Новият Scott Genius също е със скрит заден амортисьор

Текст: Любомир Ботушаров; снимки: Scott

Прилагайки технологиите, познати от тазгодишния Spark, Scott представи следващото поколение на АМ модела Genius, при който задният амортисьор също е интегриран в рамката и скрит от погледа и от въздействията на околната среда. Припомням, че други предимства при този дизайн, изтъквани от производителя, са ниско разположения център на тежестта и защитеността на шока от странични и усукващи натоварвания, тъй като той е прибран в своеобразна „кутия“ в най-коравата област на рамката. Явно това е новата тенденция при МТБ велосипедите на швейцарската компания, но ще видим дали тя ще обхване и по-дългоходовия байк Ransom, или ще се ограничи до представения тук Genius. Ето най-важното за новия продукт:

Genius остава с 29-цолови колела, а ходът на окачването е 150 мм отзад и 160 мм отпред.

Самото окачване е многоставно и, за разлика от това при Spark, е тип Horstlink (със става, разположена пред и под оста на задното колело).

За отчитане на началното сгъване при една от ставите е нанесена специална скала, която позволява лесно да настроите този параметър на окачването си.

Що се отнася до обслужването на шока, той е лесно достъпен след свалянето на капак от долната страна на долната тръба, което става с помощта на бутон. За горния болт е предвиден друг отвор от едната страна на седалковата тръба.

Геометрията на байка е осъвременена с още по-малък челен ъгъл (64.5 градуса), който може да бъде и променян (+/- 0.6 градуса) чрез специалните чашки, с които е оборудван Genius. Другите параметри също са „модернизирани“, макар и малко, тъй като този универсален боец на Scott и досега беше достатъчно актуален и удобен за всякакви спускания.

Конструкцията на карбоновата рамка следва принципа, познат и от предишни модели – долната ѝ част (затъмнена на горната картинка) е оптимизирана за максимална здравина и коравина, което позволява горната част (в бяло) да бъде максимално олекотена. Инженерите на компанията са се опитали да запазят теглото на досегашното поколение, но добавяйки още повече якост и включвайки интегрирания заден амортисьор. Новата рамка с шок и хардуер тежи 2295 грама и се очаква да издържа на най-сериозно каране, включително и в байкпаркове.

Genius включва и интегриран комплект кормило и лапа в два варианта, в зависимост от размера на велосипеда. Като част от интеграцията в кормилната област се предлагат и различни приставки, които може да добавите към лапата/кормилото – за фар, велокомпютър и други подобни аксесоари. Броните и маркучът за задната спирачка също са прибрани плътно към кормилото и преминават през специални канали в чашките към вътрешността на рамката.

Реклама

Новият Genius ще се предлага както с изцяло карбонова рамка, така и с още два варианта – карбонова/алуминиева и изцяло алуминиева. По-интересно е обаче разделянето на модификациите в две големи групи – Genius 900 и Genius ST (от Super Trail). Макар че използват една и съща рамка, двете групи се различават по много от компонентите си, включително вилките и задните амортисьори. Казано най-просто, Genius 900 са оптимизирани за по-ниско тегло и по-универсално приложение – от приятни ХС карания до технични АМ/ендуро преходи, а пък Genius ST набляга в по-голяма степен на удоволствията и контрола при спусканията. Така например, при Genius 900 компанията използва познатия като концепция заден амортисьор Nude с две позитивни камери. Той, както и вилката, са свързани дистанционно към команда от кормилото, чрез която можете да превключвате между три позиции – Descend (за спускане), Traction (за изкачване с повишена ефективност и по-добра геометрия) и Lockout (заключено). При моделите ST задният амортисьор е нова разработка на Scott и Fox с допълнителен резервоар (затова и рамката на Genius е доста по-обемиста и солидна в основата на седалковата тръба и около средното движение) и отново с две позитивни камери (технологията Nude), само че тук трите режима на работа са разпределени по-различно: при Descend окачването е напълно отключено и по-комфортно; при Ramp Control едната позитивна камера е деактивирана, което ефективно намалява обема на въздушната пружина и прави окачването по-прогресивно; а в режим Climb работата на шока е оптимизирана за изкачване. При ST вилката не е свързана с командата от кормилото, но за сметка на това са подбрани модели с по-широки възможности за настройка.

За повече подробности вижте https://www.scott-sports.com/.

Вижте и два видеоклипа, посветени на новия Genius:


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>