди са с пет различни нива на оборудване, с цени започващи от 5700 евро и достигащи до 7400 евро.

Повече за Supreme DH V5 може да видите и тук: https://discover.commencal.com/landing-supreme-v5-eu-en/.


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>