Highline – нов понижаващ кол за седалка от Crank Brothers

В наши дни мнозина може и да не си спомнят, но Crank Brothers бяха едни от първите, които предложиха на пазара понижаващ кол за седалка. Този първи техен модел се казваше Joplin и беше хидравличен, но за жалост бързо започна да създава ядове, така че в крайна сметка компанията се отказа от него. Не много отдавна се появи моделът Kronolog, който беше механичен, но за 2016 г. Crank Brothers изненадващо (поне за мен) заменят този продукт със съвсем ново предложение – Highline.


Новият понижаващ кол на компанията се завръща към хидравлична система с възможност за безстепенно регулиране на височината в рамките на 125 мм. Говори се, че е възможно в бъдеще да се появи и вариант със 150 мм ход.

За да избегнат предишните проблеми, Crank Brothers са разработили изцяло нов хидравличен патрон с азотна камера, играеща ролята на пневматична пружина, като приоритет номер едно е била надеждността. За този патрон производителят твърди, че би трябвало да издържи минимум 3 години без никаква необходимост от сервизиране, а ако след това случайно се наложи да се прави такова, патронът може лесно да бъде демонтиран. Наред с това компанията е работила върху продукта заедно с Igus, Trelleborg и Jagwire, за да подсигури максимално качество и надеждност на останалите детайли – уплътнения, втулки, жила и брони.

Действието на кола е хидравлично, но дистанционната команда е с жило – предвидено е то да минава през рамката вътрешно и да се свързва към кола от долната му страна по начин, който е много лесен за опериране от страна на потребителя – не са необходими инструменти. Това не само прави продукта по-лесен за обслужване, но на теория би позволило един и същи кол да бъде използван на повече от един велосипед, ако си закупите отделно допълнителна команда.

Самата команда според Crank Brothers е сред най-ергономичните на пазара. Тя е с компактно лостче, което е прикрепено към сферична основа, а тя на свой ред може да бъде завъртяна във всяка посока, преди да бъде фиксирана. Това позволява на практика почти безкрайни възможности за избор на конкретна позиция, независимо дали ще разположите командата под или над кормилото, отляво или отдясно.

Скобата за седалката е с 2 болта, което позволява фин реглаж на наклона. Общата дължина на кола е 400 мм, а теглото, включващо и командата с броня и жило, е 580 грама.

Цената на Highline отговаря на името – 350 евро, но продуктът идва с 3 години гаранция, което би трябвало да е убедителен аргумент в негова полза.

www.crankbrothers.com

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>