Световна купа 2021 – Марибор, Словения

Двуседмичният DH маратон край словенския град Марибор приключи на 15 август с финалите на третия кръг от Световната купа по спускане. Преди всичко припомням, че в това състезание Изабела Янкова отново завърши на второ място при девойките, с по-малко от секунда изоставане спрямо Фийби Гейл. Преди това на същото място се проведоха още две състезания в тази дисциплина – Европейското първенство, в което Изабела Янкова спечели при девойките, и трети кръг от iXS European Downhill Cup (отново с добро българско представяне).

Снимка: Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool

След всичко това, нека разкажа накратко какво се случи в двата основни старта за СК в Марибор… За разлика от предходните състезания в сериите, словенската планина Похорие посрещна участниците с много сухо и прашно трасе, което се променяше буквално в рамките на деня. Дупки, корени и камъни във всякакъв безпорядък стояха по линиите на трасето, а за първи път от доста време насам зад лентите имаше и публика. Всичко това допринесе за поредното много оспорвано състезание, даже на моменти инфарктно.

Снимка: Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool

При жените Тане Сийгрейв бе първа на старта сред големите имена и очаквано даде добро време и се настани на горещия стол. Представителката на домакините Моника Храстник обаче, която стана и европейска шампионка предишната седмица, успя изненадващо (след 2 секунди изоставане на първата контрола) да детронира Сийгрейв с едва 4 хилядни преднина. Италианката Елеонора Фарина на свой ред подобри времето на Храстик, а световната шампионка Камил Баланш не успя да направи най-доброто си каране и в крайна сметка завърши трета. Най-бърза в този ден бе Мириам Никол (Франция), която бе силна, прецизна и безкомпромисна. След нея по трасето се спусна единствено Вали Хол (Австрия), която бе дала най-добро време в квалификацията, но при финалното спускане остана чак на шесто място – може би паданията в предишните два кръга отнеха част от увереността ѝ, а може просто де не ѝ е било ден.

Снимка: Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool

В крайна сметка класирането изглежда така:

1. Мириам Никол
2. Елеонора Фарина
3. Камил Баланш
4. Моника Храстник
5. Тане Сийгрейв

Реклама

Не по-малко интересно бе и при мъжете. Първият, който се задържа дълго на горещия стол, бе французинът Беноа Куланже, който прави все по-силно впечатление през този сезон. Макар че в крайна сметка остана извън подиума, времето му ще бъде запомнено като едно от добрите и не някой друг, а Лоик Бруни бе този, който успя да го подобри. Грег Минар започна с по-слаби контролни времена в горната част, но до финала успя постепенно да увеличи скоростта и измести Бруни с едва 9 стотни. Същото се повтори и при Лори Грийнленд, който пък измести Минар с… 8 стотни! Предпоследен на старта бе победителят от Ле Же Тибо Дапрела, който успя да изстиска цяла секунда по трасето и гарантира, че победата ще е френска, но дали щеше да е негова? Това зависеше от сънародника му Лорис Вержие, който през 2020 г. спечели и двете състезания в Марибор, а през 2021 г. добави и европейската титла в актива си. С такава „засилка“ Лорис премина трасето с най-добро време за деня и се качи на върха на подиума с 1.77 секунди преднина.

Класиране при мъжете:

1. Лорис Вержие
2. Тибо Дапрела
3. Лори Грийнленд
4. Грег Минар
5. Лоик Бруни


Видеоклипове и репортажи:


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>