Scott 2017, част 1 – Spark Plus

През 2017 г. дойде редът на ХС моделите Spark и Scale да бъдат сериозно обновени. Scott са успели отново да намалят теглото на рамките, което само по себе си е близко до чудо, но има и други интересни неща. Например това:


Spark 700 Plus Tuned

Макар че носи името на ХС моделите Spark и теглото му е само 11.6 кг, може доста да се спори дали този велосипед е за ХС каране, или по-скоро е тип all mountain. Първото, което се набива на очи, са големите 2.8-инчови гуми, монтирани на 27.5 колела, които са отразени и в името (Plus) на тази серия. Разликите спрямо Spark RC и Spark обаче (за които ще стане дума малко по-надолу в статията) не свършват дотук. Spark Plus е с повече ход на окачването (130 мм отпред, 120 мм отзад), с доста по-удобна за спускане геометрия (челен ъгъл 66.9°) и с окомплектовка, която не оставя съмнение, че му е предопределено да се чувства у дома на всяка технична и стръмна пътека (широко кормило, къса лапа, регулируем кол за седалката). Дори гумите му да бяха нормални, байкът щеше да е доста приятен и универсален, но с големия им обем и контактна площ велосипедът е още повече „на плюс“ при някои коварни терени и настилки, а също и по отношение на комфорта.

Родството му с останалите рамки Spark обаче не може да бъде скрито. Задният триъгълник например е без става при задната ос – ново решение за това поколение на модела, до което Scott са достигнали с цел намаляване на теглото. В самата конструкция на задницата, по-специално в стойките на седалката, е заложена достатъчно гъвкавост, която да компенсира липсата на подвижна връзка при оста.

Компактна кобилица задвижва задния амортисьор Fox Nude, който е разположен с въздушната камера надолу и използва т.нар. Trunnion закрепване (не през ухо в горния му край, а в две точки отстрани на въздушния цилиндър). Подобно решение не е нещо ново, но с лансирането на метричните задни амортисьори започва да се използва по-често заради някои конструктивни ползи. Така например при една и съща дължина на шока, този с Trunnion ще бъде с по-голям ход на буталото; или пък ще бъде по-къс за един и същи ход, което не е без значение при съвременните рамки, където всеки милиметър е важен. Освен това такова закрепване увеличава и здравината и коравината на рамката, особено при карбонови рамки, където позволява да се запази непрекъсната структура на влакната.

Реклама

Като стана дума за въглеродните нишки, Scott използват няколко вида плат в рамките си, които имат различни характеристики и позволяват постигането на различни резултати, особено по отношение на теглото. При Spark Plus се използва основно материалът HMF, но в ключови области са добавени и влакна HMX, които добавят до 20% коравина, при това без увеличение на теглото. Друг интересен детайл е асиметричното разположение на задния амортисьор – погледнат отгоре, той е изместен вляво спрямо центъра на рамката. Това е позволило да бъдат постигнати по-дълги и прави линии за карбоновите влакна (от челната тръба през накрайниците за монтаж на задния амортисьор та чак до главната става на окачването), за да се използват максимално добре качествата им, тъй като при този композитен материал структурата без прекъсвания работи най-добре.

По отношение на вилката и задния амортисьор виждаме и системата за дистанционен контрол TwinLoc, при която колоездачът може с команда от кормилото да избере едновременно заключване, отключване или задействане на платформа на окачването и отпред, и отзад.

Рамката е оптимизирана за задвижвания с един венец и дори има интегриран водач за веригата, който тежи само 23 грама и е разработен с помощта на състезателите от тима Scott-Odlo. В серията Spark Plus има общо шест модела, включително два дамски с добавката Contessa в името. Най-скъпият от стандартните, който виждате на снимките тук, е с вилка Fox 34 Factory, задвижване Sram XX1 1×12, спирачки Sram Level Ultimate, периферни компоненти + чашки, главини и капли Syncros и понижаващ кол Fox Transfer.

В следващата част очаквайте подробностите за моделите Spark RC и Spark.

https://www.scott-sports.com/

http://scott.bg/

Етикети: , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>