Предложения за крос-кънтри 2017, част 2

Ето я втората обиколка… пардон, статия, на тема продукти за крос-кънтри, предложени от нашите партньори и рекламодатели. Първата част можете да си припомните ТУК, а във втората ви очакват още велосипеди, предназначени за хората, които гонят вятъра по пътеките, или за тези, които просто обичат да се разхождат с леки велосипеди по планините.


Ram HT.TWO.3 29

Най-достъпният 29-цолов байк сред твърдаците на Ram e изработен от хидроформовани тръби от AL7005 и се предлага отново в три ценови нива, като при всяка от разновидностите велосипедите са с ръчно наплетени колела с компоненти на лидери в областта като SAPIM и MACH1, а за лекото движение се грижат и гумите Maxxis Ikon. НТ2.3 е оборудван с 24-скоростно задвижване SRAM Х4/Х5, вилка SR Suntour XCR 32 LO-R с метална пружина, заключване и 100 мм ход, дискови спирачки SRAM DB1 и леки и надеждни периферни компоненти от KORE. Общото тегло на велосипеда е 14.5 кг.

Струва си да кажем и две думи и за геометрията, тъй като рамката на HT2 като цяло е с дълга горна тръба и челен ъгъл 69.5 градуса. Това я прави стабилна при каране с висока скорост и/или по стръмни терени, но не до степен, че да влошава маневреността. Като цяло геометрията ѝ е удобна както за по-неуверени колоездачи, така и за напреднали карачи, които искат малко повече свобода при спусканията в рамките на ХС карането.

1099.00 лв. от DimiBike.com


Sprint Addicted

Addicted e една от скритите перли в каталога на Sprint, може би често подценяван от потребителите. Този ХС велосипед със 100 мм ход на окачването, 27.5-цолови колела и приятна геометрия може да направи всяка лежерна разходка по пътеките още по-приятна и комфортна, а ако решите да бъдете по-сериозни и агресивни в карането, може да се изненадате от възможностите му. Вярно е, че това не е състезателен ХС байк, макар че върви леко и приятно по баирите, но е идеален за хора, които искат да им е по-меко и приятно при каране по леки до средно тежки терени и не желаят да заделят огромен бюджет за велосипед с двойно окачване.

Рамката е изработена от хидроформовани тръби, с четириставно окачване тип Horst link, с конусовидно чело и директен монтаж на предния дерайльор. Addicted се предлага в два размера (М и L), а геометрията е с добре оразмерена горна тръба, 70° челен ъгъл и 74° ъгъл на седалковата тръба – доста приятно балансирана и за изкачванията, и за леки, не много агресивни спускания.

Окомплектовката включва вилка и заден амортисьор SR Suntour Raidon, спирачки Sram DB1 и скоростна система с 3х9 предавки, включваща компоненти от сериите Deore, Alivio и Acera на Shimano. Колелата са с главини Shimano и капли Mach1 Neo, гумите са бързите Smart Sam на Schwalbe, а периферните компоненти са Truvativ Stylo. Общото тегло на велосипеда е около 14.5 кг.

1939.00 лв. от магазини Maxbike


Scott Scale 940

Scale е един от емблематичните спортни/състезателни ХС велосипеди на пазара. И макар че вариантът 940 е по-достъпен като цена, поради което е с алуминиева, а не с карбонова рамка, той запазва изцяло основните характеристики на тази моделна линия – геометрия, ниско тегло и максимална ефективност.

Геометрията при Scott е интересна с това, че те бяха едни от първите, които изоставиха „класическия“ ХС челен ъгъл в полза на по-малък (69.5°), който да направи атакуването на технични и стръмни терени при спусканията по-уверено и комфортно. Наред с това рамките са оразмерени и нагодени за някои от най-бързите ХС състезатели в света, така че това би трябвало да работи добре и за всеки друг, който обича да кара спортно и интензивно. Най-забавното обаче е, че същият този по-малък челен ъгъл добавя предимства и за начинаещи/любителски настроени колоездачи, така че не приемайте Scale само като байк за хора, каращи с пулсомери.

Алуминиевата рамка от сплав 6061, със своите хидроформовани и изтънени тръби, е лека (1470 г) и достатъчно корава, за да бъде ефикасно „оръжие“ за всеки, който иска да превзема сегменти в Strava или да подобрява постиженията си в състезанията. Целият велосипед тежи 11.5 кг и е оборудван с вилка FOX 32 Float Performance, за която с дистанционната команда RideLoc можете да избирате от кормилото между три режима на работа, осигуряващи контрол и ефективност във всяка ситуация (изкачване, спускане или смесено каране). Скоростната система е с компоненти Shimano XT и SLX, с 2х11 предавки, спирачките са Shimano Deore, а повечето други части са Syncros, включително и 29-цоловите капли, наплетени с главини Shimano и „обути“ в гуми Maxxis Ikon.

3699.00 лв. от Scott Bulgaria


Ram HT.One.2

Междинната разновидност на обновения модел HT.One е с вилка Rock Shox XC30TK със 120 мм ход, които осигуряват малко повече комфорт от обичайното при този клас велосипеди. Рамката е с прости и приятни форми, без нищо излишно, но и без компромиси със здравината или геометрията.

Задвижването е Sram X4 с 27 скорости, а компонентите на Kore допълват окомплектовката на велосипеда, като с доказаното си ниско тегло и високо качество допринасят за доброто ниво на продукта. Комбинацията от ръчно наплетени капли Mach1 със спици Sapim, главини Formula и гуми Maxxis, подходящи за бързи трасета, осигурява лек и приятен вървеж на велосипеда и го прави подходящ както за съботно-неделни разходки, така и за тренировки, ако сте по-спортно настроени.

999.00 лв. от DimiBike.com


Каска Exustar E-BHM122

Предложението от магазин Горгона всъщност не е точно за крос-кънтри, а по-скоро за All Mountain, но в наши дни тези понятия май са доста размити така или иначе. Важното в случая е, че каската на Exustar е с изключително добра вентилация (има 20 отвора за проветрение), мрежа против насекоми и приятно тегло (288 грама). Конструкцията е от типа In-mold с EPS пяна, а задната част е по-голяма, за да обгърне по-добре тила за повече защита. Козирката се регулира, може и да се сваля.

Вътрешната „клетка“ позволява бърз и лесен реглаж в рамките на избрания размер (в момента е наличен размер: 56-62 см, по принцип има и по-малък), а омекотяващите подложки, които служат за попиване на потта и за повишаване на комфорта, могат да се свалят, за да бъдат изпрани.

89.00 лв. от магазин Горгона


Bergamont E-Roxter 8.0 Plus 27.5

Ето едно предложение, което все още е необичайно за нашите ширини, но в Западна Европа сегментът на е-байковете се развива със страшна сила. Мнозина вероятно ще отрекат напълно правото на подобен велосипед да бъде слаган в графата крос-кънтри, но защо не? Твърдата рамка, вилката Manitou Machete със 120 мм ход и геометрията с челен ъгъл 71° го поставят точно в тази категория, макар че големите Plus гуми Schwalbe Rocket Ron и електрическият мотор Bosch Performance Line CX с 250 вата мощност ни карат да се чудим дали би било справедливо да го караме редом до някоя състезателна ХС бегачка… Там е работата, че заради подпомагането, за което са предвидени четири различни режима (50% ECO, 120% TOUR, 210% SPORTS и 300% TURBO), с такъв велосипед всеки би могъл да се почувства като ХС състезател по баира нагоре, поне що се отнася до скоростта на движение. 🙂

Шегата настрана, електрическите маунтин байкове като този са направени не толкова за надъхани спортисти, колкото за лежерно настроени ентусиасти, които чрез асистираното педалиране могат да разширят значително диапазона си от терени за каране и дължината на разходките си сред природата, тъй като според данните на производителя E-Roxter 8.0 може да измине до 180 км с едно зареждане на батерията (разбира се, при икономичен режим на подпомагане), която също е Bosch – Li Ion 36 V / 500 Wh.

Рамката и целият велосипед са изработени за пълна интеграция с електрическата система за задвижване, но понеже не се разчита само на нея, байкът разполага и с 11 скоростна система Shimano XT, а за спирането се грижат спирачки Magura MT4.

В България този и още много електрически велосипеди се предлагат в сайта https://www.ekolelo.bg/.

3399.00 Евро от ekolelo.bg


Реклама


Ram HT.One.1

По-нагоре ви представихме една от по-достъпните окомплектовки на HT.One, а това тук е топ-моделът в линията. Не че той е недостъпен – напротив, цената му е все така приятна, но оборудването е още по-добро – вилката е вече Rock Shox  Recon TK – отново със 120 мм ход и метална пружина, но и със заключване от кормилото.

Скоростната система е изцяло с компоненти от актуалната серия Alivio на Shimano, която е „прихванала“ множество подобрения от по-горните класове на японския производител и се справя отлично със задачата да осигури максимално широк обхват от предавки, точни и прецизни превключвания и надеждност при каране в планински условия. Всичко това го пиша и от личен опит, тъй като до скоро един такъв велосипед бе в МТБ-БГ за тестване, така че скоро очаквайте и подробни впечатления за него.

Колелата, както и периферните компоненти Kore, са приятно допълнение, а теглото на велосипеда без педали е около 13.5 кг.

1249.00 лв. от DimiBike.com


Shockblaze KRS Pro 2016

Ако искате да се с сдобиете с карбонов ХС велосипед на достъпна цена, това предложение на Shockblaze от миналогодишния им каталог не бива да бъде подминавано. Рамката е същата като при останалите модели KRS, т.е. със състезателна ХС геометрия, конструкция тип монокок, ниско тегло и значителна коравина, така че да бъде максимално ефективна при изкачванията. Конусовидната челна тръба, вътрешният път за жилата на скоростите и предпазителят за стойките на веригата от страната на задвижването са сред по-важните акценти в нея.

Окомплектовката е впечатляваща за този ценови клас – скоростната система е смес от компоненти Shimano XT, SLX и Deore, като е избрано задвижване с 3х10 предавки, тъй като това е най-евтиният модел от серията и е по-любителски насочен. Вилката Manitou Marvel със 100 мм ход и заключване е учудващо отзивчива и приятна като работа, а периферните компоненти Shockblaze допълват хармонично визията на велосипеда. Колелата са с размер 27.5, главини Shimano, капли Mach1 Neo и гуми Continental X-King, а спирачките са Shimano M396.

1999.00 лв. от Shockblaze.com


Scott Scale 950

Още един велосипед от серията Scale, който е с няколко стотачки по-евтин от представения горе Scale 940. Отново 29-цолови колела, същата доказана рамка и почти същото тегло (11.80 кг). Много от компонентите са сходни и формално дори скоростната система е от същия клас (Shimano XT/SLX), само че е с 2х10 предавки.

2799.00 лв. от Scott Bulgaria


Sprint Apolon Pro 27.5

Още една класика, само че в началния ценови клас. Pro е малко по-високото изпълнение на доказания модел Apolon и в момента може да бъде закупен на специалната цена 750 лв. Срещу нея получавате рамка с класически дизайн, полуинтегрирани чашки, задна спирачка в контурите на задния триъгълник и възможност за поставяне на два бидона за вода. Вилката е SR Suntour XCR 32 RL-R със 100 мм ход и заключване, а скоростната система е с 3х9 предавки Shimano Alivio/Acera. Shimano са и хидравличните дискови спирачки, както и главините, а периферните компоненти са предимно Zoom. Байкът се предлага в три размера и е с любителска ХС геометрия – прилична дължина на горната тръба, челен ъгъл 70°, ъгъл на седалковата тръба 73°. Теглото на Apolon Pro e 14.8 кг.

750.00 лв. от магазини Maxbike


Ram Mentor 1 и 2

Ако сте почитатели на 26-цоловите велосипеди и на ниските цени, моделите Mentor 1 и Mentor 2 ви очакват в DimiBike.com.

Рамката е сходна с тази на HT.One, само че е предназначена за 26-цолови колела и тежи 2.1 кг. Изчистените линии и променливата форма на тръбите са допълнени от чело с полуинтегрирани чашки и съвместимост както с V-образни, така и с дискови спирачки.

Именно това е и разликата между двата модела – по-скъпият Mentor 1 е с дискови спирачки Shimano M396 и свързаните с тях колела с главини Formula и капли Mach1, докато Mentor 2 е с V-образни.

Иначе окомплектовките са идентични – вилка: Rock Shox XC28TK със 120 мм ход, задвижване Sram X4/X3 с 24 скорости, периферни компоненти Kore и гуми Maxxis Pace.

Mentor 1 – 739.00 лв. от DimiBike.com

Mentor 2 – 639.00 лв. от DimiBike.com

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>