Предложения за крос-кънтри 2017, част 1

Сезонът започна с пълна сила, първите състезания по крос-кънтри минаха и заминаха, а още много се задават в следващите пролетни месеци. Затова решихме, че е време и за тази статия.


Нека обаче го кажем ясно още в самото начало – продуктите в нея не са само за състезания и тренировки! Да, думичките крос-кънтри (или ако предпочитате, кънтри-крос за майтап) обикновено се асоциират с висок пулс, стръмни баири и яко „напиняне“, но има и един голям процент хора, които просто обичат да се разхождат с велосипед сред природата, търсейки по-леки терени и по-дълги дистанции. За тях късоходовите леки велосипеди и като цяло по-леката и проветрива ХС екипировка също вършат добра работа, пък и много от тези любители постепенно развиват желание за по-спортно каране, за тренировки, за състезания и хоп, току виж се оказали сред стотиците участници в „Байк за Чепън“ или „Витоша 100“.

Впрочем едното от тези състезания е след броени дни, другото е след месец и половина, но и това няма никакво значение в случая – ако някой от представените продукти ви хареса, не е нужно да чакате специален повод, за да си го купите. 🙂


Cube AMS 100 C:68 Race 29

 

С какво да започнем подобна статия, ако не с един чистокръвен, карбонов ХС велосипед с двойно окачване и 29-цолови колела? Има и допълнителна причина да ви представим точно този модел на Cube и тя е, че рамката е изцяло обновена за 2017 г.

C:68 в името отразява конкретния композитен материал от въглеродни нишки и висококачествени смоли, а технологията, по която е изработена рамката, се нарича Advanced Twin Mold. Без да изпадаме в подробности, стремежът на Cube при това ново поколение е бил да постигнат още по-ниско тегло и още по-голяма коравина, за да осигурят максимална ефективност на ХС велосипедите от тази серия. Част от това уравнение е и преминаването към т.нар. Boost стандарт, т.е. 148х12 мм проходна ос отзад и 110х15 мм отпред. Кинематиката на окачването също е оптимизирана за още повече ефективност, а дистанционното заключване от кормилото действа едновременно спрямо вилката и задния амортисьор. Струва си да отбележим също така вътрешния път за жилата на скоростите и маркуча на задната спирачка, като е предвидено оттам да минават и кабелите за електрическата скоростна система Di2 на Shimano, ако предпочитате да заложите на такава. За подсилване на изчистения, доминиран от натуралния вид на карбона облик, дизайнерите са се постарали да скрият и лагерите на кобилицата, което дори придава леко футуристичен вид на някои части от рамката. Практичността обаче в никакъв случай не е на заден план – AMS 100 е една от малкото рамки със задно окачване, която позволява монтирането на две поставки за бидони.

Окомплектовката на велосипеда също е внимателно подбрана, като най-важните компоненти – вилката и задният амортисьор – са типични представители от високия клас на Rock Shox – Monarch XX отзад и SID XX отпред. Колелата Fulcrum Red 44, „обути“ с бързи гуми като Schwalbe Rocket Ron и Thunder Burt, се грижат за лекото търкаляне и бързото ускоряване на велосипеда. Скоростната система е с 2х11 предавки  тя, както и спирачките, са Shimano Deore XT. Cube са заложили на тази група, тъй като при нея съотношението между цена, функционалност, надеждност и тегло е може би най-добро. В допълнение периферните компоненти Cube също са доста олекотени, а цялостното тегло на AMS 100 C:68 Race 29 е 11.1 кг.

7850.00 лв. от bikecenter.bg


KTM Scarp Elite 29″

Scarp Elite е представител на състезателните велосипеди KTM с двойно окачване, произведени в Австрия. Структурата на карбоновата рамка е оптимизирана за постигане на минимално тегло, солидна здравина и допълнителна коравина в ключови зони, а новата конфигурация на окачването, използваща т.нар. Straight-Line-Link (праволинейна връзка), според производителя осигурява едновременно по-добро абсорбиране на малките неравности и повече прогресивност за по-сериозни натоварвания, както и отлична ефективност при педалиране. Затова и ходът на задницата е 90 мм – с 10 мм по-малко от този на вилката.

Ключовият детайл при новото окачване обаче е липсата на ставна връзка между стойките на веригата и стойките на седалката. Това, в комбинация с възприемането на по-широка задна главина Boost 148 с проходна ос, води както до увеличаване на коравината, така и до намаляване на теглото. Рамката на Scarp Elite може да се похвали с всички модерни екстри за велосипед от висок клас като конусовидна челна тръба, вътрешно окабеляване, директен монтаж на предния дерайльор и др., а проектантите са се постарали да осигурят две позиции за монтаж на поставки за бидони в рамките на предния триъгълник.

По отношение на геометрията Scarp Elite залага на дълг горна тръба, къса лапа и челен ъгъл 70° – в комбинация с големите колела, тези параметри осигуряват уверено поведение при спускане и ефективна позиция при изкачванията.

Окомплектовката е от висок клас и включва вилка Rock Shox Reba RL с дистанционно заключване, скоростна система Shimano Deore XT с 2х11 предавки, спирачки Shimano SLX и колела KTM-DT Pro II CC 29″ DT Tubeless easy с гуми Schwalbe Rocket Ron Evo. Периферните компоненти също са с марката на производителя.Теглото на велосипеда е 11.7 кг.

5790.00 лв. от Dragzone.bg и магазини Drag Zone


Trek Top Fuel 8 19.5 29

Моделите Top Fuel на Trek също са представители на състезателната раса, а това, че са с двойно окачване, ги прави особено подходящи за любители на ХС карането, които не бягат от техничните терени и пътеки, а по-скоро ги търсят. Макар че Top Fuel 8 e най-достъпният представител на серията и е с алуминиева, а не с карбонова рамка, той споделя почти всички характеристики на 2-3 пъти по-скъпите топ-предложения на Trek, като започнем от геометрията G2, която е оптимизирана за 29-цолови колела. Рамката е изработена от Alpha Platinum Aluminum, което е най-високият клас алуминиева сплав, използвана от Trek, а сред акцентите можем да посочим следните детайли:
– Active Braking Pivot (ABP) – концентрична става на задното окачване около оста на задното колело, която осигурява независимост на окачването от действието на спирачките.
– Full Floater – стойките на веригата продължават и отвъд ставата, чрез която са закачени към рамката, и към краищата им е монтиран задният амортисьор – това позволява прецизно динамично моделиране на кинематиката на окачването, така че да се постигне променлив коефициент на сгъване с желаните от проектантите характеристики.
– EVO link – лека и корава кобилица.
– E2 – конусовидна челна тръба.
– Mino Link – вложка при една от ставите на окачването, чрез която може да се променя челният ъгъл с 0.5° и височината на средното движение с 10 мм.
– MicroTruss – компактни водачи за външно прокарване на броните и маркуча на задната спирачка + възможност за вътрешно окабеляване, ако предпочитате такова.
– Предпазител за долната тръба – заимстван от карбоновите рамки, този елемент е не по-малко полезен и при алуминиевите, ако често карате по терени, от които отскачат остри камъни.
– Средно движение PressFit 92.
– ISCG 05.
– Boost 148 задна проходна ос. 

Вилката е Fox Performance 32 Float, също с Boost 110х15 мм проходна ос и 100 мм ход, колкото е и на задното окачване. Върху тази основа Top Fuel 8 добавя скоростна система с 2х10 предавки, изградена от компоненти Shimano XT, SLX и Deore, спирачки Shimano Deore и допълващи компоненти Bontrager – колела Mustang Elite Tubeless Ready, гуми Bontrager XR1 Expert и периферни компоненти.

5915.00 лв. от dropin-shop.com


Pulse ST1

По-скъпият от двата твърдака на Pulse е един от най-препоръчваните велосипеди във форума на МТБ-БГ и не без основание. Ситуиран като цена около началното ниво на средния клас, ST1 предлага доста характеристики, които не са толкова често срещани при етикет до 1500 лв. Като пример можем веднага да посочим вилката Rock Shox Recon Silver със 100 мм ход, пневматична пружина и проходна ос. Скоростната система Sram X5 с 2х10 предавки и спирачките Sram DB5 също са сред забележимите акценти в окомплектовката, а скритите перли са главините, брандирани със собствената марка на Pulse, но всъщност доста качествени за цената си.

Разбира се, да не забравяме основата на всеки велосипед – рамката. 29 или 27.5 предпочитате? При ST1 размерът на колелата зависи от размера на рамката – при S и М те са 27.5, при L и XL са 29 цола. За лекото им търкаляне се грижат и гумите Maxxis Ikon. Двете по-малки рамки са компактни, но без да са къси, и се отличават с челен ъгъл 68°, който ще допадне както на по-начинаещи и неуверени колоездачи, така и на напреднали карачи, които обичат по-техничните и стръмни терени. При по-големите рамки геометрията е с класически за 29ка пропорции, а екипът на Pulse се е постарал да подбере адекватни периферни компоненти, които да направят велосипедите удобни и приятни за каране.

Тръбите на рамките преливат от една форма в друга, челото има брутален външен вид, а жилата за скоростите са вмъкнати в горната тръба. Теглото на рамка с размер М е под 2 кг, а на целия велосипед под 13 кг.

1459.00 лв. от Pulse Cycles


Cross Extreme

И понеже не всеки е склонен да отдели многохиляден бюджет за велосипед, хубаво е, че има и смислени предложения в началния клас. Новият модел Xtreme на Cross е точно такъв байк – с типична ХС геометрия, избор между размер на колелата 27.5 или 29 и цена под 1000 лв.

Визуално байкът е един от фаворитите ни в началния клас, но това, разбира се, е най-маловажното. По-същественото е, че рамката изглежда качествено и здраво изработена, с хидроформовани тръби с променливо сечение и дебелина на стените, а велосипедът върви доста леко и приятно, въпреки теглото си (малко под 15 кг). Казваме тези неща и защото в момента един такъв велосипед е в начална фаза тестване от МТБ-БГ, така че по-нататък може да очаквате и подробни впечатления.

И двете рамки се предлагат в три размера – М, L и XL, а окомплектовката е идентична, като изключим различията, продиктувани от размера на колелата. Вилката е Rock Shox XC30 TK с метална пружина и 100 мм ход, скоростите са 27 – предимно с компоненти Shimano Acera, но със заден дерайльор Shimano Deore M592. Спирачките също са Shimano – М315, хидравлични, със 180 мм диск отпред и 160 мм отзад. Колелата са с капли Crosser X11 и главини Shimano, а гумите са Continental X-King.

Xtreme определено има спортен вид и в зависимост от собствената ви физическа форма може да се ползва както за леки разходки, така и за по-интензивно каране.

999.00 лв. от дилърите на Cross или във velosiped.bg


Реклама


Капли No Tubes Crest MK3

No Tubes имат няколко нови и интересни продукта, които скоро ще ви представим в отделна статия, но тук обръщаме внимание на третото поколение капли на компанията – продукти, които са популярни по цял свят и в България, заради отличното съотношение между тегло и здравина. Най-впечатляващото при тази трета генерация е, че моделите Flow, Arch и Crest стават едновременно по-широки, но и по-леки!

Състезателните ХС капли Crest вече са с вътрешна широчина 23 мм, което увеличава коравината и стабилността и подобрява профила на гумите с по-голям балон, каквито все по-често се виждат и при ХС велосипедите. Изборът от размери е голям – 24, 26, 27.5 и 29 цола, както стандартно отворите за спици са 28 или 32, а при 24/26″ има и варианти за 24 спици. Алуминиевата сплав, от която са направени, е с номер 6069. Профилът е само за дискови спирачки, а както е известно, каплите на No Tubes са едни от най-подходящите за безкамерни гуми със запечатваща течност. И, разбира се, теглото – 326 грама за 26”, 341 грама за 27.5″ и 364 грама за 29”.

Ако разбиранията ви за крос-кънтри са свързани с по-агресивно каране, по-широки гуми (вкл. т.нар. Plus размери) или искате да наплетете колела за по-тежък карач, може да разгледате и моделите Arch (26 мм вътрешна широчина) и Flow (29 мм вътрешна широчина). По принцип тяхното предназначение е за АМ велосипеди, но теглото е толкова добро (406-453 грама при Arch и 459-527 грама при Flow), че лесно могат да се сложат и на ХС байкове.

159.00 лв. от bikecenter.bg


X-Fusion Streat RL2 27.5″ 2015

И като сме стъпили с единия крак в All Mountain територията, второто предложение на Веломания е за една вилка от висок клас на X-Fusion, която е точно за такива велосипеди. Streat е за 27.5-цолови велосипеди, със 140 мм ход, осигурени от пневматична пружина и контролирани от патрон RL2 с настройка на разгъването и заключване. Можете да променяте и хода на вилката, само че вътрешно.

Горните тръби са с диаметър 32 мм, а за допълнителната коравина на конструкцията се грижи проходната ос 15 мм с лост за бърз монтаж/демонтаж.

Въпреки солидния вид и немалкия ход, теглото на Streat е само 1750 грама – може би и това е дало основание на Веломания да я включат към предложенията в настоящата статия.

1490.00 лв. от Dragzone.bg и магазини Drag Zone


Cross Grip

Още един достъпен велосипед от Cross, предлаган в четири размера и във варианти с 27.5 или 29-цолови колела. Може да се каже, че Grip е един от най-популярните и класически модели на българския производител, с дългогодишна история, а в момента е и на промоционална цена, което го прави още по-изгоден.

Рамката е с класически дизайн, кръгло сечение на тръбите, полуинтегрирани чашки и задна спирачка в контурите на задния триъгълник. Хубаво е да знаете, че тя дава възможност за монтиране на степенка, калници или багажник – при този клас велосипеди това е важно.

Вилката е SR Suntour XCT със заключване и 100 мм ход. За задвижването се грижат 24 предавки, предимно с компоненти Shimano Altus. От японския производител са и спирачките, както и главините, а пък каплите са собствено производство – Crosser X11.

749.00 лв. 679.00 лв. от дилърите на Cross или във velosiped.bg


Trek Cali S WSD 18.5 29

Дамите също карат крос-кънтри, даже може би повече от мъжете в процентно отношение. За тях Trek имат специални модели с означението WSD (Women Specific Design) и Cali S e точно такъв велосипед, при това на достъпна цена. Спецификите започват с рамката и нейната геометрия, съобразена изрично с пропорциите на женското тяло, но и с това, че колелата са 29-цолови. Тя е изработена от алуминиева сплав Alpha Gold Aluminum, с изтънени тръби, полуинтегрирани чашки и възможност за монтиране на калници или багажник, така че при нужда велосипедът да може да бъде ползван и като градски/туристически. Това обаче не променя природата му – геометрията на Cali S е подходяща и за по-лежерни разходки, и за любителско спортно, дори състезателно каране.

Вилката е RockShox 30 със специално подбрана метална пружина и 100 мм ход + заключване. Съобразени с дамската аудитория са и някои от периферните компоненти, така че да осигурят максимално удобство и добра позиция за каране.

Иначе скоростната система е с 27 предавки, Shimano Altus и Acera; спирачките са Tektro M285, а повечето други компоненти са Bontarger. Общото тегло на велосипеда е под 14 кг, което не е никак лошо в този ценови клас.

1282.00 лв. от dropin-shop.com


Fi’zi:k Tundra M3 K:ium

Изборът на седалка е специфичен за всеки човек според анатомията му, но за нас в МТБ-БГ моделът Tundra на Fi’zi:k е един от личните ни фаворити (карали сме такава на няколко велосипеда), а познаваме и доста хора, които също я намират за удобна. Подходяща е както за любители, така и за състезатели, и е продукт от висок клас, изработен от леки и здрави материали.

На първо място обаче е формата. Tundra е дълга, плоска и тясна седалка (290х125 мм), с отчетлива спортна насоченост и ниско тегло – 200 грама. Ако пасне на тялото ви, тя гарантира ефикасност при педалиране, стабилност, но и гъвкавост в зоните на допир с бедрата, така че да повиши комфорта.

Релсите са от специалната олекотена сплав K:ium, а в основата на седалката, от задната страна, е вградена поставка I.C.S. за закачане на чантичка, заден стоп или друг аксесоар от тази серия.

219.00 лв. от Dragzone.bg и магазини Drag Zone


Комплект Specialized MTB XC Kit

Ако сте посещавали ХС състезание, вероятно сте виждали монтирани с тиксо към рамката мулти-инструменти и резервни гуми… не че е лошо решение, но Specialized смятат, че имат нещо по-добро. SWAT (съкр. от Special Weapons And Tactics) са специални подразделения на американската полиция, предназначени за изпълнение на опасни операции. Подразбира се, че те използват и специални технически средства, а това е дало идея на Specialized да прикачат абревиатурата към една серия аксесоари, проектирани специално да бъдат полезни на хората, чиято мисия е да карат максимално ефективно – в състезанията, по време на тренировките и дори при обикновените разходки.

ХС комплектът на горната снимка е част от тази серия и спестява място и тегло. Включва две поставки за бидони, като към едната от тях може да прикачите и мулти-инструмента EMT Cage Mount Tool. В специалната кутия, която може да се монтира директно към избрани рамки на компанията (Epic, Stumpjumper Hardtail и Diverge), ще намерите още инструмент за верига, EMT щанга за гуми, CO2 глава и вътрешна гума Turbo 29er.

189.00 лв. от bikecenter.bg


Trek Marlin 7 17.5 29

Моделите Marlin представят началния клас ХС велосипеди на Trek и като такива са ориентирани предимно към любители, но в геометрията се усещат заемки от по-скъпите серии, така че можете да разчитате на удобство и ефективност при карането.

Рамката е от алуминиева сплав Alpha Silver Aluminium и дори при тази цена е подкрепена с доживотна гаранция от производителя.

Окомплектовката е на практика същата като при женския модел Cali S, представен по-нагоре, само че без специфичните за дамите компоненти и настройки. Вилката е RockShox 30 с метална пружина и 100 мм ход + заключване. Скоростната система е с компоненти Shimano Altus и Acera и с 3х9 предавки; спирачките са Tektro M285, а повечето други компоненти са Bontarger. Същата е и цената, а теглото е 14.35 кг.

1282.00 лв. от dropin-shop.com


Vee Rubber VRB-089 Victory Pro 26×2.10

Някои може да смятат 26-цоловия размер за погребан, но голям процент от потребителите по света и у нас все още имат такива велосипеди и си ги карат. Затова Velosiped.bg представят този нов за България модел на тайландската марка Vee Rubber, който е с универсална, дори леко агресивна шарка за крос-кънтри и с широчина на протектора 2.1 инча (ETRTO 53-559). До други характеристики на модела не успяхме да се доберем, но така или иначе основното предимство на този продукт е цената.

17.40 лв. от velosiped.bg


Giro Montaro Mips 2017

Независимо дали предприемате дълго изкачване или технично спускане, каската Montaro™ Mips ще ви вдъхнови, без значение накъде води пътеката. Компактната форма на тази каска, в съчетание със системата за вентилация, ще ви осигури едновременно комфорт и сигурност.

Конструкцията на каската е класическа, тип In-mold – с поликарбонатна обвивка отвън и EPS пяна от вътрешната страна, която абсорбира енергията в случай на удар. Както личи и от името, добавена е и системата MIPS (Multi-directional Impact Protection System) – това е технология, която проправи пътя си първо при каските за спускане и АМ/ендуро, но вече се внедрява и в каски за крос-кънтри, шосе и дори при детските модели. MIPS ограничава последиците от т.нар. усукващи натоварвания, с което повишава защитата за мозъка. Montaro разполага и с Roll Cage™ подсилване: интегрирана във вътрешната част подсилваща мрежа с ниско тегло, която запазва цялостта на каската при удар. Всичко това осигурява на каращия защита от най-висок клас.

За добрата вентилация се грижат общо 17 отвора с вътрешни канали за насочване на въздуха. Повишен комфорт се осигурява от хидрофобната, анти-микробна подплата, която може да абсорбира до 10 пъти повече влага от собственото си тегло. Така тя задържа потта и не ѝ позволява да попадне в очите ви, като същевременно не задържа миризми и съхне бързо. Системата за регулиране Roc Loc® 5 ви позволява да променяте само с една ръка степента на стегнатост на каската в две посоки – вертикално и хоризонтално. Преди това обаче трябва да изберете подходящия за вас размер –  M (55-59 см) или L (59-63 см).

Внимание заслужава и P.O.V. козирката с патентован вътрешен механизъм, който позволява вертикално регулиране в рамките на 15° без нужда от инструменти. Допълнителни екстри са възможността за монтиране на камера и съвместимостта с маски, което ясно показва, че каската е насочена и към АМ/ендуро аудиторията.

259.00 лв. от Dragzone.bg и магазини Drag Zone


Ръкохватки Cube SCR

В последните години ръкохватките от порести материали (подобни на дунапрена, т.е. представляващи като структура твърда пяна) стават все по-харесвани от ХС колоездачите, че даже и от тези, каращи АМ/ендуро. Точно такъв продукт да и Cube SCR. Изработени от силиконова пяна и включващи тапи за кормилото, тези ръкохватки се отличават със следните предимства:
– много ниско тегло – само 60 грама за чифт;
– отлично абсорбиране на вибрациите, което е особено важно при по-късоходовите ХС велосипеди;
– отлично сцепление и контрол.

Ако това не е достатъчно, можете да избирате и между няколко цвята, с което да индивидуализирате/синхронизирате облика на велосипеда си.

35.00 лв. от bikecenter.bg


Sidi Eagle 7

Много хора наблягат най-вече на велосипеда и компонентите му, но нашият опит показва, че екипировката е поне толкова важна за приятното усещане при каране, колкото и „хардуерът“. Sidi е марка, която едва ли се нуждае от представяне – в света на колоездачните обувки това е един от най-реномираните производители, а шпайковете Eagle 7 демонстрират защо това е така.

Благодарение на специалната подметка Competition (изработена от полимер, подсилен с въглеродни нишки), Eagle 7 осигуряват отличен пренос на енергията от крака към педалите. Агресивните грайфери от долната страна, включително с възможност за монтиране на два бутона в предната част, осигуряват стабилност и сцепление при необходимост от ходене по всякакви терени.

Горната част на обувките е изработена от висикокачествена материя тип микрофибър с мрежести панели – това осигурява отлична проветривост в топлите дни, а наред с това в процеса на производство са използвани технологии, които щадят околната среда. Обувките са третирани да отблъскват водата и са устойчиви на протриване и разкъсване. В задната част „чашката“ за петата е корава и подсилена, така че да държи стъпалото в оптимална позиция и да предотвратява деформация на шпайковете при продължително ползване.

Внимание заслужава и технологията Soft Instep 2 . Това е система от анатомична каишка от мек, термоформован материал и двустранно закопчаване/регулиране с прецизни щрамери в горната част над езика, при извивката на ходилото. Тази система стяга равномерно обувката около крака, осигурява отличен комфорт и перфектен реглаж, благодарение на допълнителната микро-настройка, която може да се ползва дори и по време на каране. Системата Soft Instep 2 подлежи на подмяна и сервизиране, в случай че успеете да ѝ причините нещо лошо. Малко по-надолу от нея закопчаването е с два велкро ремъка, които имат допълнително подсигуряване срещу разкопчаване чрез интегрирани, заключващи зъбци от полимер.

Теглото на чифт обувки Sidi Eagle 7 е 710 грама, а номерата, налични в България, са 42, 43, 44, 45, 46.

349.00 лв. от Dragzone.bg и магазини Drag Zone


Specialized Power Comp

Specialized си създадоха име в нишата на седалките преди много години, когато започнаха да използват научно обоснованите и „подковани“ технологии, обединени под името Body Geometry. Някои може да твърдят, че това са просто маркетингови наименования, но повечето собственици на седалки Specialized, които познаваме, са много доволни от тях.

Разбира се, подобен продукт се избира на първо място с проба, още повече че моделът Power Comp се предлага в три размера, т.е. с различна широчина – 143, 155 и 168 мм. Както виждате, става дума за сравнително широка седалка, но това не пречи да бъде и спортна – теглото е сравнително ниско (247-256 грама), омекотяването е умерено (използвана е полиуретанова пяна със средна плътност и малка дебелина), а основата е подсилена с въглеродни влакна за повече коравина. Релсите са от Cr-Mo стомана, което значи, че може да разчитате на здравината им дълго време.

Струва си да отбележим, че седалката е SWAT съвместима, т.е. към нея можете да прикачате аксесоари от тази серия, какъвто е например представеният по-горе МТB XC комплект.

159.00 лв. от bikecenter.bg

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>