Scott.bg | От АМ до DH – четири предложения за новия сезон

В началото на пролетта в три статии ви представихме повечето новости около велосипедите на Scott за 2017 г., но в тях фокусът бе предимно върху ХС моделите Spark, Spark Plus и Scale. Това е така, защото в линиите за All Mountain, ендуро, фрийрайд и спускане за този сезон няма фундаментални обновления, но това не означава, че липсват интересни продукти, напротив! Някои от тях даже вече са в българската търговска мрежа, а други могат да бъдат доставени по поръчка.


Scott.bg ни помолиха с тази статия да насочим вниманието ви към четири модела, които са предназначени за хората, обичащи карането надолу – бързо и агресивно, по пътеки, в байкпарковете или дори по фрийрайд склоновете. Тези четири байка са различни, някои са подходящи и за изкачване, но общото между тях е, че са направени с главната цел да завършите спускането с усмивки и викове на удовлетворение.

Scott Genius 740

Започваме с може би най-универсалния модел на Scott, който може да се изкачи до върха със същата лекота, с която след това ще се спусне надолу. Моделите Genius от години са еталон в All Mountain сегмента, предлагат се във варианти с 27.5 и 29-цолови колела, като представеният тук байк е с по-малкия размер, което се разбира и от цифрата седем в името му.

Рамката на Genius 740 е изработена от лека алуминиева сплав 6061 с изтънени тръби, конусовидно чело, средно движение BB92, директен монтаж на предния дерайльор и уши IDS SL за задна проходна ос 142х12 мм. Всички тези характеристики без съмнение са модерни и актуални, но не са нещо уникално в байк-индустрията.

Системата TwinLoc обаче е нещо друго… Нещо, което няма да срещнете при всеки. Тя не просто позволява да заключите едновременно предното и задното окачване, но и да изберете между три различни настройки на вилката и задния амортисьор, оптимизирани съответно за изкачване, смесено каране с ефективно педалиране и спускане с напълно отключено окачване. За целта Genius 740 е екипиран с изработени по поръчка на Scott вилка FOX 32 Float Performance Rhythm Grip 3 и шок FOX NUDE (вариация на модела Float Performace), който е с три режима на работа. При отключен режим (Descend) и вилката, и задното окачване работят със 150 мм ход, без да са ограничени от нищо при обирането на всякакви неравности по терена – от най-дребните до стряскащи очите камънаци, улеи и корени. Превключете в режим Trail и задният ход намалява до 100 мм, като се включва и платформа, която повишава ефективността при педалиране. Ако изберете режим Lockout (заключване), окачването и от двете страни е блокирано за максимална ефективност при педалиране.

За колоездачите, които са по-взискателни към геометрията и са склонни да правят промени в нея с оглед условията на каране, Genius 740 разполага и с малкото чипче при захващането на задния амортисьор, което позволява да промените височината на средното движение с няколко милиметра и челния ъгъл с половин градус. Пълните данни за геометрията при всеки от четирите размера можете да видите в тази таблица:

Окомплектовката на Genius 740 включва доказани компоненти от среден и висок клас, на които можете да разчитате във всякакви условия. Такива са задвижването Shimano Deore/Deore XT с 2х10 предавки, спирачките Shimano М506 и периферните компоненти Suncros, включително и регулируем кол за седалка. Колелата на велосипеда са с главини Shimano М618 и капли Syncroc X-25, а гумите са Schwalbe Nobby Nic 2.35.

Теглото на целия велосипед е около 13.4 кг, а цената за България е 5499 лв.

Scott Genius LT 720 Plus

Привидно от същата порода е и вторият велосипед, на който спираме вниманието ви. Той обаче е видимо „по-якичък“ – впечатление, което се дължи на по-дългия ход на окачването (160 мм отпред и отзад) и на големите Plus гуми Maxxis Minion с размер 27.5х2.8. Байкът е базиран върху успешния ендуро модел Genius LT и геометрията напълно отговаря на това предназначение, а широките гуми, позволяващи по-ниско налягане, добавят още по-добро газене и сцепление във всякакви условия.

И при Genius LT 720 Plus виждаме командата TwinLoc, както и вложката при закрепването на шока, която позволява лека промяна в геометрията. В зависимост от това челният ъгъл може да бъде 65.8 или 66.3°, но най-добре е да разгледате геометрията с всички детайли тук:

Рамката е алуминиева, с хидроформовани и изтънени тръби и посочените при Genius модерни характеристики, но заради по-широките гуми е използван стандартът Boost, т.е. проходна ос 148х12 мм отзад, респективно 110х15 мм отпред.

Използвана е също така скоростна система с един венец отпред, състояща се основно от компоненти Sram NX, но със заден дерайльор Sram GX и с оригинален преден водач за веригата на Scott. Вилака и задният амортисьр са от Fox, допълващите компоненти са основно Syncros, а хидравличните дискови спирачки са Shimano.

Теглото на Genius LT 720 Plus е около 14.3 кг. Цена: 6899 лв.

Scott Voltage FR 710

Преминаваме към предложението за фрийрайд – модела Voltage FR 710. Със своето ниско средно движение, малък челен ъгъл и къса задница той ще се чувства отлично в байкпарковете, по DH трасетата и по всяка друга пътека с наклон надолу.

Основната концепция при този велосипед е възможността за индивидуализиране и приспособяване към различни трасета, различен стил и  предпочитания за каране. Вилката Fox 36 e със 180 мм ход, но освен нея можете да ползвате и всяка друга еднокоронна вилка с ход от 160 до 180 мм, както и двукоронна с ход 200 мм. За задното окачване можете да избирате между 170 и 190 мм ход (има два отвора за монтаж на шока към планките), които са достатъчни за каране дори по най-грубите терени. Челният ъгъл се регулира от 62 до 66° посредством специалните чашки на Syncros, а ушите за задната ос IDS-X ви дават избор между проходна ос 12х135 мм или стандартна главина с QR и ос 10х135 мм. Чрез тях можете да променяте и дължината на задницата – 410 или 425 мм. Към това се добавя и възможността да използвате не само стандартните за модела 27.5 колела, но и по-малкия 26-цолов размер.

Окомплектовката е с подобаващи за такъв байк компоненти – задвижване с един венец Sram X9/X7/Truvativ Descendant, спирачки Shimano XT и периферни компоненти Syncros. Колелата са с главини Formula, капли Syncros и гуми Schwalbe Magic Mary. Теглото на целия велосипед е 15.8 кг.

Цена: 8499 лв.

Scott Gambler 720

Последен в това представяне е моделът за спускане Gambler. Като повечето представители на тази категория, той предлага на карачите изобилие от ход на окачването (210 мм отзад, 203 мм отпред), осигурени от система на задно окачване, която изглежда доста сложна заради „оплетените“ ставни връзки, но всъщност е едноставно окачване с люлеещо се рамо и допълнителна лостова конструкция, която задвижва шока и модифицира коефициента на окачването. Scott я наричат Floating Link и наблягат на това, че е разработена специално с оглед на задния амортисьор FOX RC4, така че да работи в пълна хармония с него. И не само това – чрез тази конструкция проектантите са намалили движението в точките на закрепване на шока от 36 на 9 градуса в единия край и от 12 на 4 градуса в другия край, което намалява натоварването върху втулките и удължава живота им, а също така подобрява чувствителността към дребни неравности.

Алуминиевата рамка (от сплав 6061) с хидроформовани тръби с променлива дебелина на стените може да се похвали с още много екстри и с отлична геометрия, но отново най-силно впечатление прави приспособимостта на байка към различни предпочитания и условия за каране. Задната проходна ос е с размери 12х150 мм, но има два чифта отвори в ушите, което позволява промяна в дължината на задницата. Височината на средното движение се променя с няколко милиметра чрез вложка в долната точка за закрепване на шока. Чашките с променлив ъгъл осигуряват възможност да промените стандартния челен ъгъл (63°) с два градуса нагоре или надолу. А ако предпочитате по някаква причина по-малък диаметър на колелата, можете да замените стандартните за модела 27.5 с 26-цолови.

Окомплектовката е със скоростна система Sram GX DH, спирачки Shimano Deore с 203 мм дискове, периферни компоненти Syncros и здрави колела с главини Formula, капли Syncros и гуми Schwalbe Magic Mary. Теглото на Gambler 720 е около 17.6 кг.

Цена: 8499 лв.

http://scott.bg/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>