Ride Concepts Tallac

Текст и снимки: Любомир Ботушаров

Tallac е един от новите модели на Ride Concepts за 2022 г. и може да се каже, че въплъщава по-голямата част от опита на компанията по отношение на обувките за платформени педали, но добавя и някои нови неща, които са свързани и с предназначението на модела – за всеки, който търси не само каране по утъпканите МТБ трасета, но и нещо по-диво и приключенско. Аз получих един чифт за ползване и тестване още през пролетта, като преди него цяла година бях карал с модела Hellion, така че на няколко места в статията ще правя сравнения между двата продукта.

На картинка Tallac изглеждат доста внушително – с грайфери, стърчащи и от страните на подметката, обувките на снимка изглеждат много масивни и тежки. В действителност обаче изобщо не е така! На живо приличат по-скоро на планински маратонки (един човек в парка даже ме попита откъде съм ги купил, мислейки, че са такива), а като широчина и форма не са много по-големи от Hellion, т.е. съвсем „нормални“ са. Подметката им все пак е малко по-висока, така че имат леко визуално превъзходство в размерите, но със сигурност не са като модела Impact на Five Ten, който е може би с най-тежък и обемист вид сред обувките, които съм карал.

Както казах, подметката е малко по-висока (дебела) спрямо Hellion и това се усеща както при ходене, така и при каране – просто е още по-мека и „попиваща“, което като цяло е плюс, особено при каране по силно пресечен терен, скокове и други подобни натоварвания. Стелките с панели от D3O са характерни за обувките на Ride Concepts и според производителя също допринасят за абсорбиране и омекотяване на удари и неравности – аз мога единствено да потвърдя, че са ми удобни и комфортни.

Отдолу подметката е с типичната за Ride Concepts шарка с шестоъгълни бутони, но има и важни нововъведения – в предната и задната части са добавени друг тип грайфери, които осигуряват повече сцепление при ходене пеша по пресечен терен. Благодарение на тях Tallac е по-подходящ от останалите модели на марката за хора, които често имат бутане или носене в каранията си, какъвто съм и аз. Ефикасността на тези грайфери е напълно осезаема!

Иначе подметката на Tallac използва най-меката каучукова смес на Ride Concepts, наречена Max Grip, което осигурява максимално сцепление с педалите. Честно казано, аз не усетих съществена разлика спрямо материала High Grip, с какъвто бяха Hellion (от 2022 г. те също са с Max Grip) – вероятно заради това, че самата шарка с шестоъгълниците има съществена роля за плътния контакт между крака и педала (тъй като шиповете си намират лесно място между бутоните и се заклинват в тези пространства). На теория по-меката каучукова смес би трябвало да се износва по-бързо. На практика, след 6 месеца активно каране подметката на Tallac е по-запазена, отколкото беше тази на Hellion (вж. снимките в края на статията). Как е възможно това? Отговорът е прост – тайната е в педалите. Hellion ги карах с педали Cube RFR Flat SL 2.0, които са с много високи и остри шипове. От гледна точка на сцепление това може би е най-добрият възможен подход, но човек явно трябва да прежали обувките си. Тази година карах с педали Crankbrothers Stamp 7, които са с малко по-дебели и по-ниски шипове, и макар че нито за миг не ми е липсвал добър контакт с тях, за подметките на Ride Concepts те се оказаха много по-щадящи.

Горната част на обувките е от нова за Ride Concepts материя, но иначе добре позната в света на екипировката за занимания на открито. Става дума за плат Cordura, който е много издръжлив към протриване и разкъсване. Структурата му изглежда почти мрежеста, но всъщност е достатъчно плътен, за да може обувките да се ползват без проблеми в трите основни сезона за каране – пролет, лято и есен. В сравнение с Hellion, които са от изкуствена кожа, Tallac са по-проветриви, по-бързо съхнещи, по-меки и по-леки – в общия случай за мен това са предимства и единствено в най-студените месеци месеци бих предпочел да имам нещо по-плътно и дебело на краката си. Освен това изкуствените кожи по-лесно се напукват и прокъсват в гънките, образувани при ходене, докато платът Cordura засега не дава никакви признаци на износване в тези части (вж. снимките в края на статията). Ако Hellion ми бяха много удобни и сякаш направени плътно по крака ми, то при Tallac комфортът и усещането за „втора кожа“ са на още по-високо ниво, заради това, че са хем по-леки, хем по-меки и проветриви през лятото.

В предната част е добавена защита за пръстите под формата на тънък, но твърд слой от материала TPU. Такъв протектор има и около петите, а от двете страни над подметката отново е използван пласт TPU, само че мек и гъвкав – неговата функция е да пази единствено от кал и вода.

Аз лично усещах задната част на обувките нормално висока/дълбока, но за някои хора е възможно обувките да се окажат „плитки“ – нещо, което бях споменал и в статията за Hellion. Затова е добре да ги пробвате на живо.

Tallac залагат на класическо стягане с връзки, като в горната част на езика, в близост до глезена, може да изберете между два чифта отвори, през които да ги прокарате. Ако изберете по-задните отвори, обтягането е по-плътно и стегнато, но респективно обуването и събуването са по-трудни и изискват повече разхлабване на връзките. След като пробвах този вариант, за себе си се спрях окончателно на предните отвори, през които връзките стягат достатъчно обувката за моите нужди, но събуването и обуването са по-лесни. Свободните краища на връзките се затъкват чрез ластиче към езика.

Реклама

От функционална гледна точка единственото, което някои хора може да отчетат както липса, е повдигане на вътрешната стена (откъм курбелите) с цел предпазване на кокалчетата на глезените. Ride Concepts имат такива модели, които обаче са за спускане и за каране в байкпарковете. При Tallac фокусът е върху АМ/ендуро приключенията и в този смисъл производителят е търсел повече свобода на движение в глезена, по-ниско тегло и други такива неща, а не максималната възможна защита.

Цената на Tallac е 339 лв., което ги прави един от най-скъпите продукти на Ride Concepts. Доколко тази цена е оправдана е субективно, разбира се, но тя не е изключение сред други марки и техните топ-модели. За мен лично това са едни от най-добрите обувки, които съм носил – изключително удобни, приятно леки, с отлично сцепление, а на всичкото отгоре и красиви. Така че аз бих платил подобна цена за качествени обувки, а още повече бих следил за промоции, каквито Байк Център правят сравнително често и тогава може да се сдобиете с този модел и на по-ниска цена.

За контакти: 
Байк Център
https://www.bikecenter.bg/

Ето как изглеждат обувките след 6 месеца интензивно каране, точно преди написването на статията:


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>