Българското участие в третия кръг от iXS European Downhill Cup в Марибор, Словения

На 5 август, макар и в делничен ден, в Марибор, Словения се проведе третият кръг от сериите iXS European Downhill Cup. В него взеха участие няколко млади състезатели от България. Условията за каране по време на финалите бяха ужасни, но новините са доста добри. Ето ги:

Изабела Янкова не спира да отбелязва добри резултати. И този път тя участва в церемонията по награждаване, макар и на четвърта позиция. И преди някой дори да си помисли, че този резултат е „по-лош“ от предишните ѝ класирания (две втори места – в първия и втория кръг), ще добавя няколко важни щрихи. В Марибор конкуренцията е особено силна, защото след EDC следват Европейското първенство по спускане и кръг от Световната купа, т.е. това състезание беше първото от общо три в рамките на две седмици. И както може да се очаква, това привлече доста професионални състезатели, които ползваха старта от EDC като тренировка за СК. Достатъчно е да споменем победителя при мъжете Грег Минар, победителката при жените Миле Йонсет и момичето чудо Вали Хол, която и този път бе сполетяна от лош късмет под формата на технически проблем, който ѝ попречи да направи финалното си спускане. Имаше гостуващи участнички дори от САЩ, две от тях се качиха на подиума. Имаше и мнооого кал! Та на фона на всичко това Изабела даде четвърто време и в квалификацията, и във финалите. Нещо повече, тя влезе в състезанието като водач във временното класиране за сериите и затвърди позицията си, тъй като първите три призьорки нямаха точки от предишни кръгове.

Не е случайно, че Изабела вече има „запазено място“ във фотоалбумите за всеки от дните на състезанията в сериите а iXS. Горните две снимки са от тренировките и квалификацията, когато условията по трасето все още бяха добри.

Макар че нямам снимки на Божидар Илиев и Роберто Василев, тези двама младежи също постигнаха най-добрите си резултати в категорията Pro U17. Божидар е на пето място, а Роберто на осмо! С други думи, двамата вече се настаняват уверено в първата половина на класирането, даже в първата третина.

Реклама

В категорията Pro U19 имаше дебютанти в лицето на Никола Тодоров и Велин Дойчев, които останаха в по-задните редове на таблицата, но при първо състезание в подобен клас със сигурност има известно окопитване и „калибриране“, а и да не забравяме, че в подобни условия никой не е застрахован от грешки.

Подобно беше положението и в категория Мъже елит, където участваха Йордан Донев и Димитър Атанасов. Те също финишираха на по-задни позиции, но при толкова кал и дъжд по-важното е всички да са здрави.

Ето и още информационни материали от организаторите на състезанието:

Както казах, в събота и неделя (7-8 август) Марибор ще е домакин и на Европейското първенство по спускане. За това състезание там пристигнаха още няколко участници от България. Осем от тях формират националния отбор на България – Българска федерация колоездене е взела решение това да бъдат само състезатели до 23 години, защото смята тях за по-перспективни. За съжаление това оставя „зад борда“ топ-карачите ни при мъже-елит, но добро или лошо, такова е решението на БФК.

Текст: Любомир Ботушаров
Снимки: Rick Schubert/www.ixsdownhillcup.com


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>