Раница Vaude Moab Pro

Като се има предвид колко модерно стана ендуро карането, неизбежно беше Vaude да разработят раница с вграден протектор за гръбначния стълб. Това е моделът Moab Pro, или може би е по-точно да се каже моделите, тъй като в серията има три различни раници – две мъжки с обем 22 л, които се различават по размера (М за мъже с ръст до 175 см и L за по-високите), и една дамска, която е с вместимост 18 л. В този смисъл модните тенденции понякога са хубаво нещо, защото от подобни продукти имаше нужда, независимо дали ще наричате това, което карате, ендуро, all mountain или каквото друго измислят маркетинговите отдели. Има много хора, които обичат да карат по трудни терени, в байкпаркове и да се раздават надолу, и за които ризниците с протектори са неприемливо решение за защита (като обем, тегло и проветривост) – за тях подобна раница обикновено е съществена част от екипировката.

Продукт: Раница с вграден протектор за гръбначния стълб Ortema
Размер: М, 22 литра
Тегло:

1322 грама

Цена: 299 лв.
Продължителност на ползването: 3 месеца / 520 км
Други модификации на модела/продукта: Предлага се и в размер L (за мъже с ръст над 175 см) и в дамски вариант с обем 18 л 

Ще започна с най-важната част от раницата, а именно гърба с вграден защитен панел. Протекторът е разработен от Ortema, които са специалисти в областта на ортопедичните технологии, спорта и защитата, в тясно сътрудничество с Vaude, които пък са сред лидерите в производството на раници. Резултатът, смея да кажа, е отличен, макар че за щастие не ми се е налагало още да го пробвам при реален удар и се надявам да не стигам дотам. Защитният елемент е от няколко слоя мемори пяна (т.е. „умен“ материал, който на пипане и при обичайно носене е мек и гъвкав, но при удар се втвърдява и абсорбира енергията от него), с отвори за проветрение и с форма, която следва извивките на човешкото тяло. За последното заслуга има и специалният джоб, в който се помещава протекторът – в долната си част този джоб е с твърда конструкция (полимерна стена откъм вътрешността на раницата), за да задържа формата и да не позволява на багажа да я променя. Ако отворите този джоб, можете да видите трите пласта „умна“ пяна и дори да ги извадите (при пране на раницата например) – те са слепени един към друг и не посмях да ги разделя.

Гърбът на раницата не е много широк, но със сигурност е доста висок (издължен). Това също е в пряка връзка със защитната ѝ функция. В това отношение реглажът на кръстния пояс по височина е изключително важен и дава реално отражение върху удобството на раницата. Когато я получих за проба, коланът бе в средното положение М – да не се бърка със самия размер на раницата, който също е М, но в неговите рамки разполагате с този допълнителен реглаж с три позиции. Според разни препоръки, свързани с дължината на торса и т.н., аз бях точно на границата между позициите S и М, така че за първите 1-2 карания реших да не променям нищо. Установих обаче, че както и да стягам раницата към себе си, при навеждане и при някои от позициите за каране презрамките леко се повдигаха от рамената ми. Тогава промених позицията на колана на S и нещата моментално се оправиха – Moab Pro легна перфектно на гърба ми и запазваше това положение при всякакви движения и позиции на тялото. Оттук нататък регулиране на презрамките извършвах само в един-два редки случая, когато раницата бе по-тежка (пълна) или по-лека от обикновено.

Vaude и Ortema са направили всичко възможно да осигурят максимална вентилация на гърба, но не очаквайте тя да е на нивото на ХС раниците или на някои АМ раници без протектор. За да изпълнява добре функциите си, гърбът на Moab Pro е издължен и ляга доста плътно по тялото, което неминуемо води до повече спарване и потене. Отворите в защитния елемент, както и множеството канали  в двете вертикални контактни зони, оформящи широк централен улей за проветрение, правят раницата на Vaude една от най-добре вентилираните от такъв тип (поне сред пробваните от мен), но не очаквайте чудеса в това отношение.

Коланът за кръста е много широк откъм гърба и постепенно се стеснява към областта на корема, но и там е достатъчно широк, за да не се прегъва, усуква или нещо подобно, въпреки че е от гъвкава мрежеста материя за по-добро проветрение. Закопчаването му е двустепенно – първо застъпвате двата края един върху друг (има и халка, през която да промушите единия край, който е откъм тялото) и ги фиксирате чрез велкро лепенка, след което закопчавате и катарамата. Казано по-просто, голямо „увиване“ пада, но целта е да се разпредели ефективно тежестта на раницата и да се фиксира в максимално стабилно състояние, за да изпълнява защитната си функция. Всички раници с протектор, които съм ползвал, разчитат за това на пояса. В този смисъл кръстният колан на Moab Pro изпълнява напълно функциите си, но има няколко дребни неща, които биха могли да се подобрят. На първо място, имам чувството, че е малко дълъг. С моето сравнително слабо телосложение се налагаше да го стягам максимално – ако бях още по-слаб (а такива хора има), тогава единият край на пояса би се подгънал под катарамата, което мен лично би ме дразнело. Отделно че при често сваляне и слагане на раницата двойното закопчаване (припокриване на двата края + катарама) започва да става малко досадно – приемам го като необходимо „зло“, но бих предпочел някаква по-проста система или поне с по-къси краища на пояса.

И докато сме на тема закопчаване, ремъкът за гърдите се закопчава не в средата, а откъм едната презрамка. Виждали сме го и при други модели на Vaude – за мен не е нито предимство, нито недостатък, а просто нещо, с което свиквам по единия или другия начин. Учудващо е, че катарамата не е снабдена със свирка – при раниците с протектор обикновено е включена такава, за да може при нужда по-лесно да се подаде силен звуков сигнал. На мен лично повече ми пречеше това, че тази катарама при по-силно изпъване на ремъка понякога се откопчаваше – при каране не се е случвало, нито при експерименти извън „реални условия“ (никога не успях да я откопчая насилствено при свалена раница) – само при сваляне/слагане на раницата имаше няколко такива случая.

Реклама

Обемът на раницата не е никак малък – това се вижда и от снимките. В определени ситуации тя може да ви се стори по-тясна, отколкото раница без протектор – това се дължи на споменатата конструкция с твърди елементи, които не позволяват на основното отделение да се издува във всички посоки, но категорично мога да кажа, че Moab Pro събира доста багаж, а аз никога не съм бил от пестеливите в това отношение. Обичайното ѝ съдържание в моя случай включва аптечка, шина за обездвижване, яке, термобельо, фотоапарат, храна и поне 2 литра вода. Като стана дума за водата, джобът за резервоара е широк и с лекота ще побере 3-литров мех, но той се продава отделно. Аз имах двулитров, така че често носех в раницата и допълнително шише с изотонична течност. Всички изброени неща (а при нужда и други) се побират в главния товарен отсек, който е еднообемен (плюс джоба за резервоар) и се отваря широко с цип, който започва отгоре и слиза ниско от едната страна, позволявайки да достигнете дори „долните рафтове“.

Това асиметрично отваряне не е направено само от оригиналност – от другата страна ципът е ограничен, защото има един добре прикрит джоб за помпа. Него го открих едва при второто или третото каране, защото в закопчано положение ципът стига под „капака“ за каската и може изобщо да не забележите, че го има, макар че Vaude услужливо са нарисували и помпа на плата до джоба.

Изобщо, раницата разполага с толкова джобове, че ми е трудно да „подредя“ описанието им. Затова пък подреждането на всички дребни вещи и джунджурии е лесно, стига да успеете да решите какво искате, защото вариантите не са малко. Ще започна все пак с един нов за Vaude детайл – органайзерът за инструменти и дреболии, прикачен под дъното на раницата.

Казвам „прикачен“, защото той може да се сваля изцяло – откопчавате каишките, отваряте ципа и вече разполагате с отделен „несесер“. Тази функция може да е много полезна за хора, които искат при ремонт на пътеката всичко да им е пред очите и да не ровят из цялата раница. Ако трябва да съм честен обаче, след 2-3 месеца, в които държах всички инструменти в този „несесер“, реших все пак да преместя мулти-инструмента си в горния преден джоб (може и в един от страничните, който е с цип), защото това е аксесоар, който ползвам по няколко пъти на каране (включително за да услужвам на други хора) и ми стана досадно всеки път да свалям раницата, да откачам ремъци и да отварям цип, за да стигна до него. Това само илюстрира, че всеки подхожда различно според нуждите си, а Moab Pro със сигурност дава доста възможности да експериментирате. Ако държите целият „подвижен сервиз“ да ви е на едно място, можете в този несесер да сложите и резервната гума (тогава вероятно ще трябва да извадите дъждобрана), шишенце със смазка, мулти-инструмент, щанги, лепенки, и т.н. Vaude дори са предвидили специално място покрай ципа за една кабелна връзка (свинска опашка), която си идва с раницата. Аз лично предпочетох там да държа неща, които може да ми потрябват не повече от веднъж на ден, но е хубаво да са ми лесно достъпни – затова и мулти-инструментът в крайна сметка намери място другаде. Що се отнася до възможността за сваляне на несесера, на пътеката обикновено не ми се занимаваше с това, нито пък ми е носело някакво допълнително удобство. Мога да си представя обаче, че ако вали дъжд и е мокро, би било много по-разумно раницата да си остане на гърба ми и да откача само чантичката с инструментите. Също така, махането ѝ бе много полезно в един-два случая, когато прибегнах до ползване на раницата за пешеходен туризъм и нямах нужда от аксесоарите за велосипед.

Както споменах, раницата има и странични джобове. Единият е с цип, другият е без, но и двата са еластични. Има и голям, дълбок преден джоб с цип откъм горната страна на раницата. В него има халка за ключове и два мрежести джоба с различна широчина. Във всички тези джобове (страничните + горния) намериха място някои от най-често ползваните вещи и аксесоари (портфейл, ключове, батерии за GPS-а, енергийни десерти, кърпа за глава и др.), за да може винаги да са ми лесно достъпни. Изобщо, по отношение на подреждането и организирането на вещите, трудно бих могъл да искам повече от Moab Pro. Не видях някой от джобовете да е предназначен изрично за телефон, но има достатъчно подходящи за тази цел.

Раницата е изработена от сравнително тънки платове, за да се постигне по-ниско тегло, но при безжалостното ѝ ползване се уверих, че те са и достатъчно здрави. За момента никъде няма скъсано или протрито парче, а циповете работят безупречно, макар че заради гъвкавостта на плата понякога се налага да им помогнете с другата ръка (да изправите ципа, за да се закопчае по-лесно, без да го насилвате). Помислено е и за безопасността чрез вграждането на светлоотразителни елементи и халка за закрепване на задна светлина. Ако ви е грижа за околната среда, ще оцените и това, че при производството на раницата са използвани материали и процеси, които я щадят в максимална степен. Затова и сред етикетите има един, който е с надпис Green Shape.

Ако се върнем към това, което дефинира раницата – ендуро/АМ карането – Moab Pro е пригодена за пренасяне на всякаква защитна екипировка във всякакви конфигурации. Специалният преден „капак“ може да служи като джоб за каска тип половинка и като ремък за каска с подбрадник, включително и за фиксиране само на отделящ се подбрадник (като при моделите Bell Super 2R/3R и др.). Същият елемент може да се ползва и като джоб за по-компактни наколенки и/или налакътници, ако каската е на главата ви. За тях обаче е предвидено и място под дъното на раницата, по-специално между дъното и отделящата се чанта за инструменти. По този начин несесерът служи и като допълнително средство за фиксиране на екипировката, макар че за нея си има и самостоятелен ремък. В предната част на раницата има и две пластмасови пластини със специфични улеи – ако правилно схващам, към тях можете да закачите ремъците на каската, т.е. това е още един вариант да я фиксирате, до който на мен не ми се наложи да прибегна. Сигурен съм, че хората, които карат с ризница, ще намерят начин да прикрепят и нея, съдейки по това в какви далеч по-прости раници съм виждал да се случва това.

По стечение на обстоятелствата имах възможност да пробвам дъждобрана на раницата в най-бруталния дъжд, който ме е валял по време на каране. Това се случи по време на Home Mountain Enduro 2017 – във всяка нормална ситуация в такова време бих спрял под каквото намеря и бих изчакал дъжда да спре. Тук нямах такъв вариант, така че карах и водата ме плискаше отвсякъде – порой отгоре, струи от гумите отдолу. Не таях особени надежди, че раницата ще бъде суха, но долу с голяма изненада установих точно това! Ключовете от колата и портфейлът, които се намираха в предния горен джоб, бяха непокътнати, както и останалото съдържание на раницата. Тук е моментът да кажа, че дъждобранът не просто се нахлузва – той има ластици и копченца, с които се фиксира както към пояса на кръста (който се промушва през ластиците), така и към презрамките, което гарантира, че няма да се измести по време на каране. Има и светлоотразително лого, както и халка за задна светлина, а големината му е достатъчна, за да покрие раницата дори и с умерено количество екипировка, закачена към нея (за компактни наколенки и налакътници със сигурност, може би и каска тип половинка, но с такава не съм пробвал).

Теглото на Moab Pro е 1322 грама (включително дъждобрана), което за раница с протектор и с подобен обем е много добра стойност, особено като се имат предвид многобройните джобове, ципове и функции. Както казах, основна заслуга за това имат материалите и внимателното проектиране на всеки детайл.

С цени около 300 лв. за такъв тип раници вече свикнахме – не мога да нарека продукта на Vaude достъпен, но във всички случаи не е по-скъп от конкурентите си и поне може да сте сигурни, че в тази стойност са вложени доста мисъл, внимание към всеки детайл и качествена изработка.

Заключение

Първата велораница с протектор за гръбнака на Vaude влиза директно в една от най-конкурентните ниши на пазара, но го прави уверено и на очакваното високо ниво. Moab Pro е достатъчно голяма за 2-3 дневен тур из високата планина, но може да я направите и достатъчно компактна за ендуро състезание. Протекторът е с голяма площ и изглежда добре измислен, а гърбът е може би най-добре вентилираният сред всички такива раници, които съм ползвал, макар че не очаквайте чудеса в това отношение – раницата ляга плътно към тялото и не може да осигури такова проветрение, каквото има при някои ХС модели. Затова пък стабилността и разпределянето на теглото са на много добро ниво, а регулируемият във височина пояс прави нещата още по-приятни. Отделящият се органайзер за инструменти и дребни вещи под дъното на раницата е хитро и удобно решение, макар че не е задължително винаги да го махате – изборът е ваш. Има и цял куп други джобове, които позволяват да намерите място за всяко нещо и да постигнете най-удобната за вас подредба. Същото може да се каже и за защитната екипировка, която може да бъде прикрепена по най-различни начини към раницата. Не се сещам за нищо от първа необходимост, което да липсва, както и за нищо, което бих нарекъл излишно. И макар да има едно две дребни неща, които вероятно могат да се подобрят по-нататък, бих препоръчал Moab Pro на всеки, който търси подобна раница.

+

Много удобен гръб с протектор, доста проветрив (доколкото е възможно) и плътно прилягащ. 

Регулиране на кръстния пояс по височина.

Достатъчно голям обем за дълги карания.

Възможност за закрепване на каска и протектори във всякакви конфигурации.

Много джобове с различно предназначение, включително отделящ се органайзер за инструменти и дребни неща.

Ниско тегло за такъв тип (и обем) раница.

Закопчаването на кръстния пояс в един момент става малко досадно.

Катарамата на ремъка за гърдите понякога изпуска.

За контакти:
„Веломания“ ЕООД
ул.“Гюешево“ 83
тел: 8127072
www.velomania-bg.com

www.dragzone.bg


Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>