Drag Zone | Избрани продукти от iXS

Марката iXS и компанията, стояща зад нея, са част от голям международен холдинг, чиято история започва преди повече от 100 години в Швейцария. Тези корени все още са запазени, макар че голяма част от дейността на компаниите в групата, и особено на iXS, е съсредоточена в Германия, откъдето продуктите излизат на големия европейски, а и световен пазар.


Ако предпочитате по-простите обяснения, iXS е един от лидерите в сегмента за защитна екипировка. Точка.

В България продуктите им можете да намерите в магазините от веригата Drag Zone, а в следващите редове ще насочим внимание към някои конкретни модели защитна екипировка и облекло.

Защитна жилетка IXS Cleaver Jacket

Една от най-важните характеристики на този продукт е многофункционалността. Жилетката Cleaver, предназначена за спускане, фрийрайд и за хората, търсещи максимална защита, е конструиарана на модулен принцип, което означава, че можете да ползвате почти всеки от протекторите отделно и независимо от другите или, респективно, да махате някои от тях, когато прецените, че така е по-добре. Това се отнася и за налакътниците, и за нараменниците, и за гръбначния щит или този за гърдите. „Не три в едно, а куатро!“, както пееха Ъпсурд в един от хитовете си. 

Всеки от протекторите, включени в тази жилетка, отговаря на европейските стандарти EN1621-1 и EN1621-2. Щитът за гърба, който обикновено е най-важната част от подобна „ризница“, е изработен от външни полипропиленови плоскости ArmadilloTM, а под тях е материята HexMatterTM, която е вентилирана и с конструкция тип пчелна пита – тя се грижи за още по-добро абсорбиране на ударите, особено при падане с висока скорост.

Специфичен детайл е плочката NeckBraceTM в горната част на гръбния щит – тя може да се демонтира, оставяйки по този начин отвор, в който да намери мястото си долната част на защитна яка за врата. Много защитни жилетки страдат от несъвместимост с подобни яки, но Cleaver може да се похвали точно с обратното – тази броня може да се ползва с почти всички модели на пазара.

Протекторите за лактите, рамената и гръдния кош са изработени от Armadillo DuoTM – отново полипропиленов материал, само че двуслоен, за да осигури още по-добра комбинация от максимална защита и максимална гъвкавост и комфорт. Под всички тези твърди защитни елементи стоят омекотяващите панели NockOutTM.

Поясът за кръста, който играе важна роля  за доброто фиксиране на жилетката към тялото (и особено на гръбначния щит) се регулира по височина и дължина, така че да пасне добре на всякаква структура на тялото. Разбира се, важно е да изберете и подходящия за вас размер между M/L или L/XL.

549.00 лв. от DragZone.bg


Протектор за тяло IXS Flow

За повечето ендуро и АМ карачи е немислимо да карат с масивни жилетки на гърба си, но от друга страна, е наложително да мислят не по-малко за сигурността си, включително и за предпазване на гръбначния стълб. Възможни са различни подходи към решаването на този въпрос. Ако сте свикнали да карате с голяма раница и имате с какво да я напълните, може да заложите на продукт от типа на Vaude Moab Pro. Много колоездачи обаче, особено в ендуро състезанията, предпочитат да карат с колкото се може по-малка раница (а те обикновено са без протектор за гърба) или дори без такава. Тогава най-добре е да се използва олекотена защитна жилетка/блуза, каквато е Flow на iXS.

Името на продукта не е случайно – той е проектиран специално за All Mountain и ендуро, така че да осигурява максимална свобода на движенията, комфорт и проветривост, да се усеща буквално като втора кожа (за целта дори ципът е разтеглив, FlexZipTM), но в същото време да осигурява високо ниво на защита за гръбначния стълб, отговарящо на европейските стандарти EN1621-1 и EN1621-2. Тази функция се изпълнява от интегрирания щит, изработен от „умната“ защитна пяна Xmatter™ (вискоеластичен полимер, който е гъвкав и мек на пипане, но се вкоравява при удар, за да абсорбира енергията, след което възвръща формата и качествата си).

За допълнителна функционалност (насочена към хората, каращи без раница) са добавени и два джоба в задната част около кръста.

В България жилетката Flow се предлага в размери M/L и L/XL.

279.00 лв. от DragZone.bg


Наколенки IXS Cleaver Knee-Shin

Подробните ни впечатления за този продукт, само че в бял цвят, можете да прочетете в ревюто от 2016 г. Казано най-кратко, това са едни от най-добрите „дълги“ наколенки, т.е. със защита и за пищяла, които сме карали в МТБ-БГ.

Конструкцията тип „чорап“ осигурява плътно и стабилно прилягане към крака и е подходяща за любителите на спускането и екстремното каране, но и за всеки, който търси максимална защита за краката си. Cleaver Knee-Shin покриват европейския стандарт за безопасност EN1621-1. Полипропиленовите абсорбиращи кори ArmadilloDuoтм са с двойна плътност и осигуряват основната защита при силен удар върху коляното или пищяла. Под тях има достатъчно дебел слой „пяна“, наречена NockOutтм – това е порест, омекотяващ материал, който също има основна роля при абсорбирането на евентуален удар. Той е с по-голяма площ от полипропиленовите кори, т.е. разпростира се настрани към прасеца, както и нагоре към бедрото. В Cleaver Knee-Shin са интегрирани и странични защитни панели за колената – SideTapтм, които са с форма, улесняваща сгъването на крака. Двете защитни кори са свързани посредством гъвкав елемент, наречен SqueezeBoxтм. Този детайл е разработен с идеята да осигури подвижност, но и стабилност на конструкцията, т.е. търсен е баланс между лесно сгъване на крака, но без самите наколенки да са като две разкачени части, свързани само с плат помежду си.

Цялата вътрешна страна на Cleaver Shin е обшита с антибактериално третиран, проветрив мрежест плат, наречен AeroMeshтм.  От вътрешната страна в горната част на чорапа има и силиконова лента, която контактува комфортно с кожата и пречи на наколенките да се смъкват надолу, макар че основна роля в това отношение играят ластиците с велкро-лепенки LoopLockтм.

iXS са помислили доста за удобството – от вътрешната страна при коляното има пришито допълнително парче от мек, но достатъчно дебел плат, наречено KneeGussetтм, което прави контакта с кожата в тази област още по-приятен и намалява триенето при педалиране или сгъване на крака. Чорапът зад коляното е от фин и мек мрежест плат, а всички основни елементи на Cleaver Knee-Shin са с множество отвори за по-добра вентилация.

Впечатляващо е, че при всички тези защитни елементи (вижда се и с просто око, че материалите не са пестени), наколенките Cleaver Knee-Shin запазват и едно доста прилично тегло – 555 грама по данни на производителя. Тъй като без съмнение наколенките са един от най-важните и често използвани елементи в екипировката на планинския колоездач, Drag Zone са осигурили от този модел наличности във всичките четири размера – S, M, L и XL.

189.00 лв. от DragZone.bg


Наколенки IXS Dagger

Подобен продукт, само се по-компактен и със защита само за коляното, без пищяла, е моделът Dagger. Лесно е да видите приликите в конструкцията и материалите и едва ли е необходимо отново да обясняваме подробно за всеки от детайлите. Защитата за коляното е на най-високо ниво, фиксирането е с два велкро-ремъка LoopLockтм, а дори и под „капачката“ има едно удължение към пищяла, което да предпазва горната му част от евентуални срещи с клони или други стърчащи от пътеката елементи.

Теглото на Dagger е само 360 грама. Предлагат се в размери M, L и XL.

139.00 лв. от DragZone.bg


Шорти IXS Sever 6.1 BC

Освен защитна екипировка, iXS правят и качествени облекла. Шортите Sever 6.1 BC са пример за това. „Официалното“ им предназначение е фрийрайд, разработени са с помощта на елитни карачи и спортисти като Джоф Гюлевич и Микаила Гато и на практика могат да се ползват за широк кръг от карания – спускане, АМ/ендуро, байкаркове.

Кройката им е широка и отпусната, за да приюти без проблем наколенки под тях и да подчертае свободата в карането. Ако ви е грижа за околната среда, ще оцените факта, че издръжливата материя, от която са изработени, комбинира 88% рециклиран полиестер и 12% еластан. Последното осигурява разтегливост във всички посоки, AWS™. Освен всичко друго, платът е достатъчно проветрив, бързосъхнещ и е със структура, която позволява на влагата да излиза навън.

Освен че се предлагат в два цвята (син и черен) и три размера (M, L, XL), панталоните имат и регулируема талия, така че никъде да не ви стягат и притискат, нито пък да се смъкват. Ако обичате да носите разни дреболии в себе си, ще оцените високо четирите джоба с ципове – два на бедрата и два горни. Ако пък се зададе някое по-дълго каране, можете да прикрепите към тях и бельо с омекотяваща подложка.

189.00 лв. от DragZone.bg

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>