Continental Mountain King 2.3

Втората гума от висок клас на Continental, която тествах през втората половина на 2019 г., е един класически модел на марката, който за 2019 г. вече бе наличен в своето трето поколение. Mountain King е предназначена основно за All Mountain велосипеди и винаги е била олицетворение на стремежа за универсалност и баланс между качества като тегло, съпротивление, сцепление и здравина. Тестваният от мен вариант, предоставен от вносителя за България Velosiped.bg, е върхов като изпълнение – каучукова смес Black Chili, подсилен каркас с конструкция ProTection, готов за безкамерна употреба. След няколко месеца по пресечен терен, вижте какво имам да споделя за него.

 

Продукт: Външна гума Continental Mountain King ProTection Black Chili
Размери: 27.5×2.3; 58-584 ETRTO
Тегло: 690 грама
Цена: 99.90 лв.
Продължителност на ползването: 5 месеца / 510 км

Ще започна с някои предварителни впечатления и дори със спомени. Първият Mountain King ме срещна за първи път и с материала Black Chili.  Още помня тази гума – тя беше с доста нестандартна шарка, супер лека, но в същото време учудващо здрава и с доста добро сцепление. Именно качествата на материала Black Chili тогава ме впечатлиха най-много. След това се появи второто поколение, чиято шарка като че ли бе „по-стандартна“, ако изобщо е уместно да се използва подобен израз в случая. Тази гума също ми допадаше, макар че я бях пробвал в по-достъпен като цена вариант. Третото поколение, което виждате в тази статия, отново е съвсем различно като шарка и отново ме затруднява, ако трябва да обясня защо бутоните са точно с такава форма и разположение. Говорейки все още теоретично и на база външен вид, нещата, които ми направиха впечатление, когато монтирах гумата, бяха следните: сравнително разредени грайфери, но не прекалено раздалечени; ясно изразена централна линия, върху която гумата да стъпва добре при търкаляне; сравнително овален профил на протектора, т.е. страничните грайфери са разположени по-настрани и по-надолу спрямо централните – за сравнение, тестваната преди и успоредно Der Baron имаше по-плосък профил; доста странна и нестандартна за мен форма на страничните грайфери със заострени навън върхове. Беше ми много любопитно да пробвам тази шарка, защото наистина не знаех какво да очаквам от нея.

Преди това обаче няколко думи за конструкцията, теглото и общите характеристики. Тестваният тук Mountain King е с подсилени чрез технологията ProTection стени – каркасът се състои от три слоя с гъстота 180 tpi  под протектора и три слоя при стените, но най-външният е от по-специална материя, която предпазва гумата от скъсвания и пробиви. Разбира се, това е по-лека форма на защита, без допълнителни вложки, както при споменатия модел Der Baron с конструкция Apex, но все пак можете да разчитате на по-голяма здравина, отколкото при ХС гумите. Всъщност мога в това отношение да избързам малко с впечатленията и да кажа, че през пробния период не успях да скъсам гумата, макар че не съм я пазил от съприкосновения. Може би е въпрос и на късмет, защото не си спомням и да съм удрял твърде силно в ръбове на камъни, т.е. не съм чувал каплата да дрънчи, но иначе си я карах по обичайните за мен терени и начин и не съм избирал линиите си по-внимателно от обикновено. За протокола, още от самото начало карах гумата като безкамерна и не съм имал проблеми с изтичане на запечатващата течност през борда или стените. Едва в края на пробния период гумата започна да губи по-често налягане – вероятно защото „бозата“ вече е позасъхнала и трябва да налея нова доза.

Със сигурност едно от най-впечатляващите неща в гумата е теглото ѝ. 690 грама за такъв размер, с допълнителна защита на стените и с пълноразмерни грайфери е доста добро постижение и определено се отразява добре на байка. Човек няма как да не забележи и доброто качество на гумата – продуктите на Continental във високия ценови клас се произвеждат в Германия и всичко по гумата изглежда перфектно като изработка. Ако трябва да обобщя всички тези първоначални впечатления, цената на Mountain King с Black Chili compound е висока, но и качеството съответства на нея – здрава конструкция, прецизна изработка, отлично тегло.

Повечето снимки са направени буквално след последното каране, преди да напиша статията, така че можете сами да прецените колко са износени грайферите. Аз лично за пореден път останах доста доволен от износоустойчивостта на каучуковата смес Black Chili. Това нейно качество „балансира“ в някаква степен цената на продукта – добре е като дава повече пари, човек поне да знае, че няма да изхвърли гумата след 2-3 месеца каране.

Та да преминем към карането и впечатленията от него. Първоначално реших да монтирам гумата отпред. Предстояха ми няколко карания, в които щях да ползвам велосипеда си по-скоро като ХС байк, така че комбинирах Mountain King отпред и Schwalbe Rock Razor отзад, за да получа един наистина лек и бърз комплект, който да не ме изстисква при по-продължителни изкачвания. В общи линии с тази комбинация карах само на сухи терени, защото просто не заваля дъжд нито веднъж за тези 1-2 месеца. След това Mountain King мина отзад, а отпред отиде (отново) Der Baron 2.4, като байкът ми и в момента е с този комплект гуми. Сухият период обаче продължи, така че за всички тези 5 месеца ползване има само едно или две карания, в които съм карал в кал, и то само за малко. Все пак това беше достатъчно, за да потвърди началните ми предположения, че гумата се очиства сравнително добре, защото грайферите не са разположени твърде нагъсто. От друга страна, височината им също не е голяма, така че не очаквайте чудеса в кални условия.

Реклама

Не е учудващо, че при такова тегло и предвид височината на грайферите, която е по-скоро средна, и подредбата на централната линия, търкалянето на Mountain King е добро. Не казвам, че е като на ХС гума, но за АМ байк определено не оказва такова съпротивление, както някои по-агресивни шарки, така че педалирането е по-леко и приятно.

За спирането не мога да се изкажа категорично, но бих казал, че е на средно ниво – със сигурност някои по-агресивни гуми се „зацепват“ повече, но докато Mountain King беше отпред, не съм усещал недостиг на сцепление при натискане на спирачките. По скоро като задна имаше склонност да блокира и да се плъзга по-лесно, но за опитни карачи това може дори да е забавно, а пък по-неопитните едва ли ще го усетят, защото се проявява при по-агресивно каране.

Единствено при завиването усещах известен недостиг на сцепление. Става дума най-вече за ситуации при по-агресивно каране, когато се опитвах да взимам завоите по-рязко и бързо, с повече накланяне на байка. Първите опити на гумата да поднася при повечко натискане усетих още в парка на асфалт (при упражненията по завиване), след което това поведение бе потвърдено и на пресечен терен – гумата започва да поднася в завой по-рано и по-лесно от очакваното. Като цяло това поднасяне е предвидимо, не съм падал или нещо такова заради него, но ме накара да съм по-внимателен и да не накланям твърде много байка. Най-вероятната причина за това поведение е формата на страничните грайфери. Не знам защо Continental са решили да ги направят с остри външни върхове, но според мен точно заради тях бутоните не осигуряват достатъчно опора при по-агресивно завиване. За част от потребителите, които карат по-леко и внимателно, това може да няма голямо значение, но ако сте от по-бързите и отдадени на спусканията карачи, вероятно ще го усетите бързо.

В този смисъл заключението и препоръките ми за тази гума ще трябва да са с малко повече условия. Ако говорим за по-леко каране, тип крос-кънтри разходки, без агресивен подход към завоите, Mountain King е добра предна гума – с достатъчно високи и агресивни грайфери, за да се държи добре при всякакви условия, включително по-рохкави, песъчливи и чакълести терени, но и с доста ниско тегло за типа и размера си, както и с добро търкаляне. За такъв тип потребители като плюс добавям и отличната износоустойчивост на каучуковата смес Black Chili.

Ако сте по-уверени и агресивни в карането обаче, новият Mountain King може би няма да ви осигури достатъчна опора в завоите при по-сериозно накланяне на байка. Затова пък като задна, макар да е малко по-игрива и да блокира малко по-лесно при спиране (особено ако е придружено с леко завиване), тя е доста лека, търкаля се добре и не се износва много бързо, така че може да бъде успешно комбинирана с нещо по-агресивно отпред (например Continental Trail King).

+

Отлично тегло с оглед на размера и конструкцията.

Отлична износоустойчивост на каучуковата смес Black Chili.

При по-агресивно завиване гумата има склонност към поднасяне.

Цената е по-висока от повечето ѝ преки конкуренти на българския пазар.

За контакти:
Велосипед ООД
Западна промишлена зона
3700 Видин, България
[email protected]
www.velosiped.bg

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>