Българското участие в Европейското първенство по спускане 2021 в Марибор

Както вероятно сте разбрали, от 6 до 8 август в Марибор, Словения се проведе Европейското първенство по спускане. Това събитие едва ли щеше да развълнува някого особено, ако не беше българското участие в него. А най-добрата новина (сигурен съм, че вече сте я научили отнякъде!) е, че Изабела Янкова спечели безапелационно шампионската титла при девойките.

ЧЕСТИТО, БРАВО И САМО НАПРЕД!

А колко далече е това напред?

Времето на Изабела е 3:38:19. С него тя би заела 5 място в категория жени елит, непосредствено след световната шампионка Камил Баланш, която е с 3 секунди по-бърза. Най-доброто време при жени елит е на местната състезателка (и редовна участничка в Световната купа) Моника Храстник – 3:27:02. Вярно е, че някои от най-бързите спускачки в света (Тане Сийгрейв, Мириам Никол, Вали Хол) не стартираха по една или друга причина, но също така е факт, че Изи стабилно и уверено подобрява представянето си състезание след състезание и вече не е никак далеч от карането на най-добрите. При това категоризирането по възраст никак не е случайно, защото в спорт като спускането всеки сезон (и всяко голямо спонсорство) може да донесе значителен опит, ползи и напредък. Така че мога да пожелая на Изабела най-вече да е здрава, да я привлекат в някой елитен международен отбор и тогава съм сигурен, че ще има още много страхотни поводи за такива репортажи.

Реклама

Разбира се, радвайки се на успехите на Изабела, не искам в никакъв случай да подминавам и останалите български участници в Европейското първенство. При девойките се състезаваше и Деница Тошева, която завърши на 8 място, т.е. около средата на класирането – достоен резултат за първо участие в подобен формат.

Роберто Василев е 16-и при младежите до 17 години. Не зная дали е имал чисто спускане, или е допуснал някакви грешки, но този път е малко по-назад спрямо класиранията му в стартовете от iXS European Downhill Cup. За другата голяма надежда при най-младите, Божидар Илиев, разбрах, че не е стартирал заради контузия. Надявам се да не е нещо сериозно и скоро да е отново по трасетата.

В категорията Men Junior (юноши) имахме най-много участници, защото като цяло стратегията на Българска федерация колоездене за това първенство бе да изпрати състезатели от младшите възрастови групи. Тук най-бърз бе Димитър Мазнейков, който завърши на 30 позиция. Няколко места по-назад са Никола Тодоров, Велин Дойчев и Марио Малев.

При мъже елит единственият състезател от България бе Йордан Донев, но той участваше изцяло на собствени разноски.

Някои от изброените състезатели ще карат и в третия кръг от Световната купа, който ще се проведе в края на тази седмица (14-15 август) отново в Марибор. Успех на всички!


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>