Осмото поколение на модела Reign от Giant

Текст: Любомир Ботушаров; снимки: Giant

Линията Reign на Giant бе представена в далечната 2005 г. Тогава това бе един от трите модела, в които бе внедрено новото многоставно окачване с виртуална опорна точка Maestro, което и досега намира приложение при повечето „меки“ рамки на марката. През тази своя дългогодишна история велосипедите Reign винаги са били една от най-универсалните платформи в каталога на най-големия велопроизводител в света – отлично представящи се при спусканията, но достатъчно удобни и ефективни и нагоре. По-късно те паснаха идеално на дисциплината ендуро, като и в наши дни състезателите на Giant ги тестват усърдно по трасетата в Световните ендуро серии и много други състезания.

В края на 2022 г. Giant разкри подробностите за осмото поколение Reign. То стъпва върху солидните основи на предходните генерации, но добавя и няколко новости, с които компанията отговаря на последните тенденции при този тип велосипеди. Преди да изброя накратко основните акценти за новия байк, вижте как се държи той в ръцете на ендуро състезателя Юн Дино:

В серията Reign има три вида рамки – моделите Reign Advanced са с карбонова рамка, изработена от най-висок клас платове с въглеродни нишки и специални смоли. Велосипедите, които се казват само Reign, са с алуминиева рамка. С такава е и моделът Reign SX, но за него ще говоря отделно в края на статията – засега го оставям настрана и написаното в следващите редове се отнася само за първите две разновидности, които, въпреки различния материал на рамката, споделят обща геометрия и характеристики.

Новият Reign може да бъде каран както с 29-цолови колела отпред и отзад, така и във вариант MX (mullet) с 27.5-цолово задно колело.

Ходът на задното окачване Maestro е увеличен до 160 мм, а отпред вилките са със 170 мм ход.

В ставата между задния триъгълник и горната кобилица има вложка (чип), чрез която можете да променяте някои от параметрите на геометрията. Този чип е с цели три позиции, а като се добави и възможността за избор между 27.5 или 29-цолово задно колело, таблицата с данните става доста усложнена, но пък и възможностите за фина настройка спрямо терена и предпочитанията на колоездача са по-големи. Обобщено мога да кажа, че челният ъгъл може да варира от 62.7 градуса (с 27.5″ задно колело) до 64.2 градуса (при „висока“ настройка с 29″ задно колело), а седалковият ъгъл при същите условия се движи между 77.5 и 78.25 градуса. С хоризонтален обхват (reach) около 425 и 435 мм за размер М новият Reign сякаш гони (актуалната) златна среда, макар че ако се гледа междуосието, байкът си е доволно дълъг (около 1245 мм за размер М). Но като цяло комбинациите са толкова много, че могат да създадат доста работа на всеки, който реши да „задълбае“ в стойностите тук: https://www.giant-bicycles.com/global/newreign-geometry.

Реклама

Като стана дума за задната кобилица, тя също е карбонова и е направена по технология, наречена Advanced Forged Composite. Това се отнася дори и за алуминиевите модели, които също използват този елемент в окачването си.

Интересен детайл е и „кутията“ за съхранение на инструменти и други дребни вещи, интегрирана в долната тръба на рамката, включваща и омекотен калъф, за да не се чува дрънчене или други шумове от нея.

Както може да се очаква, останалите детайли по рамката също са в крак с времето – проходни оси Boost отпред и отзад, Trunnion захват на задния амортисьор, 92 мм широчина на средното движение и др. Повечето от тези елементи имат за цел да повишат коравината и устойчивостта на рамката и велосипеда при сериозните натоварвания, на които се очаква да е подложен при карането му по предназначение.

Както споменах, за последно оставям модела Reign SX, който е нещо като олекотен и късоходов байк за спускане. В сравнение с другите две разновидности, тук ходът на задното окачване е 165 мм, а вилката е двукоронна с цели 190 мм ход. Задното колело е 27.5 цола, без опция за замяна с по-големия размер. Основното предназначение на този велосипед е каране в байкпарковете, включително и по DH трасетата.

https://www.giant-bicycles.com/


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>