Изпитателни хроники – май 2021, част 2

Продължавам с бележки и впечатления относно продуктите, които карах и пробвах през месец май 2021 г. В следващите редове ще стане дума за безкамерни вентили Muck-Off, обувки Ride Concepts Hellion и ръкавици Cube Comfort LS.

Вентили за безкамерни гуми Muck-Off 44 PV

Цена: 49.00 лв.

Честно казано, не знам дали ще пиша отделна статия за този продукт, тъй като едва ли в нея ще мога да кажа нещо повече.

Числото 44 показва дължината на вентилите – тя е напълно достатъчна за повечето профили капли, но ако все пак сте с някакъв особено висок профил, има и модели с дължина 60 или дори 80 мм.

Вентилите се предлагат в доста голямо разнообразие от ярки цветове, постигнати чрез анодизация, което означава, че трябва да са и доста трайни. Аз заложих на най-консервативния (и универсален) черен цвят. Изработени са чрез фрезоване от алуминиева сплав 6061, а качеството и вниманието към детайла са впечатляващи – притягащите гайки например са снабдени с гумени пръстени за допълнително уплътняване.

В комплекта са включени три различни вида уплътнения за основата на вентила, които осигуряват съвместимост и максимално добро запечатване с почти всички налични капли за безкамерни гуми на пазара. За моите колела подходящи бяха стандартните конусовидни уплътнения, с които си бяха вентилите, така че не се наложи да ги подменяме. Освен двете стандартни капачки, има и трета, която служи и като инструмент за развиване на главата на вентила.

Теглото на два вентила в готов за монтаж вид е 11 грама.

За контакти: Bike Center


Реклама

Обувки Ride Concepts Hellion

Цена: 229.00 лв.

Със сигурност един от най-интересните продукти, които получих за проба, са обувките на Ride Concepts. Това е една сравнително млада марка, създадена официално през 2018 г. и акцентираща върху това, че продуктите ѝ са само и единствено за планинско колоездене, т.е. цялата им специализация и ноу-хау е конкретно в тази сфера.

Моделът Hellion, както и повечето други продукти на марката, е за платформени педали (имат все пак и обувки за автомати). Това са ниски трисезонни АМ/ендуро обувки с горна част от изкуствена кожа и долна част на подметката от каучукова смес DST 6.0 High Grip. Освен тази смес, Ride Concepts ползват още две, които са „забъркани“ за тях от Rubber Kinetics – DST 4.0 Max Grip е още по-мека, а DST 8.0 Mid Grip е по-твърда и износоустойчива. Но и двете други смески се ползват по-ограничено – само при отделни модели, докато DST 6.0 намира най-широко приложение в гамата на компанията. Освен материалите, според мен важна е шарката на подметката. При Ride Concepts тя е с шестостенни бутончета и много прилича на кръглите бутони при Five Ten…

Не случайно споменавам Five Ten, тъй като през годините за много хора (включително и за мен) те са се утвърдили като еталон по отношение на сцеплението между обувки и платформени педали. И началното ми впечатление от Ride Concepts Hellion е, че са напълно конкурентни на Five Ten – имат същото „залепящо“ усещане върху педалите. През последните години имах възможността да пробвам поне 2-3 други марки обувки – всички те ми харесваха и ми осигуряваха достатъчно сцепление с педалите, но без да „залепват“ по начина, по който го правят Five Ten. Ride Concepts осигуряват точно такъв тип контакт и то без да съм пробвал най-меката им смес.

Друг интересен детайл е стелката, в която са интегрирани панели от вискоеластичния материал D3O. Както вероятно знаете, това е един от онези полимери, които на пипане са меки, но при удар се втвърдяват, абсорбирайки енергията. Прилагането му в стелките има точно такава цел – да абсорбира и предпази ходилото от по-големи натоварвания – например приземяване от скокове, каране по много груби терени и т.н.

Цялостно за комфорта и усещането при Hellion мога да кажа следното: номер 42 пасна перфектно като размер на краката ми – никъде не ми стягат, никъде не ми хлопат. В първия момент, когато ги обух, ми се сториха доста ниски в задната част (при петите), защото със сигурност досегашните ми обувки бяха по-високи. Но пък точно там Hellion всъщност са доста стегнати и плътни, даже предпочитам да си помагам с обувалка за слагането им, така че няма и помен от хлопане или нещо подобно. Ride Concepts са намерили много добър баланс между твърдост на обувката, от една страна, и гъвкавост и комфорт, от друга. При спускане и педалиране обувките са достатъчно корави и поддържат крака в стабилно положение, но в същото време са удобни за ходене и не водят до странност в походката. 🙂

Засега обувките са подложени на безмилостно ползване във всякакви условия и се държат геройски. Все още не е имало горещи дни, за да преценя доколко са проветриви, но за хладно до топло време са идеални.

За контакти: Bike Center


Ръкавици Cube Comfort LS

Цена: 59.00 лв.

Когато трябваше да си избера ръкавици, подхождащи на Stereo-то, тези ми се сториха най-подходящи за очаквания (и все още бавещ се) летен сезон. Cube Comfort LS са с дълги пръсти, но с много тънък и проветрив мрежест плат отгоре (буквално прозиращ), както и с длани от тънка изкуствена кожа. Размер М пасна идеално на ръцете ми, което е в съответствие и с други марки и модели, които съм пробвал през годините.

В дланите са интегрирани омекотяващи подложки от пяна – обикновено не обичам такива елементи, но в случая са толкова тънки, че със сигурност не ми пречат. Дали помагат… също не мога да кажа категорично, защото и без такива подложки обикновено нямам проблеми, болки или неприятни усещания. Мазоли имам и засега няма ръкавици (или ръкохватки), които да са успели да ме предпазят от появата им.

На върховете на пръстите има специални панели за работа със сензорните екрани на смарфони, таблети и т.н. Понякога тези панели се справят добре със задачата си, но не винаги – в някои случаи не успявам да отговоря на телефонно обаждане от пръв път. Така че засега съм със смесени чувства към ефикасността им.

Както казах, ръкавиците са много фини и тънки – обикновено продукти от този тип не издържат много време при мен, но ще видим, тези засега оцеляват добре след няколкото интензивни карания през месец май. Може би защото при показалеца и средния пръст кожата от долната страна е завита и обхваща пръстите и отгоре, за да не се прокъсват точно на върховете.

Буквално след първото каране горната част на безименния пръст при едната ръкавица леко „цъфна“ – около 2-3 мм. Даже може да си е била така и фабрично. „Скъсването“ беше точно по линията на шева, по-правилно е да се каже, че на това място се разшиха или изобщо не са били зашити, явно подгъвът в тази точка не е бил достатъчен. С други думи, ставаше дума за очевиден производствен дефект и вероятно можех да ги върна и заменя без проблеми, но честно казано нямаше смисъл – любимата ми каза, че може да ги зашие, и след няколко бода с иглата ръкавиците бяха като нови и досега не са „мръднали“ нито на това място, нито на някое друго.

За момента съм много доволен от гледна точка на комфорт и проветривост, остава да видим и колко ще са издръжливи.

За контакти: Bike Center


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>