20 години МТБ-БГ

Преди две десетилетия на 1 юни в онлайн пространството официално се появи сайтът МТБ-БГ.

Сигурно има много начини, по които бих могъл да отпразнувам този юбилей – с фанфари, музика, събитие и какво ли още не. През годините съм си представял едни или други варианти – и по-грандиозни, и по-скромни.

А ето, че днес нагласата ми е доста по-различна… Днес просто съм доволен, че все още мога да нарека своя работа планинското колоездене в цялост и сайта MTB-BG.com в частност. Защото през годините се оказа, че такова подреждане на нещата и приоритетите съвсем не е даденост и съвсем не е лесно за запазване и в момента като нищо можеше да работя нещо за някого в някой офис и да си припомням от време на време сайта чрез някоя статия от архива. За добро или лошо обаче, 20 години след създаването си MTB-BG.com все още е тук и все още е „моето нещо“, с което ставам (понякога доста рано) и с което лягам (понякога твърде късно), с което все още имам желание да се занимавам, макар времето за него сякаш да става все по-малко, заради десетки други професионални или житейски ангажименти.

Затова днес наистина нямам нужда от шумно празненство и подаръци. Достатъчно е, че ви има вас, читателите и приятелите на MTB-BG.com; достатъчно е, че карате и че се сещате от време на време да погледнете какво ново има в сайта; достатъчно е, за да намирам и аз мотивацията да правя това, което искам и което ме кара да се чувствам полезен не само за себе си.

Затова искам просто да благодаря на всички, които допринасят за съществуването на MTB-BG.com! В широк смисъл това са всички читатели, които следят статиите и рубриките, гледат снимки и видеоклипове, карат по описаните маршрути, защото без такава ревностна аудитория сайтът би се превърнал в самоцел.

В по-тесен смисъл искам да изкажа безкрайната си благодарност към хората, които в един или друг момент са помагали за решаването на конкретни (и в много случаи критични) технически или софтуерни проблеми и задачи! Както може би знаете, моето образование е хуманитарно и ако не беше намесата и подкрепата на тези хора, MTB-BG.com отдавна щеше да е останал в историята като едно младежко начинание, започнато с много ентусиазъм и нулеви практически знания по техническата част.

Благодаря и на всички хора (десетки, даже по-скоро стотици), които през годините и в момента по един или друг начин подпомагат дейността на MTB-BG.com – чрез снимки, видеоклипове, статии, идеи и т.н., и т.н. Макар че в последните години ясно дефинирах развитието на сайта основно като блог, голяма част от публикациите в него и в МТБ Справочника на практика са създадени от други хора и благодарение на тях мога да споделям повече и по-актуални неща. В последната година се появиха и варианти за подпомагане като абонамент в МТБ-БГ и покупка на колоездачни фланелки, които пък директно допринасят във финансово отношение да намирам време за писане и работа по блога и МТБ Справочника.

Благодаря и на търговците, които все още намират смисъл да рекламират в MTB-BG.com! Зная, че от гледна точка на рекламата платформата ми нито е най-модерната, нито е „най-нахалната“ или най-добре таргетираната, но се радвам, че МТБ-БГ има достатъчно лоялни търговски партньори, които виждат смисъл да се представят пред неговата аудитория.

Всички тези начини за подкрепа, цялата тази съпричастност и общност е това, което в най-голяма степен обвързва и мен самият с делото, наречено МТБ-БГ. Защото ако правиш нещо само за заплатата, лесно можеш да го смениш, но не е така, ако го правиш за удоволствие и удовлетворение и знаеш, че не си сам в това начинание.

Радвам се, че и тази година, вече 20-а поред, продължаваме да се виждаме с планински велосипеди по пътеките – и реално, и виртуално!

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>