Велобагажници Ivtec – подробни впечатления от Серж Булах

Текст и снимки: Сергей Булах

Оригиналът на тази статия е публикуван във Facebook групата за продажби Вело-пазар, в която авторът на текста е администратор. Благодаря на Серж, че се съгласи да предостави материалите и на МТБ-БГ, защото съм сигурен, че за доста читатели ще е интересно да прочетат впечатленията му от българските велобагажници Ivtec, които вече няколко години трупат верни почитатели в МТБ средите.

Рано или късно в живота на всеки колоездач се появяват кола, жена, деца, велосипедите им и нуждата да се натоварят всичките в тази същата кола, което без допълнителни багажници няма как да стане…
За щастие на пазара се намират много решения, но едно от тях заслужава особено внимание, не само защото е проектирано в България, а защото е предпочитан избор за много от нас, поради своите признати качества.

Понеже през миналото лято се сдобихме с два от трите типа багажници на IVTEC, ще споделим нашите впечатления от монтажа и експлоатацията, а вие ще си прецените дали да заложите на българското. 🙂

Монтаж

Багажниците на IVTEC са предназначени за монтаж върху напречни греди, като се предлагат три типа багажници според това с какви греди разполагате. В нашия случай се сдобихме с един универсален и два за Т-канал, като успяхме да ги съберем върху нашите “крила” – Thule WingBar с размах от 108 см, спазвайки изискването за 5 см отстояние от края на гредите.

Багажник IVTEC с крепежни елементи за греди т Т-образен канал.
Багажник IVTEC с новия универсален захват.

И двата типа застанаха като у дома си върху нашите греди, но универсалният отне малко повече време за сглобяване спрямо този за Т-канал – разбираемо, предвид 600-те грама железа в повече, но си заслужава заради по-високата допустима скорост от 120 км/ч, увеличената до 25 кг товароносимост и възможността да се премести, без да се свалят другите елементи по гредите. Разликата между двата типа е само в закрепването към гредите, универсалният разчита на скоби, които обгръщат гредата, докато другият се притяга с Т-образен елемент в канала на гредата.

На тази снимка трите крепежа за кормило са прикрепени към гредите в Т-канала, а повдигащата стойка е монтирана с универсалните скоби.

Освен минималистичният и изчистен дизайн на самия продукт, приятно впечатление прави и опаковката с почти джобен формат, заедно с инициативата на производителя да използва по-малко хартия – затова подробната инструкция е достъпна онлайн.

Сглобяването и монтажа не изискват по-сериозни умения от това да боравите с предоставените в комплекта шестогран и ключе, като „най-сложната“ част е да се досетите, че сребристите пластини в универсалната версия, застават на мястото си чрез плъзгане.
Сглобяването и монтажа ни отнеха 10 минути за Т-канал и 30 минути за универсалната версия с включено размотаване за снимки. 🙂

Последващият монтаж/демонтаж се извършваше чрез сваляне/слагане на гредите със закрепените на тях багажници, което ни отнемаше само 3 минути за сваляне и 6 минути за слагане. Горе-долу същото време би ни отнело свалянето/слагането на един сглобен багажник.

Ако не сте от хората, които свалят багажниците след употреба, но се притеснявате да не „хванат крака“ – винаги можете да намерите някой нестандартен заместител на болтовете в комплекта, но полиуретановите елементи си остават на произвола на съдбата, докато не ги свалите. За щастие засега не познаваме някой с откраднат IVTEC, като отдаваме това на относително скромната му цена – напишете в коментарите, ако знаете за такъв случай.

Реклама

Експлоатация

За период от три месеца интензивна експлоатация нито един елемент от багажниците не показа признаци даже и на най-малко износване.
Не срещнахме велосипед, който да не може да пасне на багажника, съвместимостта не се влияе от това дали сте с 16″ или 29″ капли, нито от балона на гумите, нито от формата на рамката, нито даже от дължината на покрива ви, а благодарение на отделно предлаганата повдигаща приставка, даже и велосипедите с фиксирано колче, се позиционират без проблем.

Единствените ограничения са в товароносимостта и скоростта – при универсалната версия 25-те кг са достатъчни за транспортирането на повечето електрически велосипеди със 120 км/ч, но вариантите за Т-канал са предвидени за 15 кг и до 90 км/ч – не се увличайте, а също проверете максималната товароносимост на покрива ви. Поне багажника няма да ви отнеме много от нея със скромното си тегло от 1-1,6 кг.

Това как ще позиционирате велосипедите зависи най-вече от въображението ви – вариантите са толкова много, че въпреки опитите ни да изпробваме всички възможни, сме пропуснали много от тях. Пълното отваряне на петата врата, което при някои издължени варианти на един шведски производител и къс покрив се оказваше невъзможно, тук е безпроблемно. Елементарната размяна или завъртане на гредите, ви предлага изцяло нова конфигурация, а завъртането на отделен елемент върху Т-канала отнема броени секунди.

Кормилото стъпва стабилно на една от петте позиции на предния крепеж, докато задницата на велосипеда имате избор дали да я захванете за гумата, седалката или рамката, като с повдигащата приставка от комплекта и предлаганата допълнително такава имате избор от три височини, което е напълно достатъчно да избегнете допирни точки с другите велосипеди. Точките на закрепване пък са оборудвани с издържливи полиуретанови тампони, които спомагат за по-добър захват и не оставят белези по велосипедите – благодарение и на възможността да няма контакт с рамката на велосипеда, отпада и необходимостта от забърсване на калните ни карбонови другари преди транспортиране.

Ниския център на тежестта, триточковият захват на велосипеда, в комбинация с широката „стъпка“ на кормилото, елиминира или намалява осезаемо излишното клатене и вибрация, което спестява известна доза притеснения, най-вече при превоз по пресечена местност.

Осигуряването на велосипедите става чрез ремъци с катарами, които минават покрай предните скоби, за разлика от предишните версии на багажника, където минават през скобите – сигурен съм, че в този редизайн е вложена инженерна мисъл, но старият вариант ми се струва по-сигурен. При затягането на тези ремъци, не бива да пренебрегваме инструкцията, отнасяща се за тях, която за наше улеснение е илюстрирана на опаковката…

В противен (нашия) случай, ако се използват крайните позиции на крепежа, някое по-ниско дърво може да събори велосипеда – ако сте (сме) късметлии, велосипедът ще остане вързан горе, заедно с траен спомен върху тавана.

При усилие, завъртащо кормилото, ако то може да се измести в крепежа, ремъците ще отпуснат и велосипедът ще стане нестабилен. Затова следваме стриктно инструкцията и пробваме дали при стегнати ремъци е възможно да се извърти кормилото, като при нужда – добавяме още някой ремък, докато кормилото не застане напълно неподвижно. Допълнителни ремъци също се продават, като нищо не пречи да си вземете няколко за резерва.

Въпреки многото обрани джанки, това беше единственият инцидент и се дължеше изцяло на неправилно вързаните ремъци (т.е. нашата глупост 🙂 ). Благодарение на това, че велосипедите са с колелата нагоре, ниските клони контактуват с гумите и не се закачат така, както би ги обрало едно колче или кормило.

Евентуален сценарий със спукани гуми на велосипеда, би имал отзвук само при закрепване към задното колело – не сме го разигравали, но имахме положителен опит със спукана предна, която благодарение на свободното въртене се запуши от бозата вътре, преди да стигнем до мястото за каране. 🙂

Височината – едновременно предимство и недостатък, освен че води до упражнения по вдигане на тежести, също обостря и вашата бдителност за ниски препятствия. Но за разлика от другите типове багажници за таван, Ivtec ви дава възможността да редуцирате теглото, височината и въздушното съпротивление, като свалите колелата – в случай на 26” капли, това са едни 30-ина сантиметра разлика, с които постигнахме силует от 255 см с нашия Outback’08.
Най-важното обаче е, че велосипедите, чиято стойност често надхвърля не само задна броня/врата/стопове, ами стойността на целият автомобил, се намират в относителна безопасност от другите разсеяни водачи.

Дотук добре, но с цел да намерите кусур, ще кажете – ама не се заключва, нали… И тук ви очаква изненада – фабричното отсъствие на заключващ механизъм за велосипеда, не ни попречи да използваме стандартната ни U-скоба и да заключим велосипеда през задната повдигаща стойка или за една от гредите.

Заключение

Багажниците Ivtec са издържали изпитанията на времето, изтезанията на безброй храсталясници, доказали са се като работещо решение и не на последно място – са българско творение. Определено остават на въоръжение, използваме си ги с гордост за българското производство, и ги очакват още много приключения по наш’те планини зелени. 🙂

Предимства:

  • Цена от 65 до 95 лв.
  • Малък размер и тегло от 1 до 1,6 кг
  • Съвместимост с всякакви велосипеди до 25 кг
  • Лесен монтаж/демонтаж
  • Свобода в позиционирането на велосипедите
  • Регулируема височина (чрез сваляне на колелата на велосипедите)

Недостатъци:

  • Височина, както при всички багажници за таван
  • Никаква вандалоустойчивост

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>