Кратки впечатления от Bike Yoke Revive

През лятото на 2019 г., като се явих на Перпендикулярна вселена 2019 с два дни закъснение и с един карбонов Santa Cruz Nomad, много приятели и познати останаха изненадани и възклицанията от типа „Ооо, имаш нов велосипед!“ заваляха от всички страни. Е, байкът бе чудесен, но не бе мой, а на един приятел, който е добре познат в ендуро средите – Момчил Петров. Най-странна в цялата ситуация бе причината да карам ПВ-то с този велосипед, а именно – колът за седалка, монтиран на него.

Bike Yoke Revive предизвика сериозен интерес при появата си на пазара преди 2-3 години и не без основание. Доколкото си спомням, това бе първият понижаващ кол за седалка, снабден с клапан за обезвъздушаване, който „рестартира“ хидравличната система, т.е. премахва въздуха от тази камера, в която не му е мястото и по този начин изчезва „потъването“ на кола при сядане или други аномалии в работата му, предизвикани от смесването на маслото и въздуха. В цитираната статия са разгледани и други негови характеристики и технологии, включително различното му вътрешно устройство, което не разчита на т.нар. Internal Floating Piston, а на една хем по-проста, хем не по-малко надеждна хидравлична система, подкрепена от споменатата функция за обезвъздушаване. Като начало, можете да научите повече от този видеоклип: https://www.youtube.com/watch?v=0Bg2E8YgF-w.

Revive не е евтин понижаващ кол, това трябва да е ясно от самото начало, но не е и най-скъпият. Продуктът е разработен в Германия и се стреми да отговори на най-високите потребителски изисквания, така че ниската цена не е съвместима с подобни предпоставки и приоритети. Добрата новина е, че макар обикновено такива продукти трудно да намират пътя си до българския пазар, в случая с продуктите на Bike Yoke не е така, защото от 2019 г. те се предлагат в магазин All Mountain и Момчил, чиито велосипед карах, също има пръст в тази работа – може би защото бе и един от първите български карачи, които си купиха и пробваха кола Revive. Тъй като си е луда глава обаче, през пролетта на 2019 г. сезонът му бе прекъснат заради счупена ръка, и точно тогава той ми звънна и ми предложи да пробвам неговия Revive. Първоначалната идея бе да го монтираме на моя велосипед, но се оказа, че диаметърът е различен и тогава Момчил каза: „А защо просто не вземеш моя байк?“. Това предложение беше хем изкушаващо (защото Santa Cruz Nomad винаги е бил един от любимите ми модели), хем леко напрягащо (защото става дума за прилично скъп велосипед и дори сега, като си припомня колко камъни летяха изпод гумите към рамката при карането по пътеките в Източните Родопи, леко изтръпвам). Без съмнение Перпендикулярната вселена бе идеалното каране с цел тестване на подобен продукт, с постоянна смяна на наклона в рамките на всеки ден, т.е. с много работа за регулируемия кол, така че нямаше как да устоя на изкушението, маскирайки удоволствието като работа…

Реклама

Още като ми предаваше велосипеда, Момчил ми демонстрира как работи клапанът, макар че в този момент колът не страдаше от никакви проблеми – ако е имало въздух в камерата с маслото, той е бил съвсем минимално количество. Момчил ми обясни, че най-честите случаи, в които Revive може да „глътне въздух“, са свързани със сгъване/разгъване на кола, докато байкът е обърнат с гумите нагоре, което само по себе си е доста рядка ситуация.

Едно уточнение, с което искам да започна впечатленията си, е че когато взех байка на Момчил за проба, монтираният на него кол вече имаше зад гърба си над една година каране. През този период продуктът никога не е бил сервизиран, т.е. отварян. Единствените грижи за него са били забърсване на праха отвън и обезвъздушаване чрез клапана, когато е ставало нужда. В този смисъл, макар моята проба да бе съвсем кратка (само три дни!), тя стъпва на една доста по-стабилна основа – цял сезон в ръцете на „оригиналния собственик“, както би пишело в гаранцията. 🙂 Това уточнение е важно, защото сядайки на седалката, понижавайки кола, връщайки го обратно, по нищо не бих могъл да кажа, че този продукт се различава от нов. Радиалната хлабина, доколкото изобщо можех да усетя такава, бе като на всеки нов кол от реномиран производител, който съм пробвал – с други думи, нямаше никакъв дразнещ луфт при опит да движа кола наляво-надясно или напред назад. Същинската работа, т.е. сгъването и разгъването, бе изключително лека и „мазна“ – без насичане, без прекалена рязкост или мудност. Revive няма външен реглаж на скоростта при разгъване, но и не мисля, че му трябва подобна екстра, тъй като фабричната настройка е много добре балансирана – в края на разгъването се чува едно „чукване“, но това не значи, че движението му е прекалено бързо. Ако все пак искате да направите възвратното движение по-бързо или по-бавно, това се постига чрез промяна на налягането във въздушната камера – демонтирате седалката и под нея ще видите вентил, който е достъпен чрез специален преходник, включен в комплекта. Увеличавайки налягането (максисмум до 260 psi), скоростта на разгъване се увеличава; намалявайки го (производителят препоръчва да не се пада под 200 psi), движението на кола се забавя.

И на фона на цяла година безпроблемна експлоатация преди мен, след като му се порадвах в първите километри на първия ден, успях да предизвикам и един малък проблем, та чак за момент изтръпнах дали не съм повредил нещо. Ето как стана: бяхме спрели за почивка и аз реших, че няма да е лошо да сваля кола с 1 см надолу (не да го сгъна, а да го прибера целия малко по-навътре), защото като че ли седалката ми беше с една идея по-висока от идеалното. Разхлабих скобата, прибрах кола навътре (то и не можеше повече от този 1 см), издърпах леко бронята при излаза ѝ от рамката (за да не остане прегъната някъде вътре) и затегнах отново скобата. След което сгънах кола, но… той се разгъна. Пробвах пак 1-2 пъти – все същия резултат. Засуетихме се около него, в първия момент не беше ясно каква е причината, защото жилото бе опънато добре… дори пробвах да го обезвъдуша, като беше ясно, че няма причина тази операция да реши проблема, защото нямаше как той да е от хидравликата. В крайна сметка след още малко проби и баене от 2-3 човека, установихме, че причината е някъде в командата – въпреки че жилото бе добре опънато, при натискане и отпускане на лостчето „буренцето“ в края му като че ли за момент заяждаше и оставяше жилото леко отпуснато – достатъчно, за да се разгъне през това време колът. Макар че се разбра къде е проблемът, оставаше неясно на какво точно се дължи, тъй като нямаше никаква видима причина за подобна капризност. Във всеки случай продължих да си карам, като в случаите, когато натисках лостчето на командата, трябваше да му оставям малко време (2-3 секунди), за да се опъне добре жилото и чак тогава да стана от или да седна на седалката (в зависимост от това дали исках да намаля височината ѝ или да я вдигна. В крайна сметка, каквото и да се беше случило при жилото и командата, нещата се наместиха сами до края на деня и нататък вече нямах проблеми.

Това е добър повод да кажа няколко думи и за командата Triggy. Това всъщност е един от най-известните продукти на Bike Yoke – тя се предлага и отделно, като е съвместима на практика с всеки друг понижаващ кол за седалка, който ползва жило за активиране. Командата се предлага в няколко варианта – със самостоятелна гривна за монтаж към кормилото, както и с приставки за комбиниращи скоби на големите производители като Sram и Shimano; по този начин можете да монтирате командата директно към спирачното лостче. Важно е да отбележа, че командата на снимките е предназначена за скоростни системи с един венец отпред, тъй като на практика заема мястото на предната команда за скоростите и е оформена с подобен дизайн. За байкове с 2 или 3 венеца има друга команда. За мен лично Triggy бе много удобна и ергономична и ако мога да се „оплача“ от нещо, то е  единствено от навиците си, защото личният ми велосипед все още е с два венеца отпред и в някои ситуации посягах да превключа предавка, а вместо това задействах кола. 🙂 Разбира се, в рамките на три дни бързо свикнах с новото положение, но после пък на моя велосипед се опитвах на няколко пъти да снижавам седалката чрез предната команда за скоростите. :)) Такива са рисковете при честа смяна на велосипеди и компоненти… Командата Triggy не само е удобна като форма, но е и доволно регулируема – можете да я монтирате под различен ъгъл, а също така да изберете между две позиции с оглед близостта до ръкохватката. Гривната е тънка и не си пречи с лоста на спирачката. Лостчето за активиране на кола е ергономично и е с множество отвори, които не само спестяват някой и друг грам, но и правят повърхността по-грапава, така че пръстът да не се плъзга при влажни условия. Докато се суетяхме около командата и жилото, когато възникна малкият проблем от предишния абзац, забелязахме един отвор с резба точно преди изходящия отвор за жилото. Един приятел каза, че в този отвор по принцип трябва да има винтче, което да притиска жилото и аз се бях уплашил, че може би се е саморазвило от вибрации и съм го затрил някъде по пътеките. После обаче се оказа, че това винтче изобщо не е било завинтено там и с право – то влиза в употреба само при жила, които са без буренце в края, защото те няма как да се запънат в леглото при изходящия отвор. Най-лесно ще разберете за какво говоря от тази снимка, сравняваща монтажа при двата типа жила:

Признавам си, че и през ум не ми е минавало да вадя кола от седалковата тръба, но и без да го правя си личеше вниманието към детайла и качествената изработка. Опаковката, в която се продава, също си я бива! Пак припомням, този Revive имаше една година зад гърба си и единствено главите на болтовете издаваха факта, че не е на една седмица или един месец. Скобата за захващане на седалката е с два болта и безстепенен реглаж, което е предпочитаният от мен тип захват. Не че имаше нужда да регулирам наклона на седалката, но това става лесно и прецизно.

В задната част на скобата е и болтът, чрез който се отваря обезвъздушаващият клапан. Процедурата е следната – завъртате болта в указаната посока (по часовниковата стрелка), задържате го в това положение и натискате кола докрай. Ако в системата има излишен въздух, ще чуете как той я напуска с леко съскане. Отпускате болта, за да се затвори клапанът, и колът отново е като нов.

Честно казано, по време на самото каране не възникна нужда от обезвъздушаване. Когато се прибрах вкъщи обаче и окачих байка на стената с предната гума нагоре, и след като в това положение сгънах и разгънах кола един-два пъти, най-сетне успях да „вкарам“ малко въздух на неподходящото за него място и да усетя леко „омекване“ в първия 1 см при сядане. Тогава приложих „трика“ с обезвъздушителния клапан, чу се едно „фъсс“ и Revive отново стана напълно корав при сядане на седалката. Така че тази функция наистина работи чудесно! Не зная дали след достатъчно дълга употреба може да се стигне до ситуация, в която клапанът да не може да помогне – факт е, че тестваният от мен продукт бе на повече от година интензивно каране и нямаше никакви проблеми в работата му. Ако все пак се наложи сервизиране, Bike Yoke са се погрижили процедурите да са максимално лесни – например ако желаете да подмените плъзгащите лагери (при възникване на радиален луфт) или да почистите кола отвътре.

Не знам защо не започнах с хода на Revive, който е 160 мм. Предостатъчно е дори за най-техничните и стръмни пътеки. Цената на този вариант е 744 лв., което включва и командата (не при всеки производител е така). Освен тази дължина, налични са още два варианта – „класически“ със 125 мм ход (и малко по-евтин) и дълъг със 185 мм ход (за най-високите колоездачи, малко по-скъп).

Едно „скрито“, но много съществено предимство на Revive, е малката „височина над седалковата тръба“, т.нар. stack height. Има се предвид това, че в максимално сгънато състояние колът стърчи по-малко над тръбата, отколкото много от конкурентните продукти. Защо това има значение? Защото докато мислехме да го монтираме на моя велосипед, който е със 125 мм ход на кола, мерехме и се чудехме дали ще мога да ползвам тези 160 мм, т.е. дали с тях седалката няма да дойде твърде високо. Момчил направи някакви сметки и заключи, че ще стане – то пък се оказа, че диаметърът е друг. В крайна сметка Nomad-ът, който влезе в ролята на тестбайк, бе със същата дължина на седалковата тръба като моя Oryx и Revive-ът ми беше съвсем по мярка в разгънато положение.

В заключение, макар и на база на краткотрайни впечатления, мога да кажа, че ако човек е решил да похарчи сумата 744 лв. за регулируем кол за седалка от висок клас, Bike Yoke Revive е продукт, който наистина заслужава подобна инвестиция. Този компонент е качествен, надежден и умно измислен – той не претендира за чудеса в изолирането на въздуха, а подхожда към този традиционен за хидравличните колове проблем по един смел начин, осигурявайки на потребителите функция за обезвъздушаване и тя определено работи!

За контакти:
Магазин All Mountain
https://allmountain.bg/
+359877748343

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>