Партньорски програми и други новости около MTB-BG.com

Текст: Любомир Ботушаров

Честита нова година и дано тя да е добра и успешна за всички!

В последните години дните около и след Нова година често са свързани с обявяване от моя страна на различни новости или размисли и страсти около настоящето и бъдещето на MTB-BG.com. Това е не толкова заради символиката, която носи началото на всяка следваща година, а по-скоро поради чисто прагматичния факт, че зимата обикновено е единственият период, в който (заради намаляване на карането) ми остава време за наваксване с дълго отлагани задачи, за подреждане на приоритетите и за започване или придвижване на разни планирани в предишните месеци неща.

Ще започна с бърз отчет за някои дребни промени и подобрения (или поне се надявам да са такива за повечето читатели), които направихме в последните 1-2 месеца по сайта и в МТБ Справочника. Те не са нищо грандиозно, но все пак решават някои проблеми, които мен лично ме дразнеха доста.

Промени в MTB-BG.com

В MTB-BG.com най-сериозни промени претърпя началната страница. Казано накратко, опростих я толкова, колкото е възможно, но без да я лишавам от някои визуални елементи, които ми харесваха и в предишния вариант. Едва ли има какво толкова да се обяснява, но все пак:

В новия си вид началната страница съдържа само няколко блока с информация. Премахнах модули като „Най-четени“, както и нелогичното за повечето читатели разделяне между „Водещи публикации“ (които преди бяха най-отгоре) и „Най-новото“ (които бяха под тях, групирани в етикети по категории). Макар че при предишния вариант човек можеше да достигне до повече на брой статии, още при представянето му той се оказа не съвсем удобен за много от читателите. След доста умуване в крайна сметка се спрях на вариант, при който в момента в основната колона на началната страница човек вижда само най-новите публикации (фаталните 13 бр.), само че визуализирани със снимки, както бяха водещите публикации преди. Признавам, че шаренията на моменти идва малко в повече, но пък само списък със заглавия и снимки не ми харесва особено.

Под най-новите публикации се нарежда панелът „Информационен поток“, но в нов, по-опростен вид – като лента с движещи се през нея заглавия. Под нея са трите най-нови фотоалбума и… толкоз!

В дясната колона си остават основният банер 300х600 пиксела, Снимката на деня и един нов панел, който съдържа най-често използваните тагове (етикети, ключови думи) в сайта. Чрез тях може лесно да достигате до статии, в които те са използвани.

Таговете всъщност са една дребна, но в същото време фундаментална за мен промяна, която отдавна исках да започна. Те позволяват организацията на информацията да бъде направена по съвсем различен начин – образно казано „по хоризонтал“ вместо „по вертикал“. Затова в края на всяка статия, най-долу на страницата, ще намирате и списък с таговете, използвани в нея, чрез които може да правите връзка към други статии, които ги използват. Тази вътрешна свързаност позволява на човек да се „мотае“ надълго и нашироко из необятната информация в MTB-BG.com и да си намира някои интересни „архивни“ статии, до които едва ли ще стигне чрез менютата.

И още нещо дребно, което много ми липсваше от стария сайт и затова реших да го добавим в настоящия, са т.нар. breadcrumbs („трохички“) – това е „пътят“ до даден материал, който е отворен в момента. Намират се в горния край на всяка статия и чрез тях може да се върнете назад по менютата и рубриките, в чиято йерархия се намира съответната страница.

Промени в МТБ Справочника

На първо място, вече са оправени някои дребни, но много досадни бъгове, свързани с неработещи вътрешни линкове, търсенето и други подобни неща. Трудно ми е да ги опиша накратко, но който ги е срещал и е бил подразнен от тях, може да ги отметне като решени.

Добавихме възможност за повече снимки при търговските обекти (магазини/сервизи и места за настаняване/хранене), но това е нещо, което е важно по-скоро за тях, отколкото за читателите.

За ползвателите на Справочника може би най-полезен ще е новият бутон „Заведи ме там“, наличен в страницата на всеки обект – маршрут/отсечка, видеоклип, търговски обект и т.н. Чрез този бутон можете да заредите координатите за местоположение в Google Maps и по този начин да включите навигация директно до съответното място. Зная, че за някои потребители тази новост няма да е достатъчна, защото не ползват Google Maps – скоро ще помислим дали и как може да разширим и подобрим тази функционалност, но дори и в момента се надявам, че за доста хора ще е полезна.

Партньорски програми

А сега да погледнем малко напред… От началото на 2023 г. започвам да развивам нещо ново, наречено „Партньорски програми“. Става дума за бизнес модел, при който читателите на сайта могат да подпомагат дейността му, като си купуват продукти от търговците, които участват в програмите. От всяка подобна сделка аз ще получавам определен процент и тези приходи ще подпомагат и насърчават работата ми по сайта. При част от партньорските програми ще има и трети печеливш – читателите, защото в някои от случаите за тях е предвидена отстъпка от стандартната цена на стоките или услугите или някакъв друг бонус. Партньорските програми ще са свързани и с реклама за търговците, които участват в тях, като „рекламните материали“ ще са както познатите и досега банери и търговски статии (в специално предвидените за тях рубрики), така и публикации във Facebook и др. Свързаност към партньорските програми обаче ще има и в много от обикновените (нетърговски) статии – новини за продукти, ревюта и др. Те няма да са написани и публикувани с цел „да ви продадат“ продукта, но ще съдържат съобщение, че можете да купите/поръчате определени продукти в рамките на съответна партньорска програма. Най-простото обяснение за този нов бизнес модел е, че ще се опитвам да правя нещата, които обичам, по начина, който ми харесва, но в същото време по отношение на приходната част да се възползвам от някои модерни средства, използвани от създатели на съдържание като блогъри, влогъри и „инфлуенсъри“ (с извинение за чуждиците, и аз не ги харесвам като думи).

Най-големият риск за мен при този нов подход е читателите да помислят, че заради финансов интерес съм склонен да загърбя обективността. В тази връзка мога да кажа две неща. Първо, единствено и само от читателите зависи дали тези партньорски програми ще са доходоносни за мен, така че моят стремеж и желание и занапред ще бъдат съдържанието на сайта, дори и когато е свързано с партньорски програми, да бъде най-вече полезно и интересно за читателите на МТБ-БГ, а чак след това за търговците. Второ, стремежът към обективност е нещо, което правя не заради външни фактори, а заради самия себе си, и мисля, че редовните читатели, които са следили МТБ-БГ в някаква част от над 20-годишната му история, вероятно са разбрали това. Така че в крайна сметка единствено аудиторията на МТБ-БГ ще определи дали този нов модел ще бъде успешен, или не.

Във всички случаи ще виждате по-често или по-рядко това лого:

За момента партньорските програми, с които започвам, се броят на пръстите на едната ръка. Можете да ги видите изброени тук: https://mtb-bg.com/partnerships. Това е така, защото те вече присъстваха под една или друга форма в сайта. Тъй като всяка партньорска програма е индивидуална и специфична като условия и реализация, а в някои случаи има и технически предпоставки за решаване, разработването им ще отнеме известно време, но се надявам, че още преди началото на активния сезон този списък ще е по-дълъг.

До страницата с партньорски програми ще можете да достигате и чрез главното меню, раздел „Търговски статии“, а също и чрез позиция в менюто „Полезно“ в долната част на сайта.

Предварително благодаря на всички читатели, които ще решат в един или друг момент да се включат като клиенти в някоя от партньорските програми! А ако някой търговец желае да разработим подобна програма, лесно ще намери начин да се свърже с мен.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>