Bike Yoke Revive – различният кол за седалка

Може би е доста изненадващо точно компания като Bike Yoke да навлезе смело, но и отговорно на пазара за понижаващи колове за седалка – силно конкурентен сегмент, в който са се пробвали знайни и незнайни производители, от най-големите имена в окачването през евтини алтернативи от Далечния изток, та до малки и бутикови марки. По отношение на този тип компоненти, които са едни от най-ударно развиващите се в последните години, е пробвано какво ли не – хидравлични, механични, с дистанционно командване или без и т.н. На фон на всичко това Bike Yoke предлагат продукт, който се отличава по две основни неща (колкото и да е трудно това) и на базата на това обещава безпроблемна експлоатация.

Нека започнем с кратко представяне на производителя, тъй като е напълно възможно да не знаете нищо за него. Bike Yoke е компания, базирана в Мюнхен, Германия и името ѝ е свързано с първия продукт, който предложиха на пазара – заместващи удължители (връзки) за окачването на Specialized, които позволяват на потребителите да заменят оригиналния заден амортисьор (който ползва специални, нестандартни крепежни елементи) с който и да е стандартен шок, отговарящ на съответния размер. Последваха и други интересни продукти – например преходник DeHy за понижаващия кол Rock Shox Reverb. Чрез него можете да махнете хидравличния маркуч и бутон и да ги заместите с жило и команда. Този продукт маркира и първата стъпка на Bike Yoke в посока понижаващи колове, защото наред с него компанията представи и свои команди/лостчета за дистанционно командване на понижаващи колове. И така стигаме до продукта, а който е посветена тази статия – името му е Revive (от англ. съживявам се, възкресявам).

Защо Revive? Защото този кол за седалка решава проблема с въздуха в системата по един много интересен начин – чрез клапан за обезвъздушаване, който изпуска налягането и възстановява фабричното състояние на хидравличната система в тялото на кола.

А какъв е проблемът? Ако си задавате този въпрос, най-вероятно никога не сте карали хидравличен понижаващ кол за седалка, нито пък сте се интересували от особеностите при експлоатацията на такъв. Ще се опитаме да го обясним по достатъчно разбираем начин:

Повечето хидравлични колове за седалка имат сходно вътрешно устройство, в което ключова роля при хидравличното заключване в определена част от хода играе т.нар. вътрешно плаващо бутало (IFP/Internal Floating Piston). Неговата задача е да разделя въздуха от маслото, за да може системата да функционира добре. За да се осигури това, елементите на кола трябва да са много прецизно изработени, без компромиси в материалите и качеството, което повишава цената, а също така са необходими и няколко уплътнения, при това доста стегнати, което може да доведе до насечен ход на кола. Въпреки всички тези мерки обаче, рано или късно въздухът намира начин да премине през уплътненията и да отиде при маслото. Тогава колът започва да прилича по-скоро на амортизиращ, отколкото на понижаващ – при сядане започва да потъва, при сгъване може да не се задържа на желаната позиция и т.н. И настъпва време за ремонт! 

Какво е различното при Bike Yoke? На първо място устройството. Компанията е разработила хидравличната си система, без да разчита на IFP. Това намалява и броят на необходимите уплътнения, което пък води до по-плавно и меко сгъване и разгъване.

Но най-важният детайл остава клапанът за обезвъздушаване. Bike Yoke не обещават, че въздухът няма от време на време да попада където не трябва, но осигуряват възможност да го махнете оттам с едно натискане на кола, като преди това сте отворили клапана чрез завъртане на шестогран, и да възстановите нормалната работа на кола. На следващия видеоклип се вижда как става това, като е показано и устройството на Revive:

Ако се нуждаете от кратък превод, при отваряне на клапана и натискане на кола, въздухът и маслото, попаднали във вътрешната камера (където трябва да е само масло) получават излаз към външната камера (където има определен обем въздух и определен масло) и се преместват там, с което хидравличната система на практика е рестартирана.

Има и още няколко детайла в конструкцията на Revive, които изглеждат обещаващо. Долната тръба е едно цяло, т.е. горната втулка е монтирана директно в нея, вместо в допълнително завинтена капачка от горната страна, и това има няколко предимства – по-здрава и надеждна конструкция, по-добро разпределяне на товарите и по-добро подреждане/подравняване на шестте щифта, които препятстват въртенето на горната тръба.

Тъй като тези елементи (щифтовете и втулките) рано или късно ще се износят, Bike Yoke са заложили възможността за подмяната им без изобщо да бъде отваряна хидравличната система.

Дали този продукт наистина ще промени света на хидравличните понижаващи колове ще разберем в началото на 2017 г., когато Revive официално ще се появи на пазара. В момента на сайта на производителя тече кампания за предварителни заявки (до края на октомври), в рамките на която всеки желаещ да бъде сред първите собственици на такъв кол може да поръча „на зелено“ Revive с цена 349 евро за варианта със 125 мм ход и 369 евро за по-дългоходовия модел със 160 мм. По отношение на диаметъра Revive не се различава от повечето други предложения на пазара – 30.9 или 31.6 мм. Според данните от Bike Yoke теглото е 470 грама без дистанционната команда и жилото, което в общи линии е стандартно тегло за подобен продукт – не е нито много по-лек, нито по-тежък от конкурентите си.