Педали Cube RFR Flat SL 2.0

Текст и снимки: Любомир Ботушаров

Когато през пролетта на 2021 г. трябваше да избирам нови педали за новия служебен велосипед, бях раздвоен или дори разтроен между няколко модела и цвята на Cube, но RFR Flat SL 2.0 надделяха пред останалите най-вече с теглото си. SL идва от Super Light и реалното тегло, което отчете везната ми, е 320 грама – бих казал отлично за платформени педали, които не са от магнезиева сплав.

Тялото на педалите RFR Flat SL 2.0 е CNC фрезовано от алуминиева сплав и е доста изрязано по краищата. В този смисъл размерите им са малко по-малки от тези на повечето други платформени модели – както в каталога на Cube, така и от други производители. Възможно е за хора с по-големи ходила това да е проблем, но аз нося обувки №42 и за моите крака платформите паснаха много добре. Профилът на педалите също е доста тънък, но без да се стига до крайности. Формата на платформите доста ми допадна (чисто визуално), но това е само допълнителен бонус. На теория скосените ръбове и ниският профил би трябвало да спестяват част от ударите в камъни около пътеките. На практика това зависи най-вече от терена и мястото за каране – при технични и спънати пътеки с провирания в скални улеи срещите с камъни и скали са неизбежни и педалите ми вече носят доста отпечатъци от тях, но все пак няма никакви сериозни щети.

Реклама

Доколкото разбрах от описанието на производителя, педалите би трябвало да са с един капсулован лагер и един плъзгащ (тип втулка). Оста е от хром-молибденова стомана. За един сезон каране нито съм ги отварял, нито съм им правил профилактика. В средата на сезона единият педал леко се беше разхлабил при оста, но аз изобщо не бях го усетил – установиха го в сервиза, когато бях там по друг повод. След затягането на гайката/капачката не се е появявала нова хлабина. В момента педалите все още се въртят съвсем гладко и аз лично нямам никакви забележки към издръжливостта им. Даже съм повече от доволен, като се има предвид теглото им. Важно е все пак да напомня, че аз съм колоездач в леката категория – 65 кг без екипировката – така че и да искам, не мога да натоваря твърде много някои компоненти. От друга страна, сезон 2021 беше доста интензивен за мен откъм каране, така че байкът и екипировката имаха тежка служба.

Педалите имат по седем шипа от всяка страна, представляващи тънки болтове с резба. Главите им са лесно достъпни, ако се наложи да ги проверявате, затягате или подмените. На мен не ми се наложи и това е още нещо, с което тези педали ме впечатлиха. В предишни години карах с един по-евтин модел педали на Cube и от тях неизбежно губех по 2-3 шипа на сезон. С RFR Flat SL 2.0 нямах никакви проблеми в това отношение – дори не съм проверявал дали има някой разхлабен.

На пръв поглед шиповете изглеждат малко (ако приемем 10 броя за някакъв стандарт) и със сигурност това има отношение към намаляването на теглото. Вижда се обаче и с просто око, че болтовете са тънки и високи, така че се забиват безкомпромисно в подметката на обувките и откъм сцепление не бих могъл да искам повече. Даже бих казал, че ако човек „изпусне“ педали с подобни шипове, карането му може да приключи в спешното отделение с шевове по пищялите. Моята плът засега не се е срещала ударно с тях, но едната от наколенките ми се скъса, след като по невнимание я закачих в педала по време на бутане. Друг „недостатък“ на острите шипове е, че по-бързо износват подметките на обувките – по-точно е да се каже, че направо се опитват да ги пробият на места. Затова от време на време ми минават мисли дали да не си сложа малко по-щадящи педали, но когато стъпя на тези и усетя плътния им контакт с обувките, си казвам, че едва ли е разумно да сменя един продукт заради това, че си върши добре работата. Пък и повечето други са по-тежки…

Доколкото мога да преценя, педалите са анодизирани, предлагат се и в други цветове. Покритието им е с отлично качество и дори сега изглежда напълно запазено на местата, където не е имало директно съприкосновение със скали и камъни. Цената им, която беше 129 лв. (през пролетта на 2021 г.), също е доста добра, като се имат предвид характеристиките им – с тях RFR Flat SL 2.0 съперничат достойно и на двойно по-скъпи продукти.

Пак ще кажа, че не за всеки тези педали ще са идеални, но ако търсите максимално сцепление и ниско тегло, тук ще намерите точно такава комбинация. Аз лично съм изключително доволен от този продукт, но обувките ми може би не са…

За контакти: 
Байк Център
https://www.bikecenter.bg/


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>