Кормило и лапа PRO FRS

След като през 2018 г. пробвах кола за седалка от серията FRS на PRO, през лятото на 2019 г. монтирах на байка си кормило и лапа от същата серия и след като се позамотах доста с написването на тази статия, за тези два компонента се натрупаха доста километри и впечатления.

Продукт: Кормило PRO FRS
Размер: Дължина 800 мм (отрязано до 780 мм); диаметър в центъра 31.8 мм
Тегло: 327 грама
Цена: 89.00 лв.
Продължителност на ползването: 6 месеца / 780 км

Продукт: Лапа PRO FRS
Размер: Дължина 50 мм; захват за кормилото 31.8 мм
Тегло: 137 грама
Цена: 69.00 лв.
Продължителност на ползването: 6 месеца / 780 км

Както виждате от данните горе, в ценово отношение двата продукти на PRO (дъщерна марка на Shimano за някои компоненти и аксесоари) попадат в средния клас, където конкуренцията е силна и потребителите са свикнали да очакват добро качество. Може би затова, освен на техническите характеристики, PRO залагат и на атрактивен дизайн с големи и ярки графики, които се допълват отлично, ако двата компонента се ползват в комплект. Разбира се, за някого може външният вид да е малко натрапчив, но в чуждите естетически представи не смея да се меся – на мен ми харесаха доста и заради тях дори продадох оригиналните кормило и лапа от байка си (не че бяха лоши, но просто станаха излишни, след като реших, че тези на PRO ще останат на него).

Говорейки за графиките, при кола за седалката миналата година наблюдавах по-бързо изхабяване от желаното, но при кормилото и лапата няма такъв проблем. Очевидната причина е, че тях ги монтирах и ги забравих – не съм ги удрял при каране, не са се търкали при транспортиране и т.н., т.е. като цяло тези компоненти в общия случай не понасят много въздействия от околната среда. Само в контактните зони с ръкохватките и лостчетата за спирачките има протриване, което е нормално.

Реклама

Серията FRS е насочена към сегмента ендуро/All Mountain, което означава, че компонентите трябва да се хем леки, хем здрави. За последното разчитам изцяло на репутацията на производителя – аз самият съм твърде лек, за да ги претоваря, пък и само деструктивен машинен тест би могъл да даде обективни резултати за подобно нещо. Това, което все пак мога да кажа е, че качеството на производствения процес е на очакваното добро ниво, защото вътрешните стени на кормилото са равни и с еднакъв диаметър, за разлика от някои по-евтини кормила, при които човек може да се натъкне на не толкова прецизна изработка. Кормилото е от алуминиева сплав 2014 T6; производителят не е посочил в спецификациите дали стените му са двойно или тройно изтънени, но със сигурност са с променлива дебелина, защото иначе едва ли има как да се постигне тегло около 330 грама. За алуминиево кормило с подобни характеристики теглото е добро и конкурентно.

Разбира се, ако нещо в едно кормило е наистина важно, това е неговата геометрия, която предопределя дали ще е удобно за ползвателя си. Извивката назад е 9°, а нагоре 5° – това е може би най-класическата геометрия, характерна за повечето DH кормила, и за мен като че ли е най-удобната. Казвам го, защото в последните години някои производители пробват и други варианти – пробвал съм и аз и макар че не съм имал проблеми и съм свиквал с усещането, с геометрия като на PRO FRS винаги се чувствам най-естествено.

PRO FRS е с дължина 800 мм, което за моето телосложение е прекалено, затова още преди да го монтирам, го отрязах до 780 мм. За целта краищата на кормилото за разграфени, което прави работата с ножовката още по-лесна и прецизна.

Издигането нагоре е 20 мм, което напълно отговаря на изискванията ми, но е добре да  знаете, че има и вариант с 40 мм издигане за тези, които харесват по-високи кормила. Аз самият се замислям дали да не пробвам някое такова, тъй като може би ще ми помага в някои много стръмни и технични участъци (сещайте се за БОЧ-а във Враца!), но пък в почти всички други ситуации по-ниското кормило ми осигурява по-добро завиване и усещане, така че по-вероятно е да си остана с него.

Лапата е с дължина 50 мм, като се предлага и във вариант 70 мм, който отива повече към ХС/АМ употреба. Аз пък през цялото време си мислех, че карам с 60 мм лапа, т.е. не съм усетил някаква съществена разлика спрямо предишната, която беше такава. Наклонът ѝ е 5°, а теглото 137 грама. Предната част (капачето) на скобата за захват е плътна – може би е възможно оттам да се спестят още няколко грама, но PRO са предпочели да заложат на дизайна и да сложат там своето релефно лого. Болтовете за кормилото са 4 броя, а за стержена два – засега изглеждат корави и леглата за шестогран в главите им не са износени, но в челната част черното покритие се е поизтъркало до метал – вероятно от чест контакт с ръкавиците при пренасяне, товарене и други подобни дейности.

Макар че кормилото има маркери за центриране в предната част, те са предназначени по-скоро за ползване с други лапи. Тази от серията FRS като цяло ги скрива и подравняването се извършва чрез една малка стрелка на лапата, която трябва да съвпадне с една бяла линия на кормилото.

Тъй като не виждам какво повече да кажа за подобни компоненти, мога единствено да обобщя, че това е един чудесен комплект от PRO – с добро качество и характеристики (включително теглото), с разумна цена (като за маркови продукти) и с отличаващ се дизайн. С оглед на последното, за мен е най-логично човек да ги купи и монтира заедно, защото кормилото и лапата визуално се допълват чудесно, но нищо не пречи да ползвате и само един от тях.

За контакти:
BG-EUROTRADE Ltd

Етикети: , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>