Shimano Deore M5100

През 2020 г. Shimano представи новото поколение на най-достъпната си група в средния клас – популярната Deore. Както вероятно знаете, тя бе разделена на няколко подгрупи с различен брой предавки. М6100 е с 1х12 скорости (скоро очаквайте подробна статия и за нея!), а М5100 е във варианти 1х11 или 2х11 предавки и през последните седмици бе интензивно тествана от Камен Тончев, чиито впечатления можете да прочетете в следващите редове.

През последния месец имах удовоствието да тествам скоростната система Shimano Deore M5100  с 1×11 предавки и спирачки Shimano Deore M6100 XC Race. Използвах думата „удоволствие”, защото въпреки някои недостатъци, системата работи почти безупречно и за мен наистина бе такова. Монтирахме всичко на хардтейл велосипед, преди това беше с 2х10 скоростна система, която  предпочитам заради „всеядния” си характер,  но сега твърдакът се превърна в модерно тренировъчно колело с 1х11, а аз в „инфлуенсър”.

Така и не съумяхме да измерим теглото на всеки един компонент (с едно изключение), за да направим картинката цялостна, но в крайна сметка след монтажа байкът стана малко по-тежък  – около 300 грама. За сравнение, старият монтаж изглеждаше така: курбели Deore FC-615, спирачки SRAM Guide RS, команди SRAM X-7, преден дерайльор SLX, заден дерайльор SRAM X-9 и касета Deore XT 11-36 10spd. A тестовият комплект е: курбели Shimano Deore M5001-1 Q-factor 178.5 мм  Chain Line 52 мм, 175 мм дължина на рамото и 32 зъба на плочата; команда M5100 I-SPEC EV – 11-speed; дерайльор M5100-SGS; касета M5100-11 11-13-15-18-21-24-28-33-39-45-51 и двубутални спирачки M6100.

Започвайки от скоростите, искам да кажа, че винаги съм предпочитал варианти с два венеца отпред, защото искам по-голям диапазон на предавките, и затова бях много любопитен дали касетата с 51 зъба ще ми пасне. Приятно съм впечатлен! До сега все страдах, че нямам предавки за равно или за дълги изкачвания и трябва да сменям плочи според плановете за карането, но в този вариант с плоча 32 зъба и касета 11/51 нещата добиват комплексен вид, като все пак лично аз бих сложил плоча с 34 зъба. Преходите са приятни и плавни и няма огромни разлики между предавките, още един плюс е съвместимостта и с HG храповиците на Shimano, което не наложи надграждане на главината. Неприятно усещане остави теглото на касетата (617 грама) и звука от използвания материал – касетата звънти като китара, когато се случи веригата за заподскача.

Дерайльорът работи доста директно, превключването става с единично натискане на командата, без допълнителни „пинизи” като задържане или повтаряне на движението, а така нареченият стабилизатор не влияе на превключването. Когато стабилизаторът е в режим “ON”, не усетих съществена разлика спрямо работата му в режим “OFF”, но при спусканията дерайльорът е достатъчно стегнат, за да няма нежелани удари на веригата по рамката. Много тих, дори когато превключва през 3 предавки, а визията му е като на апаратура от StarWars. Колкото и несериозно за ви прозвучи, много се постарах да му намеря технически недостатък, но такъв не се появи. През времето на пробата ми се наложи веднъж да го пренастройвам – съвсем лека корекция на жилото, въпреки ежедневната употреба и няколкото падания. Не успях да го вкарам в голяма кал, но имаше дълги дни по южните склонове на Стара планина с много прах и километри, дъждовни дни с розовата раница на Foodpanda из София и единствено звукът се променяше.

Командата се предлага в два варианта, със самостоятелна скоба и със захващане тип I-SPEC, каквато монтирахме на колелото. Относно ергономията имам една забележка: лостчетата на командата са ненужно големи и въпреки че командата бе настроена в най-далечна позиция, по време на спускане палеца на дясната ми ръка опираше в нея, което може да е индивидуалност в захвата, който използвам. Но това неудобство се компенсираше от спирачките!

Не съм от хората, които блокират колелата т.е не карам агресивно и намалявам плавно преди завой или препятствие, точно за това и не обичам твърде хапливите спирачки. Деорето има чудесна модулация и достатъчно спирачна сила. Тествани бяха на дълги, на технични и на стръмни спускания, работата от началото до края на карането остана непроменена. Имайки предвид минималистичните дискове и сравнително гладките гуми, с които карам, спирачките се справяха повече от задоволително. На усещане по нищо не отстъпват на Deore XT, вероятно само на тегло, но това така и не проверихме.  Всъщност серията е със съвсем същата ергономия на лостчетата като по-скъпите си събратя XTR, Deore XT и SLX, като тук единствено липсва опцията за настройка без инструмент – това леко ме дразнеше на моменти.

 Курбелите са най-семплата част в комплекта, нищо авангардно като визия и работа, но достатъчно добре изглеждащи и функционално адекватни. Предлагат се с плоча 30 и 32 зъба, линия на веригата 52 мм, което е съвместимо с новите бууст стандарти и с по-старите 142 мм рамки, а хората, свикнали да карат по-сътезателен клас компоненти, веднага ще усетят по-широкия Q-factor или поне аз го усещам. Плочите се монтират на вече познатия асиметричен стандарт 96/64 и има опция за 2х10/11/12 скорости.

Реклама

В заключение ще кажа, че от Шимано отново са се справили със съотношението цена-качество и предлагат чудесен вариант за ъпргрейд на стария байк или тренировъчно колело. Теглото на комплекта е малко извън желанията ми, но за ценовия си клас и функционалността, която предлага, ще е несериозно да го нарека недостатък, затова само го споменавам като факт.

Нещата, които забелязах и харесвам или не одобрявам са:

Прецизната работа на дерайльора Твърде големи и груби лостчета на командите
Балансираните и плавни преходи между предавките, както и широкия диапазон на касетата Липсата на настройка без инструмент в лоста на спирачките
Спирачната сила и сигурната работа на спирачките

Текст и снимки: Камен Тончев

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>