Наколенки IXS Cleaver Shin

IXS е световноизвестна марка за защитна екипировка, чиито представител за България от тази година е Веломания и като част от активностите за популяризиране на продуктите в началото на пролетта ни предоставиха за проба един чифт наколенки – моделът Cleaver Shin за спускане/фрийрайд и изобщо за хората, търсещи максимална защита.

Продукт: Наколенки IXS Cleaver Shin
Размер: М
Тегло:

593 грама

Цена: 159 лв.
Продължителност на ползването: 5 месеца / 490 км
Други модификации на модела/продукта: Предлагат се в още два цвята – изцяло черен и черно със зелени кори

Впрочем дълго умувахме кои от многото наколенки в колекцията на IXS да изберем за тази първа проба – дали такива само за коляното, дали и със защита за пищяла, по-олекотени или по-сериозни като протекция… Една от причините да се спрем на този модел, който е сред най-сериозно пазещите, е че ми беше интересно до какво ниво са стигнали подобни модели наколенки с протектор и за пищяла. През годините винаги съм имал такъв тип наколенки, защото при повечето карания с платформени педали разчитам основно на такава протекция. Освен върху няколко чифта мои лични протектори, имам наблюдения и върху такива на приятели. Общото ми впечатление е, че за последните 10-15 години тези продукти непрекъснато еволюират и ако преди няколко години даден модел ми е изглеждал максимално удобен и хубав, то сега има още по-добри, още по-удобни, още по-добре измислени. Външно Cleaver Shin изглеждат точно такива, но трябваше да проверим и в реални условия.

Понеже много хора в днешно време предпочитат да попиват информацията чрез видео, преди да опиша многото детайли в този продукт, предлагам ви един кратък клип от производителя, където на английски език са посочени най-важните  неща и елементи:

THE CLEAVER from iXS Sports Division on Vimeo.

За всеки случай, разбира се, няма да спестя и описателната част по отношение продукта. Ще започна с теглото – на пръв поглед това е последното нещо, което човек би трябвало да гледа по отношение на DH/FR наколенки, но доколкото сред читателите ни със сигурност има доста хора, които биха носили този модел на гръб, закачен към раницата, тази характеристика не е маловажна. Производителят посочва 555 грама – нашата везна отчете малко по-висок и не толкова приятно подреден за окото резултат, но във всички случаи при тегло под 600 грама Cleaver Shin стоят много добре в сравнение повечето предишни продукти от този тип, които съм ползвал.

Важното е, че по-ниското тегло в никакъв случай не е за сметка на защитата. Нека започнем с полипропиленовите абсорбиращи кори ArmadilloDuoтм, които са с двойна плътност и осигуряват основната защита при силен удар върху коляното или пищяла. За добро или зло точно с тези наколенки не се случи да падна през целия тестов период, направих го едва в деня на публикуване на статията, но като цяло беше леко падане и не усетих абсолютно нищо от удара – само после видях пръстта по протектора. И преди този дребен инцидент обаче мога да кажа, че с тях чувствах краката си максимално защитени. Под „пластмасите“ има достатъчно дебел слой „пяна“, наречена NockOutтм – това е порест, омекотяващ материал, който също има основна роля при абсорбирането на евентуален удар. Той е с по-голяма площ от полипропиленовите кори, т.е. разпростира се настрани към прасеца, както и нагоре към бедрото. За него също е предвидена защита – Skid Protection, особено от външната страна – покритие с найлонов плат, който ги предпазва от скъсване и надиране при влачене или при контакт с тръни и клони. В Cleaver Shin са интегрирани и странични защитни панели за колената – SideTapтм, които са с форма, улесняваща сгъването на крака.

Двете защитни кори са свързани посредством гъвкав елемент, наречен SqueezeBoxтм. Този детайл е разработен с идеята да осигури подвижност, но и стабилност на конструкцията, т.е. търсен е баланс между лесно сгъване на крака, но без самите наколенки да са като две разкачени части, свързани само с плат помежду си. Чувал съм за случаи, при които това полимерно парче с течение на дълга употреба може да се скъса, но при моя чифт засега няма и помен от такова нещо.

Цялата вътрешна страна на Cleaver Shin е обшита с дишащ, мрежест плат, наречен AeroMeshтм. Той е третиран антибактериално, за да не се вмирисват наколенките от едно-две слагания, и мога (с леко неудобство) да потвърдя, че тази защита срещу миризми работи учудващо добре – все още не съм прал цялостно протекторите, само съм ги изплаквал един-два пъти след много кални карания (и то основно отпред), и въпреки това мога да ги доближа до носа си, без да изпитам отвращение. Е, не миришат на маргаритки… всъщност не миришат на нищо, което е най-добре! 🙂 Вярно е, че веднага след каране може да се усети лек и не дотам приятен аромат, но той бързо изветрява, ако държите продукта на въздух (дори и в стая), а не в кутия или плик. 

От вътрешната страна в най-горната част има и силиконова лента, която контактува комфортно с кожата и допринася наколенките да не се смъкват надолу, макар че основна роля в това отношение играят ластиците с велкро-лепенки. Тяхното търговско наименование е LoopLockтм и мога да кажа, че за мен това е един от най-добрите елементи в конструкцията на Cleaver Shin и най-доброто закопчаване на наколенки изобщо, което съм срещал до момента. Ремъците са така проектирани, че при подходящ размер на наколенките велкро лепенката (при горния и среден ремъци) се захваща почти веднага, след като е прокарана през халката и обърната в другата посока, което означава, че остава свободна още доста от меката лепяща страна на ремъка, т.е. дори при евентуално разтягане на ластиците няма да е проблем плътното фиксиране на наколенките. Долният ремък е още по-хитро направен – той на практика може да бъде увит дори на повече от 360° и лепящият му край винаги ще има върху какво да се фиксира. Не че се наблюдава каквото и да е разтягане на ластиците, поне за момента. Може би има леко отпускане спрямо първите 1-2 слагания, но със сигурност не се налага да ги стягам повече, отколкото в началото. Краищата на горните ластици имат етикети ляв/десен, което е много полезно и удобно. От задната страна на крака горният и средният ремъци минават през платнени халки, които им помагат да стоят на едно и също място, без да се усукват, сгъват или впиват в кожата.

Изобщо, IXS са помислили доста за удобството – от вътрешната страна при коляното има пришито допълнително парче от мек, но достатъчно дебел плат, наречено KneeGussetтм, което прави контакта с кожата в тази област още по-приятен и намалява триенето при педалиране или сгъване на крака. Чорапът зад коляното е от фин и мек мрежест плат, а всички основни елементи на Cleaver Shin са перфорирани за по-добро проветрение – полипропиленовите кори, мекият абсорбиращ материал под тях и контактуващият с кожата плат. Пресилено ще е да кажа, че тези наколенки са дишащи, но със сигурност не са и прекалено спарващи, а тези отвори във всички слоеве от конструкцията вероятно допринасят и за по-бързо съхнене, както и за доброто изветряване на неприятните миризми след каране.

През периода на пробата няколко пъти оставих наколенките на краката си по време на изкачвания. Мога да кажа, че педалирането с тях е напълно възможно и като цяло безпроблемно, ако оставим настрана изпотяването, което е неизбежно. Ако изкачването е много продължително обаче, възможно е горният ремък да се смъкне малко по-ниско от задната страна и да започне леко да убива. При каране надолу (за каквото все пак е предвиден този продукт) подобен проблем нямаше, дори и при цял ден каране в байкпарк.

Конструкцията тип „чорап“ има едно принципно предимство – наколенките стоят плътно и стабилно на крака, но и един принципен недостатък – налага се събуване на обувките, за да ги сложите. За спускачи и за каране в байкпаркове това по никакъв начин не представлява проблем или неудобство, но за АМ/ендуро карачи, които в рамките на едно каране ще слагат/свалят протекторите няколко пъти, може да бъде досадно.

За тези, които се интересуват от стандарти, Cleaver Shin покриват EN1621-1. За мен по-важно е, че наколенките стояха много стабилно върху краката ми, не се смъкваха, не ми убиваха и въпреки че покриват почти отвсякъде крака и защитават всички уязвими зони, изглеждат учудващо компактни и прибрани. Това има значение и при носене с дълъг панталон.

Препоръчвам ви да мерите този продукт на живо, преди да го купите, защото аз по принцип съм по-скоро за размер S, но в случая с Cleaver Shin средният размер ми пасна идеално, т.е. може би номерацията е по-малка от стандартната.

Реклама

Заключение

IXS Cleaver Shin са отлични наколенки, които предлагат всичко, което очаквам от такъв тип протектори, и даже повече! Наред с добрата защитеност на крака от три страни, т.е. всички уязвими зони, този продукт може да се похвали и с отлична система за закопчаване, стабилно и удобно фиксиране към крака, като в същото време запазва и достатъчна свобода и комфорт на движенията. Антибактериалното третиране също е по-добро от очакваното. Компактният вид и сравнително ниското тегло са допълнителни щрихи, които помагат значително по-лесно да се преглътне вроденият недостатък (засягащ само някои потребители) на наколенките с чорап – необходимостта от събуване на обувките, за да ги сложите/махнете. Като цена Cleaver Shin са някъде по средата между базовото ниво (за маркови продукти) и най-скъпите предложения, но предвид добре измислените детайли и цялостното качество на изработката и материалите, 159 лв. за мен лично са оправдани и разумно похарчени пари. С други думи, препоръчвам Cleaver Shin без уговорки и забележки под чертата!

+

Отлични конструкция, форма и закопчаване, които помагат наколенките да стоят там, където им е мястото. 

Защитата е от три страни и изглежда много добра.

Високо ниво на комфорт.

Отлично антибактериално третиране.

Съвсем приемливо тегло.

Изискват събуване на обувките, за да ги сложите/свалите, което не е точно недостатък, а по-скоро досадна особеност при наколенките с чорап.

За контакти:
„Веломания“ ЕООД
ул.“Гюешево“ 83
тел: 8127072
www.velomania-bg.com

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>