Crank Brothers обновяват педалите Mallet DH

Ако се следили предишните статии в МТБ-БГ за новостите при педалите на Crank Brothers, новото поколение на модела за спускане Mallet DH, който комбинира закопчаване с автомат и стабилна платформа за допълнителна опора, ще ви се стори съвсем логично продължение на тенденциите.

Смело можем да кажем, че Mallet DH в новия си вид е почти идентичен с ендуро модела Mallet E. При DH варианта обаче платформата е с още една идея по-масивна и размерите са малко по-големи. Технологиите и конструкцията обаче са идентични.

Основата на педалите с автомати Crank Brothers e патентованият механизъм с две стоманени скоби за закопчаване, разположени на кръст. Тази конструкция позволява четиристранно закопчаване и се самопочиства доста лесно от кал, а в допълнение е и сравнително лека, затова моделите на компанията са предпочитани от много хора по света. Споменаваме го за протокола, тъй като в това отношение промени няма.

Във всеки друг аспект обаче педалите са обновени. Вътрешните промени засягат оста (стоманена) и лагероването – то е реализирано с един плъзгащ лагер Igus и с един капсулован лагер Enduro, като и двата вида са разработени специално за Crank Brothers и са съобразени с типа натоварвания, на които ще са подложени – нискооборотни движения с голям въртящ момент. Лагерите са защитени и със система от двойни уплътнения, които да пречат на вода, прах и други замърсители да проникнат към вътрешността на педала. Заради всички тези подобрения Crank Brothers подкрепят педалите си с 5-годишна гаранция, което рядко се среща при такъв „чувствителен“ компонент като педалите.

Външно Mallet DH се отличават с почти пълноразмерна, но също така и компактна, платформа от алуминиева сплв 6061-Т6 с регулируеми/сменяеми шипове – по 8 бр. от всяка страна. Формата на платформата е вдлъбната, за да пасва по-добре на ходилото, а ръбовете са скосени, за да може дори при удар в камък или друго препятствие край пътеката педалът по-скоро да се плъзне по него, отколкото да се забие.

Ключов елемент в новите педали са т.нар. подложки за сцепление (Traction Pad technology). Това са полиуретанови вложки – по две от всяка страна, разположени над оста на педала – с релефна повърхност, които осигуряват допълнително сцепление с подметката в областта около скобата за закопчаване. В комплекта има по два чифта такива подложки – с дебелина 1 или 2 мм, за да може потребителите да изберат подходящите за себе си.

Mallet DH засега се предлага в червен или черен цвят, а теглото на чифт е 479 грама. Най-хубавото е, че вече могат да бъдат разгледани и закупени и в България, цената е 249 лв.

Реклама

От същата серия, само че за хора с по-дълбоко дъно на портфейла, е и моделът Mallet DH 11. При него конструкцията е олекотена чрез използването на скоби от титанова сплав, а не от стомана, както и чрез допълнително скосяване на платформата и от вътрешната страна (откъм курбелите). Различно е и цветовото оформление, постигнато чрез двойна анодизация – в черно и златисто. Теглото е 445 грама, а цената повече от два пъти по-висока.

И понеже сме на тема Crankbrothers, може би си спомняте, че през 2016 г. компанията представи и нов регулируем кол за седалка, наречен Highline. Първоначално той бе лансиран с ход 125 мм, но сега производителят добавя още две опции – 100 и 160 мм, с обща дължина съответно 345 и 465 мм.

https://www.crankbrothers.com/

https://dragzone.bg/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>