Предложения за ендуро 2017 | DragZone.bg

Ендуро сезонът започна с пълна сила, така че през месец май в няколко поредни статии ще ви представим продукти за този тип каране, предлагани на българския пазар от наши партньори. Започваме с пет продукта от DragZone.bg.


Рамка Banshee Rune 2016

За тези, които обичат бутикови изделия. За тези, които предпочитат алуминиева рамка. За тези, които знаят какво стои зад канадската марка Banshee. И за всички, които искат да заложат една качествена основа при изграждането на своя ендуро велосипед.

Banshee Rune се появи преди доста години в момент, когато стана очевидна нуждата от АМ велосипеди – такива, които да са едновременно добри в спускането по технични и трудни терени, но и достатъчно леки и ефективни при изкачването. Такава е мисията на този модел от момента на създаването му, та до наши дни, като през цялото това десетилетие рамката не веднъж е променяна и подобрявана, за да се стигне до настоящото поколение с 27.5-цолови колела, 160 мм ход на окачването и агресивна геометрия с челен ъгъл около 65° (може да се променя с половин градус нагоре или надолу), ъгъл на седалковата тръба (ефективен) около 74.5° (променя се заедно с челния ъгъл), ниско средно движение, сравнително къса задница и дължина на горната тръба в средния диапазон (590 мм за размер М), която би паснала идеално на повечето потребители.

Окачването е наречено от Banshee KS Link и представлява многозвенна система с цял заден триъгълник, закачен чрез ставни връзки към предния. Кинематиката и характеристиките му са оптимизирани за АМ/ендуро каране, т.е. производителят обещава ефективно педалиране и отлична работа при спускане. Имайте предвид, че задният амортисьор от снимката не е включен в комплекта – рамката се продава без него, така че можете да я оборудвате с предпочитан от вас шок.

Други важни неща, които можем да отбележим, са конусовидната челна тръба, отворите за поставка за бидон на долната тръба, външният път за жилата и маркучите (Banshee предпочитат да не затрудняват потребителите по отношение на поддръжката чрез вътрешно окабеляване), накрайникът ISCG05, който може дори да се демонтира при нужда, и задната проходна ос 142х12 мм, която е част от модулните накрайници, чрез които се постигат и промените в геометрията, за които стана дума по-горе.

Хората, които търсят вариант за надграждане, запазвайки 26-цоловите си колела и частите, свързани с тях, ще се зарадват от факта, че макар стандартно да е предвидена за 27.5, рамката Rune е съвместима и с 26-цолови колела.

2390 лв. от DragZone.bg


NS Snabb E1 2017

NS Bikes станаха известни първо със своите твърди рамки, но в последните години се представят не по-зле и на пазара за велосипеди с двойно окачване. Марката е полска и започва от нулата някъде през 2003-2004 г., но това не ѝ пречи днес да е спонсор на някои от най-талантливите карачи в света (например Сам Пилгрим) и „да играе във висшата лига“, редом с някои от най-известните велопроизводители.

Snabb е актуалният ендуро/АМ модел на компанията, предлаган в няколко варианта и окомплектовки. E1 е по-скъпата от двете ендуро модификации с алуминиева рамка. Освен тях има и варианти с карбонова.

Ако започнем от геометрията, Stabb е типичен представител на актуалните тенденции в ендуро сегмента – челен ъгъл 65°, седалков ъгъл 75°, ниско средно движение и сравнително дълга рамка, но без крайности. Използвани са хидроформовани тръби от алуминиеви сплави 6061-Т6 и 6066-Т6, като е предвиден и вътрешен път за жилата.

Окачването е четириставно, тип Horst link, като в него е заложен достатъчно anti-squat, т.е. ефективност при педалиране, оптимизирана за скоростни системи с един венец отпред. NS Bikes използват заден амортисьор Rock Shox Deluxe Debonair от новите „метрични“ размери, при това с т.нар. палцово захващане (trunnion mount), което позволява шокът да е с по-дълго бутало при по-малка обща дължина. Това пък дава възможност за по-ниско лостово отношение и по-линейна характеристика на окачването за максимална отзивчивост към всякакъв размер препятствия. Със 160 мм отзад и 170 мм ход на вилката Rock Shox Lyrik RC, Snabb E1 може да преодолее без проблеми всеки терен надолу – от бързите горски пътечки до трасетата за спускане в байкпарковете.

Окомплектовката включва скоростна система 1х11 Sram GX, спирачки Sram Guide R, регулируем кол за седалка Rock Shox Reverb и периферни компоненти NS Bikes (включително главините и каплите), които с цветовото си оформление внасят допълнителна екстравагантност към „войнишката“ визия на байка.

7490 лв. от DragZone.bg


Наколенки IXS Carve Evo

Наколенките Carve от iXS, които са сред лидерите в защитната екипировка, не използват твърд (пластмасов) протектор. Вместо това те разчитат на иновативен вискоеластичен полимер Xmatterтм, чиято структура при удар се втвърдява и абсорбира енергията (продуктът покрива европейския стандарт CE/EN1621), но в нормално състояние е мек и еластичен, така че да не ограничава движенията и да осигурява по-голям комфорт при каране.

За повишения комфорт се грижат и проветривите материи, използвани като основа/чорап за наколенката. От задната страна има напълно дишащ панел, докато под самата защитна кора и около коляното платът е по-плътен, за да предпазва от охлузвания, но все пак достатъчно порест, за да преминава въздух през него. Най-горният слой на наколенката е от кевларен плат, устойчив на разкъсване. От двете страни също са интегрирани защитни панели, които обаче не пречат на сгъването на коляното. Освен чрез ластици в горния и долния край със силиконови ленти от вътрешната страна, Carve Evo се пристягат допълнително и с два велкро ремъка, така че в случай на падане да си останат на мястото.

Теглото на чифт наколенки е около 400 грама, а размерите, в които се предлагат, са M, L и XL.

169 лв. от DragZone.bg


Педали Crank Brothers Mallet E

Малко са педалите, които могат да се мерят по качества с Crank Brothers. Американската компания използва свой запазен механизъм, който осигурява четиристранно закопчаване, свобода на движенията (ъгълът на откопчаване може да се променя на 15 или 20 градуса чрез обръщане на скобите) и отлично самопочистване от калта, поради което педалите им са предпочитани от много карачи по цял свят. Към това можем да добавим и красив, изчистен и функционален дизайн, поради което не е случайно, че моделът Mallet E, който през 2016 г. бе чисто нов, спечели тогава награда за дизайн и иновации.

Серията Mallet по принцип е свързана със спускането, но буквата Е в името на продукта показва, че тези педали са фокусирани главно върху ендурото. Заради това те са с по-къса ос, осигуряваща 52 мм Q-фактор, така че да се закачат по-малко в странични елементи при каране по тесни и вкопани в земята пътеки.

В допълнение към автомата, Mallet E имат и стабилна платформа с по 6 регулируеми/сменяеми шипа от всяка страна, а за сцеплението в областта непосредствено до скобата се грижат специалните каучукови подложки. Вдлъбнатата форма на платформата осигурява естествено оформена опора за ходилото, следвайки неговата извивка, а скосените ръбове са заложени за приплъзване в случай на среща с камъни и други препятствия по пътеката.

Някои от най-съществените подобрения в новото поколение педали на Crank Brothers засягат лагероването – всеки от педалите има по два лагера, един капсулован с марка Enduro и един плъзгащ Igus LL, като и двата вида са подбрани специално с оглед на типа натоварвания, на които ще бъдат подложени. Те са защитени и със система от двойни уплътнения, за да не проникват към тях нито вода, нито прах.

Теглото на Mallet E е само 419 грама за чифт, което ги прави едни от най-леките платформени педали с автомати на пазара. 

249 лв. от DragZone.bg


Bell Super 3R Mips 2017

Предшественикът на тази каска, моделът Bell Super 2R, е една от най-популярните и използвани ендуро каски, защото позволява подход „две в едно“ – имате едновременно и каска тип половинка, и шлем с подбрадник. Той се сваля или слага лесно, с три щрамера, и съвсем не е някакъв бутафорен елемент – в „цял“ вид каската се усеща като типичен fullface, с тази разлика, че тежи под 800 грама и осигурява значително по-добра вентилация от повечето DH/FR шлемове.

В Super 3R е внедрена и новата система Float Fit™, която позволява прецизно регулиране с микростепени. Наред с това е променена и формата на каската – както отвътре, така и отвън. С това Bell адресират тези колоездачи, за които досегашният модел не е бил напълно удобен.

Другите важни детайли, характерни за модела, са регулируема козирка, съвместимост с маска за спускане, интегрирана стойка за екшън камера и подразбиращата се от името система MIPS, която добавя защита срещу усукващи натоварвания при падане и удар в главата.

За доброто проветрение се грижат общо 23 отвора в горната част на каската, още шест в подбрадника и четири пролуки над веждите, а за комфортния контакт с кожата можете да разчитате на подложките X-Static® с антибактериална защита.

Bell Super 3R покрива стандартите CE EN1078 и CPSC Bicycle и се предлага в три размера и няколко цвята.

349 лв. от DragZone.bg

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>